Principalul rol al salopetelor de lucru este să te ţină în siguranţă în timpul activităţilor pe care le păstrezi. În funcţie de specificul fiecărei lucrări vei avea nevoie de un anumit tip de materiale, accesorii, culori şi elemente distinctive. Specialiştii în salopete de lucru de la Armorum.ro acoperă domenii precum construcţii, logistică, agricultură, industrie şi transporturi. Iată cum să o alegi pe cea mai potrivită cu munca pe care o prestezi.
Lucrezi în interior sau afară?
Unul dintre primele criterii de alegere a obiectelor vestimentare este mediul în care le vei purta. Dacă lucrezi în exterior, trebuie să te preocupe condiţiile meteorologice. Aşadar, în funcţie de sezon, vei avea nevoie de materiale izolate termic, impermeabile, rezistente la vânt, ploaie sau zăpadă. În interior trebuie să ţii cont de condiţiile de temperatură, utilajele cu care lucrezi şi eventualele substanţe cu care intri în contact. Indiferent de loc, esenţial este ca salopeta să-ţi uşureze munca.
Dimensiuni
De cele mai multe ori, salopetele de lucru fac parte din echipamentul de protecţie obligatoriu. Pentru a-ţi înlesni activitatea, orice obiect vestimentar trebuie în primul rând să se potrivească. În timp ce unele modele pot fi purtate ca îmbrăcăminte, altele se echipează peste hainele tale de stradă, aşadar trebuie să alegi un număr mai mare ca mărime. O salopetă prea strâmtă devine incomodă şi te încurcă la lucru. La fel de neîndemânatică poate fi şi o salopetă largă. Când vine vorba de activităţi cu maşinării şi echipamente grele, hainele largi sunt chiar mai periculoase, deoarece se pot agăţa.
Material
Calitatea materialelor folosite pentru confecţionarea de salopete de lucru face diferenţa. Întrucât sunt făcute pentru a fi purtate în diferite medii şi condiţii, acestea sunt predispuse la murdărire, aşadar vor fi spălate frecvent. Un material de slabă calitate se va degrada rapid, în timp ce unul rezistent va fi în stare bună chiar şi după spălări nenumărate. Cu toate acestea, există şi cazuri rare când rezistenţa materialului poate deveni periculoasă. Spre exemplu, în mediul industrial, pentru operatorii de dispozitive cu roţi dinţate care pot agăţa salopeta, provocând accidente grave, este preferabil ca materialul să se rupă foarte uşor, protejând astfel mâna, piciorul sau altă parte a corpului.
Accesorii
Buzunarele sunt printre cele mai importante accesorii ale salopetei. Indiferent de sarcina pe care o îndeplineşti, vei avea nevoie de anumite echipamente şi instrumente. Cu cât ai mai multe buzunare, de diverse dimensiuni, cu atât vei avea tot timpul la îndemână obiectele potrivite. Câştigi astfel timpul preţios pe care altfel l-ai fi petrecut până la masa de lucru, la maşină sau în depozit. Ţine cont de cele mai uzuale instrumente de care vei avea nevoie şi comandă salopete confecţionate corespunzător cu buzunare, inele, curele, agăţătoare şi alte accesorii utile. O dublură a materialului în dreptul genunchilor te ajută dacă petreci mai mult timp aplecat când lucrezi.
Culori
În unele activităţi, angajaţii se disting cel mai simplu prin culoarea echipamentului. Este valabil şi pentru salopete. Într-un mediu în care vizibilitatea este scăzută, se lucrează în exterior sau pe timp de noapte cu oameni şi maşini în acelaşi timp este esenţial să-i vezi pe cei din jur şi să fii văzut. Aşadar, dacă nu tot materialul, măcar câteva inserţii trebuie să fie reflectorizante. Pentru lucrătorii care activează în afara sediului firmei şi în special în cazul contactului cu clienţii, salopeta devine parte a strategiei de marketing. Aşadar, trebuie să te preocupe aspectul general al echipamentului: curat, călcat, integru. În plus, poate fi personalizată cu logo-ul companiei.
Costumele de lucru sunt o parte importantă a activităţii în diverse domenii. O salopetă de calitate trebuie să te facă să te simţi confortabil, să-ţi ofere mobilitate şi acces la instrumentele necesare şi să te protejeze în condiţiile de mediu şi lucru în care îţi desfăşori activitatea.