Tipuri de parchet și avantajele pe care le oferă

Amenajările cu parchet oferă casei tale un aer luxos și o apariție plină de căldură. Combinând frumusețea naturală a lemnului cu elemente stilistice specifice stilului modern poți obține un aspect special al casei, cel care de altfel transmite cel mai bine ideea de ”acasă”. Dacă vrei să îți amenajezi casa folosind această pardoseală caldă, iată care sunt tipurile de parchet și avantajele pe care acestea le oferă. 

Parchetul stratificat

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de parchet este parchetul stratificat. Acesta are o rezistență foarte bună în timp, fiind realizat din lamele îmbinate, încleiate, astfel încât rezistența să fie asigurată. În plus, parchetul stratificat este modern si practic și mai oferă și un avantaj major prin prisma faptului că poate fi folosit pentru acoperirea sistemelor de încălzire în pardoseală.

Parchetul stratificat se împarte la rândul său în două categorii și anume parchet dublu stratificat și parchet triplustratificat. Parchetul dublu stratificat, așa cum îi spune și numele, este format prin suprapunerea și lipirea a două bucăți de lemn, în vreme ce pentru realizarea parchetului triplu stratificat se folosesc 3 lamele de lemn. Ce este foarte interesant este faptul că parchetul stratificat este realizat din lemn real, cu rezistente foarte bune și cu posibilități deosebite de exploatare.

Astfel, atât parchetul dublu stratificat cât și cel triplustratificat pot fi șlefuite în timp, dacă este necesar acest lucru, pentru că grosimea parchetului permite acest lucru. Ambele tipuri de parchet pot fi protejate prin folosirea unor protecții de pâslă și necesită îngrijire minimă, dar cu produse care să nu fie abrazive sau pe bază de clor. 

Parchetul din lemn masiv

Cele mai citite articole

În cazul parchetului din lemn masiv lucrurile sunt simple, deoarece acest tip de parchet este realizat efectiv din bucata de lemn, care este supusă prelucrării. Fără îmbinări și lipituri parchetul din lemn masiv durează o viață, deoarece rezistența sa este superioară. Firește, aceasta este dată și de esența lemnului din care este realizat parchetul. În unele cazuri putem vorbi despre esențe autohtone de lemn, în vreme ce din ce în ce mai căutate sunt esențele exotice, în cea mai mare parte pentru colorit. 

Parchetul din lemn masiv se poate șlefui și poate fi folosit în anumite cazuri și pentru sisteme de încălzire în pardoseală, fiind un tip de acoperire cu adevărat unic, special, care va conferi casei tale un aspect extravagant și luxos. Parchetul din lemn masiv se zgârie mai greu în timp, fiind foarte asemănător din acest punct de vedere cu parchetul stratificat. 

Pardoseli laminate

Pardoselile laminate sunt mai cunoscute publicului larg sub numele de parchet laminat. În realitate, acest tip de acoperire este realizat dintr-un placaj ci aglomerări fibrolemnoase prinse în rășină, peste care sunt adăugate: folia de plastic pentru protecție și imaginea care imită lemnul.

Așadar, spre deosebire de celelalte tipuri de parchet, parchetul laminat este doar o reproducere a parchetului uzual, iar în plus are și o grosime cu mult mai mică decât celelalte tipuri. Pardoseala laminată nu poate fi folosită în asociere cu sistemele de încălzire în pardoseală, în mare parte chiar din cauza grosimii, dar și din cauza rezistenței placajului la variații mari de temperatură și umiditate. Totuși, parchetul laminat poate fi folosit pentru acoperirea suprafețelor cu trafic redus, cum ar fi dormitoarele sau holurile.

Alegerea unui anumit tip de parchet este cu siguranță o decizie importantă, mai ales atunci când vrei să investești în lucruri de calitate pentru casa ta. Optează așadar pentru tipul de parchet care se apropie cel mai mult de dorințele tale și care îți poate oferi confortul unei alegeri de calitate, de care să te poți bucura pentru cât mai mult timp.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum alegem pensula potrivită pentru pictură?

Read Next

De ce este importantă istoria: Care sunt argumentele privind studierea sa?

Most Popular