Cele mai inteligente rase de caini

Inteligenta cainilor este greu de definit, spun, in unanimitate, cercetatorii. De regula, suntem tentati sa facem comparatie cu pisicile si sa spunem ca, mai mereu, cainii sunt mai inteligenti fiindca executa comenzile date de oameni. Dar nu asta e totul. Inteligenta canina are mult mai multe laturi si e de mai multe feluri. In 1994, psihologul canadian Stanley Coren a stabilea trei tipuri de inteligenta in cazul cainilor.

  • inteligenta innascuta, determinata de rasa;
  • inteligenta de adaptare – cainele este influentat de mediu;
  • inteligenta de munca – deci capacitatea de a executa o comanda si de a-si asculta stapanul.

In mare, procentele arata asa: 51 la suta din inteligenta cainelui e genetica, deci din nastere, iar restul de 49 la suta se datoreaza mediului in care creste.

Iata topul celor 6 cele mai inteligente rase de caini

BORDER COLLIE

Chaser, un border collie american, decedat in 2019, a fost recunoscut ca fiind cel mai inteligent caine din lume. Era capabil sa identifice, dupa nume, 1022 jucarii si sa le gaseasca in functie de nume si categorie. In plus, intelegea fraze intregi. La origini caine de turma, border collie e foarte receptiv la dresaj si foarte afectuos. Dar are nevoie de prezenta continua a stapanului si de stimulare fizica si intelectuala constanta.

CANICHE

Avand un temperament foarte jucaus, caniche-ul poate intelege anumite cuvinte. De aceea, el se regasea in reprezentatiile de circ. E un caine neobosit, foarte adaptat la viata de familie si nu trebuie lasat singur multa vreme fiindca se deprima.

Cele mai citite articole

LUP

Caine-politist, lupul este polivalent si invata repede. E utilizat si drept caine de paza, de cautare si de ajutor. E un caine fidel, care respecta intocmai tot ce i se cere. Trebuie insa mare grija sa socializeze suficient, pentru ca fara educatie poate deveni agresiv.

GOLDEN RETRIEVER

Recunoscut pentru aptitudinile de caine de cautare, de salvare si de ghid pentru nevazatori, golden retriever adora apa si plimbarile lungi. Are o mare capacitate de se concentra, o buna memorie si stapanire de sine. La dresaj exceleaza daca e recompensat cu joaca, dar suporta greu pedepsele si nedreptatea.

DOBERMAN

In pofida alurii impresionante si a reputatiei de caine feroce, dobermanul e foarte bland, mai ales cu copiii. Trebuie insa educat cu fermitate, de mic, pentru a-si stapani neincrederea innascuta pe care o are fata de straini. Este, de asemenea, un caine caruia nu-i place ca in jurul lui sa fie agitatie.

LABRADOR RETRIEVER

Companionul preferat al presedintilor Frantei si caine ideal pentru ghidarea nevazatorilor, labradorul este apreciat pentru vitalitate, gentilete si fidelitate. gnon préféré des présidents de la République et chien-guide d’aveugle idéal, le labrador est apprécié pour sa vitalité, sa gentillesse et sa fidélité. Are un simt al mirosului excelent si de aceea e foarte apreciat de serviciile de politie si de salvare. Labradorul trebuie stimulat intelectual si detesta singuratatea, pentru ca se plictiseste repede.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum alegi cea mai bună hotă pentru bucătărie

Read Next

Care este povestea pleșcaviței, burgerul cu care bănățenii se mândresc?

Most Popular