Tratamente moderne pentru bolile de inimă. Ce alternative există la operația pe cord deschis?

Bolile de inimă sunt tot mai des întâlnite și reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Din fericire, medicina a evoluat și acum există metode moderne de tratament, care sunt minim invazive și pot înlocui cu succes operația pe cord deschis. 

Procedurile de medicină intervențională presupun o recuperare rapidă, riscuri reduse, spitalizare de scurtă durată și nu lasă în urmă cicatrice. În plus, ele sunt mult mai ușor de suportat de către pacient, durerea fiind aproape inexistentă, iar intervenția necesită de obicei doar anestezie locală. 

Iată care sunt cele mai utilizate tratamente moderne pentru bolile de inimă.

Angioplastia coronariană cu stenturi

Această procedură este recomandată pentru a trata angina pectorală și ischemia cardiacă. Metoda presupune lărgirea arterelor inimii, care sunt îngustate sau blocate din cauza depunerilor de calciu, colesterol sau produși sanguini (placă de aterom). 

Intervenția durează cel mult o oră și necesită o spitalizare de numai 24 de ore. În cadrul procedurii, medicul face o mică puncție la nivelul arterei femurale și introduce un cateter până la nivelul arterelor coronare. Apoi injectează o substanță de contrast, pentru a observa circulația sângelui și, în locurile unde identifică îngustări ale arterelor, intervine prin dilatarea arterei cu un balon sau prin montarea unui stent.

Ablația de fibrilație atrială

Ablația cu cateter este o metodă de tratament pentru diferite tahiaritmii (ritmuri rapide și anormale ale inimii). Intervenția este recomandată atunci când tratamentul medicamentos cronic pentru aritmie nu are efectul dorit sau devine greu de suportat de către pacient.

Ablația de fibrilație atrială presupune distrugerea celulelor cardiace anormale, care generează aritmia. Procedura folosește catetere, care sunt introduse până la nivelul inimii, unde, după identificarea zonei anormale, vor elibera energie pentru a produce mici leziuni care să distrugă țesutul.

Implantarea unui defibrilator cardiac

Defibrilatorul implantabil este un mic dispozitiv care monitorizează constant ritmul cardiac și descarcă energie electrică la nivelul inimii atunci când detectează un puls anormal. În acest fel, aparatul ajută la restabilirea ritmului cardiac normal. 

Dispozitivul se montează sub piele, la nivelul pieptului și se conectează la inimă cu ajutorul unor electrozi. Intervenția durează cel mult 2 ore, iar perioada necesară pentru spitalizare este de numai 6 ore. Procedura este recomandată pentru tratarea unor forme grave de aritmie, care pot pune în pericol viața bolnavului – tahicardia ventriculară și fibrilația ventriculară.

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele proceduri moderne de tratament care sunt disponibile în prezent pentru bolile de inimă. Pacientul care suferă de afecțiuni cardiovasculare poate discuta cu medicul cardiolog despre aceste opțiuni terapeutice, pentru că unele intervenții minim invazive ar putea fi recomandate și în cazul său.

Read Previous

Nu mai vad sa citesc. Sunt presbiop. Ce ma fac?

Read Next

De ce este important sa recurgi la un implant dentar?

Most Popular