Tu stii de ce trebuie sa iti schimbi inainte de fiecare sezon rece cauciucurile?

Din ce in ce mai multi conducatori auto considera ca este doar o datorie si o obligatie legala pe care trebuie sa o indeplineasca inainte de orice sezon rece, aceea de a-si schimba anvelopele. Realitatea este ca aceasta obligatie nu este numai legala, ci si morala, deoarece tine de siguranta lor si a celorllati participanti la trafic pe sosea.

Iarna, conditiile meteo sunt destul de vitrege, iar gheata si zapada pot impiedica conducatorii auto sa circule in conditii de deplina siguranta. Fie ca opteaza pentru cauciucuri de iarna ieftine sau mai scumpe, fie ca aleg sa investeasca in cauciucuri marci romanesti sau straine, important este sa ia in considerare achizitionarea de cauciucuri noi, si nu second hand, cauciucuri de iarna, si nu all season.

De ce esti nevoit sa schimbi anvelopele de iarna?

“Pentru ca asa prevede legea”, ar afirma multi dintre cei care considera ca anvelopele de iarna reprezinta o investitie foarte costisitoare si inutila. Adevarul este ca legea interzice conducatorilor auto sa circule cu masina dotata necorespunzator pe carosabilul alunecos sau in conditii meteo mai putin favorabile, insa anvelopele auto sunt importante din mai mai multe puncte de vedere.

Cele mai citite articole

Acestea sunt cauciucuri special create pentru acest anotimp si ofera o aderenta mult mai buna cu carosabilul atunci cand exista gheata, zapada sau polei pe suprafata drumului. Anvelopele de iarana sunt diferite de cele all season, deoarece in perioada de iarna au nevoie de o distanta de franare mai scurta, rezista mai mult si mai bine la temperaturile foarte scazute si atunci cand iau contact cu o suprafata rece, devin moi si au o aderenta mai solida.

Anvelopele de iarna au o adancime minima de 1.6 mm, recomandabil este ca adancimea profilului cauciucului sa fie de 4 mm, iar in conditii de zapada abundenta, cea mai buna adancime este de 8 mm. Anvelopele de iarna se monteaza atunci cand temperatura scade la 7 grade sau atunci cand apar primele semne ale sosirii iernii.

Pentru o mai buna aderenta si pentru evitarea incidentelor neplacute, este important ca soferii sa isi monteze anvelope speciale pentru iarna pe cele patru roti, atat pe puntea din fata, cat si pe cea din spate. Lanturile antiderapante se folosesc numai in conditii speciale, atunci cand conducatorii auto merg pe zapada tasata. In calatoriile montane, se recomanda echiparea anvelopelor cu aceste lanturi.

Nu in ultimul rand, dupa ce sezonul rece se incheie, iar anvelopele sunt inca in cea mai buna stare de functionare, pentru pastrarea si folosirea lor in sezonul urmator, acestea trebuie depozitate intr-un mod cat mai corect, in caz contrar se pot deteriora inainte de vreme.

Pentru a prelungi viata anvelopelor de iarna, trebuie demontate, spalate, lasate la uscat si pastrate intr-un mediu cat mai rece si uscat, departe de solventi si de substante care le pot dauna. Un alt lucru de care trebuie sa tina cont conducatorii auto este de unde isi cumpara anvelope, dar si de marca si firma producatoare a acestora.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cursurile de instalator te ajuta sa obtii un job bine platit si solicitat

Read Next

Cum recunosti si cum alegi un ceas de dama Orient bun?

Most Popular