Cinci lucruri care nu ar trebui lipsească de la o nuntă din zona Sibiu

Urmează să faci marele pas alături de persoana iubită, iar pregătirile pentru nuntă sunt în toi? Dacă locuiești în Sibiu sau dacă vrei să îți organizezi nunta în această zonă, ar trebui să ții cont de tradițiile din această regiune și să te asiguri că respecți obiceiurile de acolo. Pe lângă alegerea unui meniu delicios și a unor ținute inedite, mirii trebuie să ia în calcul și alte lucruri importante, care nu ar trebui să lipsească de la o nuntă tradițională din zona Sibiului. Iată care sunt aceste obiecte și care este scopul lor la nuntă!

Un brad împodobit

În Sibiu încă se păstrează obiceiul bradului împodobit la nunțile tradiționale, mai ales în zonele rurale. Acest obicei are loc la casa miresei, chiar înainte cu o zi de nuntă, iar acolo tinerii se adună, pentru a lucra împreună la ornamentele pentru bradul de nuntă. La pregătirea podoabelor pentru brad sunt invitați atât băieții necăsătoriți, cât și domnișoarele de onoare. În folclor, această reuniune a tinerilor poartă numele de fedeleș, iar cei care participă vin cu bucate alese și muzică bună, pentru a anima atmosfera.

Nuntașii decorează apoi bradul cu panglici, ghirlande și zurgălăi, iar în vârful acestuia se pune un cozonac sau un măr, pentru a aduce belșug și rodnicie. După ce bradul de nuntă a fost încărcat de podoabe, urmează să fie dus la biserică de către cavalerii de onoare. Apoi, după terminarea slujbei de cununie, cavalerii au din nou misiunea de a plimba bradul împodobit, până la casa mirilor. Tradiția spune că merele și colacii din brad trebuie să se împartă apoi cu tinerii din sat, pentru ca aceștia să aibă noroc în dragoste.

De asemenea, în satele din Sibiu există obiceiul de a se împodobi porțile tinerilor căsătoriți cu rămurele de brad. Așadar, bradul nu ar trebui să lipsească de la nunțile organizate în această regiune a țării.

O găină bine rumenită

La nunțile din Sibiu, dansul găinii încă a rămas un obicei nelipsit. După ce nașa i-a dat jos voalul miresei, nuntașii aduc o găină întreagă, frumos rumenită și dansează cu aceasta, pe deasupra miresei. La final, cel care primește găina este chiar nașul, însă, acesta trebuie să plătească pentru ea. Tradiția spune că prin acest gest, nașul o răscumpără pe tânăra mireasă de la părinții acesteia.

După dansul găinii, nașa îi pune tinerei mirese pe cap o basma sau o năframă, în timp ce restul invitaților continuă să aducă daruri.

Mărturii pentru invitați

Cele mai citite articole

Pe lângă amintirile frumoase și fotografiile de la nuntă, cu siguranță invitații se vor bucura să primească și o mică atenție la plecare. Iar aici este vorba despre mărturii, care pot fi de mai multe tipuri: cele care se pot consuma imediat, cum ar fi prăjituri, ciocolată, miere, sticluțe de vin sau săpunuri, dar și cele pe care le păstrezi toată viața, cum ar fi o solniță personalizată, o icoană, un bibelou sau o cutie de bijuterii.

Grâu și orez

În Sibiu încă se păstrează obiceiul aruncării cu orez și grâu asupra cuplului căsătorit, imediat după cununie, deoarece orezul simbolizează fertilitatea. Astfel, gestul nuntașilor poate fi interpretat ca un îndemn adresat mirilor de a avea copii. 

De altfel, alegerea grâului și a orezului nu este un lucru întâmplător. Aceste semințe rodesc ușor și rapid, iar vechea tradiție spune că aruncarea acestor boabe ar putea alunga spiritele rele din viața tinerilor căsătoriți, lăsându-le calea curată către o căsnicie binecuvântată și împlinită.

Invitații pentru nuntă

Nu poți organiza o nuntă fără invitații, așa că îți recomandăm să alegi unele care să te reprezinte în totalitate. Încearcă să alegi invitațiile în funcție de tematica evenimentului, așa că dacă plănuiești o nuntă în aer liber, poți opta pentru invitații cu elemente naturale. 

Dacă vrei să organizezi nunta într-un mediu rustic, poți opta pentru motive tradiționale. Acum găsești o mulțime de modele inedite la Indigo Cards – Invitatii nuntă Sibiu, așa că poți alege de acolo o invitație potrivită pentru eveniment.

Așadar, acestea sunt doar câteva dintre lucrurile esențiale care nu ar trebui să lipsească de la o nuntă tradițională din Sibiu, pe lângă meniul bogat și, evident, buna dispoziție. Obiceiurile diferă de la o regiune la alta, așa că anumite tradiții ar putea părea ciudate pentru cuplurile din alte zone geografice. Totuși, dacă îți dorești o experiență sibiană autentică, asigură-te că aceste elemente nu lipsesc de la nunta ta.

Cele mai citite articole

Read Previous

De ce să alegi un odorizant auto profesional

Read Next

Câte tipuri de pompe pentru apă murdară există și cum se folosesc

Most Popular