Un psihiatru este un medic care a absolvit studiile medicale și este specializat în psihiatrie. El are dreptul să elibereze o rețetă pentru medicamente și documente, cum ar fi concediul medical, trimiterea la spital sau trimiterea pentru analizele adecvate (de exemplu, sânge) și teste imagistice (de exemplu, un RMN). Un psihiatru este implicat în tratamentul farmacologic al bolilor și tulburărilor mintale, precum și în psiho-educație.
Cum arată prima vizită la un psihiatru?
Prima vizită la un cabinet psihiatrie este în primul rând o conversație. Este posibil să îți atragă atenția asupra faptului că psihiatrii nu admit cel mai adesea pacienți în haine albe, iar atmosfera este uneori mai liniștită, iar întâlnirea în sine este puțin mai lungă decât în cazul altor specialiști. Prima vizită poate dura aproximativ o oră sau chiar mai mult în unele cazuri.
Rezultă din nevoia unui psihiatru de a cunoaște specificitatea problemelor mentale ale pacientului, istoricul acestuia, simptomele actuale, modul în care pacientul le experimentează etc. Este nevoie de timp pentru a discuta totul.
În timpul unui examen psihiatric, care se bazează pe o conversație cu pacientul, medicul evaluează starea fizică și mentală actuală, calitatea somnului, apetitul, dispoziția, modul de a face față stresului și simptomele de a nu face față diferitelor gânduri, emoții sau comportamente, etc. În timpul conversației, pot apărea și subiecte precum casa, familia, viața, timpul pubertății, relațiile existente, relațiile cu oameni importanți.
Medicul este un specialist competent pentru a recunoaște dacă severitatea simptomelor raportate de pacient necesită medicamente și în ce doze și pentru a lua în considerare necesitatea psihoterapiei ca o formă de tratament suplimentar sau principal. Prin urmare, este important ca un bun psihiatru să lucreze cu alți profesioniști din domeniul sănătății mintale, cum ar fi un psiholog sau psihoterapeut.
Înainte de a pune diagnosticul, un psihiatru te poate trimite, de asemenea, la teste de laborator sau imagistice, de exemplu pentru a exclude tulburările metabolice, hormonale sau neoplazice ca fiind cauza simptomelor.
De exemplu, deficiențele în unele vitamine și medicamentele pentru alte afecțiuni pot duce la probleme mentale. De asemenea, medicul te poate trimite la un examen psihologic sau la alți specialiști, cum ar fi un endocrinolog sau un neurolog.
Examenul psihiatric este o formă specifică de examinare medicală, deoarece se bazează pe o conversație cu pacientul într-o măsură mult mai mare decât în cazul medicilor de alte specialități. Prin urmare, este important să te exprimi liber, dar pe deplin.
Cu toate acestea, nu trebuie să te pregătești pentru vizită. Merită să iei rezultatele analizelor recente, rapoartelor de externare, să notezi medicamente și să ai mai mult sau mai puțin în minte problema reală. Nu îți face griji că nu vei descrie corect prin ce treci.
Un psihiatru va conduce interviul, punând mai multe întrebări și sprijinindu-te în aranjarea gândurilor tale. El va direcționa cursul conversației în așa fel încât examenul psihiatric să fie cât mai fiabil posibil.