4 sfaturi pentru independența ta financiară

Dacă îți dorești să dobândești independență financiară, este esențial să reții un lucru de la bun început: drumul către obținerea independenței financiare se construiește în fiecare zi cu pași mărunți, dar siguri. Totodată, să începi să fii independent(ă) din punct de vedere financiar poate însemna să-ți asumi să faci unele schimbări la nivelul stilului actual de viață. Aceste schimbări încep prin conștientizarea lor și printr-o bună educație financiară. 

În articolul de azi îți prezentăm 4 sfaturi importante care te vor ajuta să-ți câștigi, încetul cu încetul, independența financiară. Pregătește-le să le pui în practică în fiecare zi!

Fă investiții, nu cheltuieli

O persoană cu o educație financiară deficitară va tinde să aibă o mulțime de cheltuieli și foarte puține sau nicio investiție. Când spunem „investiții”, ne referim chiar și la articolele vestimentare, chiar și la obiectele de mobilier și decorative pentru casă. 

Iată și un exemplu practic: dacă îți cumperi haine, încălțăminte și accesorii doar de dragul prețului extrem de atrăgător la prima vedere, s-ar putea să fii nevoit(ă) să le înlocuiești după un singur sezon sau, mai grav, după doar câteva purtări. 

Explicația? Piesele cu prețuri foarte mici pot avea o calitate îndoielnică, în timp ce articolele de calitate au un preț pe măsură și reprezintă o investiție pe termen lung: rezistă mai mult timp și își păstrează aspectul impecabil ani la rând.

O altă investiție esențială este investiția în tine, în dezvoltarea ta profesională, care te ajută să-ți îmbunătățești skill-urile actuale, dar și să dobândești unele noi. Înscrie-te la cursuri profesionale, urmează masterclass-uri online, citește cărți de calitate și știri financiare – astfel, ai șanse mari să-ți crești, în timp, veniturile și să nu depinzi de o singură sursă.

Încearcă să ai mai multe surse de venit

Să ai cel puțin două surse de venit îți poate asigura independența financiară în cazul în care pierzi una dintre ele. Pentru că exemplele practice sunt cele mai la îndemână, îți prezentăm încă unul: dacă singura ta sursă de venit este jobul și se întâmplă ceva cu firma unde lucrezi (închiderea companiei, disponibilizări etc.), poți avea serios de suferit dacă nu ai cel puțin un plan de rezervă. 

Cu siguranță este extrem de dificil și, la un moment dat, nesănătos să ai două joburi full-time, însă, pe lângă jobul actual, poți obține colaborări, mai ales că acestea sunt la mare căutare în domenii precum IT, marketing online, publicitate, relații publice, graphic design etc. 

Pentru a obține astfel de colaborări, este important să ai un portofoliu bun și să-ți dezvolți potențialul – este vorba, deci, de acea investiție în tine despre care am scris la punctul anterior. 

Economisește 

Dacă nu ai mai economisit până acum, poți începe prin a pune deoparte 10% din veniturile totale lunare. În acest mod înveți să-ți planifici bugetul și să fii echilibrat(ă) din punct de vedere financiar. Cu timpul, poți învăța să economisești mai mult de 10%. 

Să ai un cont de economii este crucial în special pentru situațiile de urgență, precum problemele de sănătate, pierderea locului de muncă sau, mai grav, pierderea tuturor surselor de venit.

Gândește de două ori înainte de a cumpăra ceva

Se întâmplă, și nu de puține ori, să facem cumpărături din impuls, fie că e vorba despre haine, produse electronice și electrocasnice, autoturisme. Cumpărăm lucruri deoarece ne ajută să ne simțim mai bine pe moment, deoarece credem că avem nevoie de ele, mai ales în contextul în care strategiile de marketing mizează pe psihologia consumatorului.

Cumperi lucruri din impuls și nu te gândești niciodată dacă ai nevoie cu adevărat de ele? Ai șifonierul ticsit cu haine, iar multe dintre ele sunt cu etichetă sau purtate doar de două-trei ori? Ai două mașini, dar mergi doar cu una dintre ele? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci a venit timpul să începi să faci cumpărături în mod rațional. Înainte de orice altceva, pregătește o listă cu posibile întrebări pe care să ți le pui înainte de a cumpăra un lucru, indiferent de valoarea obiectului respectiv: nu contează că e vorba de o cămașă sau de un nou smartphone.

Schimbări asumate și făcute zi de zi și o bună educație financiară – iată secretele independenței financiare!

Read Previous

De ce să folosești oglinzi în designul interior: trucuri pe care nu le știai

Read Next

Cum îți influențează florile starea de spirit

Most Popular