Curiozitati despre clatite: ce nu stiai despre celebrele crepes frantuzesti

Clatitele sunt desertul preferat al multor copii si adulti. Clatitele frantuzesti, numite si crepes, sunt mai subtiri si se ruleaza, spre deosebire de cele americane, care sunt groase si se consuma nerulate. Acest desert vechi de secole a incantat generatii de oameni si multi le considera un desert emblematic francez, mai ales ca originea lor este in Britania. Popularitatea lor in Hexagon este uriasa: exista localuri dedicate clatitelor, cu sute de retete. Clatitele se vand si pe strada, spre incantarea copiilor si a turistilor. Exista chiar si o zi a clatitelor in Franta, care se celebreaza pe 2 februarie. Exista numeroase curiozitati despre clatite, pe care te invitam sa le descoperi alaturi de noi.

In reteta traditionala, clatitele au doar 5 ingrediente

Clatitele au fost mereu usor de facut si nu au necesitat multe resurse. Desi reteta de baza a evoluat intr-o multime de variante, clatitele se fac de obicei doar din faina, lapte, oua, unt si sare. Daca gatesti clatite pentru desert, mai poti adauga si zahar, coaja de portocala sau lamaie ori extract de vanilie. 

Clatitele au aparut acum 800 de ani

Clatitele, asa cum le stim astazi, au aparut in Britania, o regiune din nord-vestul Frantei. Acolo se faceau si inca se fac din faina de hrisca, planta care a fost adusa in regiune de cruciatii care se intorceau din Asia. Cuvantul crepe, care le denumeste, nu vine insa din dialectul breton, ci din franceza veche. Sensul sau este de “incretit” si ester o referinta la marginile indoite care se formeaza dupa gatire.

Exista doua tipuri de clatite

Clatitele se consuma atat dulci, cat si sarate. Cele dulci, pe care le cunoastem si noi, sunt cele mai populare si se umplu cu gem, dulceata sau diverse creme. Cele sarate sunt specifice Britaniei, se fac din hrisca si se servesc intotdeauna cu o umplutura sarata, pe baza de oua, carne, branza, vegetale sau peste. Clatitele sarate poarta denumirea de galettte, iar cea mai faimoasa este galette complete, care se umplu cu branza Emmentaler rasa, sunca si oua. Datorita continutului lor, clatitele sarate se consuma ca fel principal la pranz sau cina. 

Capitala mondiala a clatitelor se afla tot in Franta

Cele mai citite articole

Am mentionat deja ca Britania este taramul clatitelor, iar orasul Quimper, cel mai vechi din aceasta regiune, este considerat capitala mondiala a clatitelor. Aici se afla si prima piata in care s-au vandut clatite. Exista insa si contestatari ai orasului Quimper. Ei sustin ca, de fapt, orasul Saint Malo ar trebui declarat capitala clatitelor, pentru ca aici exista cele mai multe creperies (restaurante specializate in clatite) pe cap de locuitor din lume.

Umplutura de clatite preferata in Franta este… zaharul

Surprinzator, zaharul simplu este cel mai popular ingredient cu care se umplu clatitele. Unele persoane storc si lamaie peste zahar, pentru un plus de aroma si o nota de aciditate. Pe locul al 2-lea ca popularitate este gemul, urmat de Nutella, ciocolata, crema de cidru, miere, fructe si caramel. 

Exista expresii populare cu cuvantul “crepe”

Atat de bine sunt inradacinate clatitele in mentalul colectiv, incat exista expresii construite in jurul lor. “Faire la crêpe au soleil”, de exemplu, care se traduce prin “a face clatita la soare”, inseamna “a sta intins la soare”. “Retourner comme une crêpe” inseamna “a se intoarce ca o clatita” si are sensul de a se razgandi rapid. 

Clatitele nu sunt doar delicioase, ci ascund si o multime de povesti si informatii interesante. Daca ti-e pofta de clatite, poti comanda oricand online, indiferent de orasul in care te afli. De exemplu, daca esti in Suceava acceseaza si comanda prin aplicatia Food Panda clatite delicioase si bucura-te de gustul lor fantastic.   

Cele mai citite articole

Read Previous

2 sfaturi de care să ții cont atunci când cumperi o motocoasa

Read Next

Cum faci din ochelarii de vedere un accesoriu fashion

Most Popular