Avantajele incalzirii pe baza de peleti din lemn

Odata cu cresterea constanta a pretului petrolului si a combustibililor fosili, multi proprietari de case au inceput sa caute modalitati alternative de incalzire a locuintelor care sa fie mai convenabile din punct de vedere financiar. Una dintre optiunile care castiga popularitate este investitia intr-o centrala care functioneaza pe baza de peleti din lemn. Incalzirea cu peleti din lemn este o solutie noua si moderna.

Peletii sunt biocombustibili obtinuti din materie organica comprimata sau biomasa.  Peletii pot fi obtinuti din deseuri industriale, deseuri alimentare, reziduuri agricole si cherestea. Cel mai frecvent tip de peleti sunt cei din lemn, obtinuti in general din rumegus compactat si deseuri industriale rezultate din prelucrarea cherestelei, din fabricarea de produse si mobilier din lemn si constructii. 

Alte surse industriale de deseuri includ baloti din corzi de vita de vie,  coji de seminte de palmier, coji de seminte de floarea soarelui, coji de nuca de cocos si ramuri de copaci etc. 

Cele mai citite articole

Peletii au o putere calorica si o densitate mare. Pot fi folositi ca combustibili pentru generarea de energie electrica, pentru incalzirea comerciala sau rezidentiala si pentru gatit.

Incalzirea pe baza de peleti este o alternativa excelenta la incalzirea pe gaz, electricitate sau carbuni.

Avantajele incalzirii pe baza de peleti:

  • O locuinta foloseste intre 3 si 5 tone de peleti pe iarna pentru incalzire ceea ce reprezinta un cost aproximativ cuprins intre 1.000 lei si 5.000 lei. Chiar daca pretul se poate apropia de cel platit pentru incalzirea pe gaz, se poate discuta si despre cresterea accelerata a pretului pentru gazele naturale, pe cand pentru peleti probabil ca odata cu aparitia mai multor producatori pe piata o sa scada pretul.
  • O tona de peleti din lemn este echivalenta din punct de vedere al puterii energetice cu 2,8 barili de combustibil (445 litri).
  • Combustibilul din lemn este rentabil. Peletii din lemn sunt compusi din ramasite lemnoase si este competitiv din punct de vedere economic cu alti combustibili folositi pentru incalzire. Preturile peletilor din lemn sunt deseori stabile, deoarece nu depind de factori externi precum combustibilii fosili.
  • Peletii din lemn au dimensiuni mici, iar centralele pot fi alimentate printr-un sistem automat. Sunt usor de depozitat si produc o cantitate minima de cenusa.
  • Peletii din lemn sunt ecologici. Incalzirea pe baza de peleti din lemn nu va produce emisii de dioxid de carbon care sunt daunatoare mediului. Cantitatea de dioxid de carbon emisa in timpul procesului de ardere este echivalenta cu cantitatea absorbita in timpul cresterii arborilor. 
  • Centralele cu peleti din lemn sunt eficiente din punct de vedere energetic. Acestea se folosesc usor, iar majoritatea centralelor includ un sistem de auto-curatare.
  • Peletii din lemn sunt o sursa de energie regenerabila pentru ca sunt produse din deseuri de lemn. 
  • Un sistem de incalzire cu peleti din lemn sustine economiile locale. Majoritatea peletilor de lemn folositi sunt produsi local, ceea ce inseamna ca ofera mai multe locuri de munca pentru localnici, care pot duce la independenta energetica.

Cele mai citite articole

Read Previous

In ce scop inchiriezi o hala industriala si de ce criterii trebuie sa tii cont?

Read Next

Cum sa alegi cele mai bune fotolii rulante electrice?

Most Popular