
Piața imobiliară este un domeniu vast care a atras sute de investitori de-a lungul timpului. Este în continuă dezvoltare, cu oportunități multiple de investiție chiar și pentru începători. Dar ca să ajungi un jucător în domeniul imobiliar trebuie să cunoști cum funcționează acesta și care sunt elementele esențiale din „spatele scenei”.
De aceea, echipa noastră ți-a pregătit un articol care conține sfaturile importante pentru a începe prima ta investiție în domeniul imobiliar.
Locația contează
Locația imobilului este una dintre elementele principale care pot încheia o investiție de succes. Un principiu în domeniul imobiliar este că poți investi în cea mai rea proprietate, dacă este localizată pe o stradă sau într-un cartier dorit de cerere.
De ce poate fi aceasta o regulă? Pentru că îți oferă posibilitatea de a construi capitaluri proprii. O „proprietate rea” înseamnă că are nevoie de renovare, reparații și modernizare. Dar dacă se află în cartierul pe care majoritatea cumpărătorilor îl doresc, atunci vei fi sigur de vânzarea proprietății imediat după remodelarea acesteia.
Decide în ce vrei să investești
Așa cum am menționat anterior, domeniul imobiliar este unul vast. Acest lucru înseamnă că ai mai multe oportunități de investiție. Oportunitățile se împart în tipul de proprietăți. Astfel, poți să investești în proprietăți destinate pentru locuit sau în spații comerciale.
La rândul lor, proprietățile pentru locuit se împart în mai multe tipuri: apartamente (garsoniere, apartamente cu 2 sau mai multe camere), case, duplexuri, triplexuri, vile, etc. Pentru un investitor la început de drum, este indicat să investești într-un singur tip de proprietate. În acest sens, poți gestiona eficient investițiile, câștigurile, pierderile și alte nevoi de îndeplinit.
Vând sau închiriez?
O întrebare care trece prin mintea oricărui investitor. Și este o întrebare esențială pentru a avea succes în domeniul imobiliar. Varianta de răspuns depinde de tipul de locuință, locație și publicul țintă căruia te adresezi.
De exemplu, dacă vrei să investești în apartamente pentru studenți, atunci le vei promova pentru închiriere. Grupul de studenți este un public important pentru domeniul imobiliar, mai ales dacă vorbim de orașele mari universitare (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța). Nu vei da greș în această situație.
Dacă te adresezi familiilor sau persoanelor cu vârsta peste 30 de ani, atunci poți să vinzi mai ușor proprietatea. În cazul în care gestionarea vânzării sau închirierii ți se pare dificilă, poți apela cu încredere la un serviciu de property management.
Pune la punct resursele financiare
O investiție în domeniul imobiliar necesită o sumă de bani semnificativă. Fie că investești într-o „proprietate rea”, fie într-un apartament nou construit (semifinisat), s-ar putea să ai nevoie de un credit imobiliar.
Verifică ofertele de credit disponibile și stabilește care e suma pe care o poți investi. Gândește-te la posibilitățile de rambursare și în cât timp vei ajunge la un profit după investiție.
Fii întotdeauna la zi cu noutățile
Un investitor de succes trebuie să știe cum se mișcă piața imobiliară în fiecare zi. Doar în acest fel vei ajunge să poți anticipa anumite acțiuni, cum ar fi creșterea sau scăderea prețurilor. Mai mult, așa vei putea să-ți cunoști „competiția” și să creezi relații cu alți investitori sau proprietari de locuințe.
Investițiile imobiliare oferă cu adevărat potențialul unor randamente pasive extraordinare. Asigură-te că urmărești toți pașii de mai sus înainte de a începe să investești în acest domeniu.