3 sfaturi pentru a alege o vodka de calitate

Consumul de băuturi alcoolice în România este uriaș. Ne plasăm pe primele locuri în Europa la consum de alcool, însă, din păcate, mult timp nu am fost selectivi în privința calității. Din fericire, în ultimii ani a apărut un nou tip de consumator, care nu este interesat doar de tărie și efectul euforizant, ci și de experiența gustativă și culturală pe care o băutură o oferă. Deși asociem vinului complexitate și rafinament, și celelalte băuturi sunt bogate în arome, note de gust și alte elemente care ne încântă simțurile. Tăriile sunt probabil cele mai neglijate din acest punct de vedere. Exemplul cel mai elocvent este vodka. Consumatorii cu adevărat pasionați de băutura cu origini rusești știu însă că o vodka de calitate nu este doar o băutură cu mult alcool și fără gust. Descoperă în continuare 3 sfaturi pentru a alege cea mai bună vodka.

Alege vodka făcută din grâu de calitate

Singurele ingrediente pe care trebuie să le conțină vodka sunt grâul și apa. Apa nu este peste tot la fel, de aceea producătorii care țin la calitate folosesc apă din izvoare nealterate de prezența umană. În ce privește grâul, există numeroase soiuri, fiecare cu propriile caracteristici. Și caracteristicile climaterice și de sol influențează producțiile, așa că fiecare cultură este diferită. Unii fabricanți utilizează și cartofi, dar calitatea băuturii lasă de dorit. Dacă vrei să bei vodka adevărată, orientează-te doar spre cea făcută din grâu. 

Calitatea înaltă este rezultatul selecției atente a cerealelor. Grâul trebuie să aibă un conținut echilibrat de proteine și amidon. Cel mai apreciat este cel crescut în condiții ecologice, fără îngrășăminte și tratamente chimice. Dacă ești alergic la gluten, poți bea vodka. Glutenul este o proteină complexă, care nu ajunge în băutură după distilare. Există și producători care specifică pe etichetă că băutura nu conține gluten, dar aceasta este doar o tactică de marketing care profită de neștiința clienților.

Citește cu atenție eticheta

De multe ori suntem atrași de designul etichetei mai mult decât de informațiile înscrise pe aceasta. Îți recomandăm să le citești cu atenție, pentru a descoperi detalii despre produsul pe care urmează să-l cumperi. Este bine ca pe etichetă să se regăsească informații despre proveniența grâului și a apei și despre procesul de producție. Fermentarea, distilarea și purificarea sunt etape pentru care este nevoie de produse naturale și timp, pentru ca vodka să fie de calitate. 

Unele companii achiziționează material direct fermentat sau distilat, dar cele care produc vodka de calitate înaltă se ocupă cu atenție de fiecare pas din producție. Fermentația trebuie realizată natural, iar distilarea în vase de cupru. Purificarea se face prin diferite procedee, ca osmoza inversă ori filtrarea prin cărbune. Indicatorul unui produs realizat la cele mai înalte standarde este termenul luxury, care se găsește pe etichetă atunci când producătorul le respectă. 

Obișnuiește-te cu gustul vodkăi de calitate

Ideea că vodka nu trebuie să aibă miros și gust este doar o prejudecată apărută ca urmare a consumului de băutură de calitate inferioară. O vodka bună are o aromă subtilă, cu note de gust în funcție de tipul de grâu, zona de producție a acestuia și modul de fabricare. Vodka își pierde gustul după distilări repetate. De obicei, producătorii distilează băutura de mai multe ori dacă este de calitate proastă. Chiar dacă te-ai obișnuit cu vodka fără alt gust în afară de cel al alcoolului, dacă vei trece la vodka de calitate îți va fi greu să bei altceva. Te vei obișnui cu gustul subtil și aromele de cereale. 

Nu-ți trebuie multe cunoștințe pentru a alege o vodka de calitate. Ține cont de sfaturile noastre și nu uita că moderația contribuie la calitatea experienței de degustare a oricărei băuturi. 

Read Previous

Urmează să amenajezi baia? Iată câteva informații despre obiectele și accesoriile necesare

Read Next

Ce nu trebuie să lipsească din trusa ta de beauty?

Most Popular