Practicarea sportului de la vârste fragede are numeroase beneficii în dezvoltarea armonioasă a corpului, iar această realitate era cunoscută încă din antichitate. Mișcarea susținută asigură dezvoltarea fizică și menținerea unei greutăți corporale adecvate, favorizând în același timp funcționarea optimă a sistemului cardio-respirator și a întregului organism. Fiind strâns legat de funcționarea echilibrată a psihicului, precum bine știm, sportul ne ajută să menținem o stare de spirit bună și încurajează formarea unui caracter puternic. Devine astfel clar și important ca, pe parcursul întregii perioade a copilăriei, atunci când copilul are nevoie de un model, să practicăm periodic noi înșine sporturi și să-l încurajăm să găsească acele activități care îi aduc satisfacție și îl motivează.
Dacă subiectul se potrivește intereselor tale și vrei să afli cum îți poți încuraja copilul să practice un sport, urmărește rândurile de mai jos pentru a descoperi detaliile de care ai nevoie.
Îndrumarea vine din propriul exemplu!
Încă înainte de a face primii pași, copiii învață mai puțin din vorbele părinților și covârșitor de mult din exemplul acestora. Este extraordinar de important, așadar, ca adulții să fie modele pentru cei mici și să facă activități sportive, dacă doresc ca propria odraslă să fie atrasă de un stil de viață sănătos. Participarea la jocuri de echipă – precum fotbalul sau baschetul – și chiar implicarea în competiții locale sau practicarea unor sporturi individuale ca tenisul sau artele marțiale vor da posibilitatea copilului să vadă beneficiile pe care sportului. Văzând efectele asupra părinților, va ajunge să-și dorească să trăiască el însuși satisfacția tuturor micilor victorii pe care acest obicei sănătos le furnizează.
Găsește sportul potrivit pentru amândoi.
Tendința copilului de a asocia practicarea unui sport cu distracția totală începe de la starea de bine pe care i-o transmiți ca părinte, petrecând astfel timpul împreună cu copilul său. Una dintre cele mai distractive activități sportive în minim doi este ciclismul. A venit momentul să achiziționezi bicicleta potrivită vârstei și echipamentul de protecție absolut necesar, căci orice copil trebuie să aibă o bicicletă! Învață-l să meargă pe bicicletă și, în timp, călătoriile pe două roți pot deveni o sursă continuă de distracție și un timp de calitate petrecut împreună. Practicarea mișcărilor de bază în fotbal sau baschet este o altă activitate cu potențial de distracție imens, precum și o punte de comunicare continuă.
E firesc, însă, ca – la un moment dat – copilul să se remarce în tendința de a practica sau de a-și dori să practice alte sporturi decât părinții săi. Devine astfel important ca acesta să fie încurajat să facă ceea ce îi place, pentru a se putea descoperi și cunoaște ca individualitate.
Transformă activitatea sportivă într-o distracție continuă!
Părinții realmente pasionați de sporturile pe care le practică pot avea tendința, naturală de altfel, de a pune presiune excesivă pe propriul copil, astfel încât acesta să învețe mai repede, mai bine și să „tragă tare” pentru a obține performanțe. În locul unei astfel de atitudini spartane, care poate fi descurajantă chiar și pentru adulți, practicarea oricărui sport ar trebui să fie prilej de distracție, în care fiecare mișcare să fie o posibilă sursă de umor și bună dispoziție. O astfel de atitudine relaxată favorizează reacții pozitive, de savurare a jocului în sine, dorința de perfecționare a mișcărilor urmând să vină în mod natural din partea copilului.
Încurajează-l să-și invite prietenii pentru a face sport împreună.
Copiii iubesc interacțiunea cu părinții, unchii sau bunicii lor, dar adoră să poată practica sporturi împreună cu gașca de prieteni. Organizarea de mici competiții pe echipe în parc sau în curtea școlii poate fi nu doar un prilej de extraordinară petrecere a timpului liber, ci și o modalitate plăcută de a-i cunoaște pe vecini, de a plănui noi aventuri și distracții pentru cei mici.
În definitiv, practicarea sportului este o excelentă metodă de socializare și de formare a unui viitor adult responsabil, echilibrat și dornic să muncească pentru a-și putea depăși limitele și pentru a deveni mai bun în ceea ce face.