
Lipsa apei curente este o mare provocare în mediul rural, întrucât infrastructura nu e întodeauna bine dezvoltată. Soluția pentru această problemă este un hidrofor care extrage apa de la sursă, o filtrează și apoi o transmite mai departe către utilități și către sistemele de irigare din grădină. Iată de ce trebuie să ții cont atunci când alegi un hidrofor.
Stabilește consumul casei sau al gospodăriei
Consumul casei sau al gospodăriei este cel mai important factor în alegerea hidroforului potrivit. Spre exemplu, pentru o casă unifamilială care nu are nevoie de irigații pentru grădină, un hidrofor cu un vas de expansiune de până în 50 de litri este suficient.
O casă de vacanță, în general, nu are un consum foarte mare, acesta încadrându-se între 10 și 20 litri pe minut. O casă mică va consuma 20-30 de litri pe minut, o casă medie, mai mult, între 30 și 50 litri pe minut, iar o casă mare, în care locuiesc mai mult de 5 persoane, va consuma între 50 și 90 de litri pe minut.
Determină tipul de hidrofor de care ai nevoie
În funcție de adâncimea la care se află sursa de apă, va trebui să alegi un hidrofor de adâncime sau de suprafață. Dacă sursa de apă se găsește la o înălțime de cel mult 10 metri, atunci poți opta pentru un hidrofor de suprafață. În schimb, un hidrofor de adâncime poate fi montat chiar și la 30 de metri, în funcție de specificații.
Acesta din urmă are un motor mai puternic și poate să pompeze și să transporte apa la presiune mare, însă și costurile de energie electrică vor fi mai mari. Hidroforul de suprafață, în schimb, are un motor mai slab, ceea ce înseamnă și un consum mai redus. O altă diferență dintre cele două este și faptul că prețul de achiziție al unui hidrofor de suprafață este mai mic.
Determină presiunea de care ai nevoie
De regulă, presiunea hidrofoarelor se încadrează între 2,5 și 5 bari. Pentru a o determina pe cea potrivită, ai nevoie să știi care este distanța dintre pompă și cel mai înalt punct de consum, la ce adâncime se află pompa față de luciul apei, la ce distanță trebuie să împingă pompa și care este tipul țevii care conduce apa (material și lungime). Alți factori care influențează presiunea hidroforului sunt tipul de alimentare electrică, tipul sursei de apă și presiunea de care vei avea nevoie la robinet sau la aspersor.
Analizează sursa de apă
Înainte să alegi hidroforul potrivit pentru gospodăria ta, analizează sursa de apă pentru a stabili dacă este murdară sau potabilă. În cazul în care aceasta trebuie filtrată, vei avea nevoie de un hidrofor submersibil cu o pompă monoetajată. Dacă apa de la sursă este curată, atunci poți opta pentru o pompă multietajată.
De asemenea, mai există și pompe de suprafață, care pot fi destinate puțurilor cu adâncime mare sau mică. Pompele de mica adancime pot conduce apa de la maxim 10 metri, iar cele de adâncimi mari pot aspira apa chiar și în cazul în care sursa se află la mai mult de 10 metri adâncime, fiind dotate și cu un tub ejector.
Există numeroși factori care trebuie luați în considerare atunci când alegi un hidrofor, dar cei mai importanți sunt debitul de apă necesar și înălțimea de pompare. Întrucât fiecare gospodărie sau casă are nevoile ei specifice, ar fi bine să te consulți cu un specialist atunci când alegi hidroforul potrivit. Acum că știi mai multe despre tipurile de hidrofoare care există, despre tipurile de pompe, precum și despre presiunea acestora, cu siguranță vei putea pune în aplicare sfaturile specialistului așa cum se cuvine.