Câte tipuri de pompe pentru apă murdară există și cum se folosesc

În multe zone ale țării unde nu există o rețea de apă curentă sau canalizare oamenii folosesc pompe submersibile pentru a-și asigura cantitatea de apă necesară pentru consum și uz menajer. Spre deosebire de modelele pentru apă curată, folosite de obicei în fântâni ca să împingă lichidul spre exterior, pompele pentru apă murdară se utilizează în apa prelucrată care conține reziduuri, depuneri, noroi sau impurități. Acestea sunt special echipate pentru a face față cu succes extragerii de ape dure și, în funcție de tipul lor, se pot folosi și în diferite locuri cu apă în care există corpuri solide. Iată ce trebuie să știi despre aceste echipamente:

Tipuri de pompe pentru apă murdară

Pompele submersibile sunt dispozitive care pot fi clasificate în funcție de diferite criterii, printre care și puritatea apei pe care o transportă. Astfel, dacă pompele pentru fântâni se folosesc în general la adâncimi mari deoarece sunt pompe fixe și au rolul de a împinge apa curată spre exterior, pompele submersibile pentru apa de suprafață, care împing apa din lacuri sau iazuri, au capacitatea de a funcționa și în ape murdare. Pe lângă pompele de suprafață, există și tipuri de pompă de apă murdară, rezistente la coroziune, care fac față extragerii de ape dure. Acestea sunt necesare atunci când lichidul prelucrat conține reziduuri, noroi, impurități sau alte depuneri.

În această clasificare putem introduce și pompele pentru ape murdare cu tocător, care se folosesc în apele ce conțin foarte multe impurități. Aparatele pompează dejecțiile și pot toca reziduurile din toalete sau fose septice, dar se pot utiliza și în domeniul construcțiilor sau alte locuri unde există apă cu corpuri solide. În funcție de modul în care acționează, pompele pentru apă murdară pot fi cu plutitor, adică sunt pompe de suprafață care funcționează prin centrifugare, sau cu ejector, respectiv pompe cu presiune ridicată, care împing fluidele de mare vâscozitate.

Cum se folosesc pompele pentru apă murdară

Cele mai citite articole

Aceste tipuri de echipamente se utilizează în zonele cu apă murdară, noroi sau rugină. O pompă submersibilă pentru apă murdară dispune de un motor puternic și se folosește în mediul urban și cel rural pentru pomparea apei din canalizări, golirea subsolurilor de apă care conține impurități, scoaterea apei din beciuri ori eliminarea apei uzate din diverse locuri. Pompele pentru apă murdară sunt des folosite în minerit, industrie și protecția mediului, însă lucrul principal de care trebuie avut în vedere este acela că aparatele funcționează doar dacă sunt complet acoperite cu apă.

În cazul pompelor pentru apă murdară cu tocător, ele se utilizează pentru a pompa apele cu particule, de la fose septice până la iazuri și beciuri inundate. Dispozitivele cu tocător permit extragerea lichidelor care conțin materii solide, fiind prevăzute cu un mecanism de mărunțire prin forfecare, pentru materiile solide care în mod normal al bloca turbinele. Pompele se folosesc frecvent în aria rezidențială, unde se amplasează în fose ori rezervoare care preiau direct apa de la chiuvetă, duș sau toaletă, dar pot fi instalate aparate cu tocător și în domeniul industrial și cel comercial. Totodată, acestea sunt recomandate și în bazinele cu mâl sau nisip, pentru a le aspira.

Aplicațiile pompelor pentru apă murdară sunt numeroase. Ele se pretează foarte bine necesităților gospodărești, dar pot fi utilizate în orice alte locuri în care sunt exploatate ape cu impurități. Datorită caracteristicilor lor tehnice și constructive, aceste pompe sunt ideale pentru vidanjarea foselor septice, golirea sau umplerea piscinelor, mici sisteme de irigații, instalații de tratare a apei menajere și multe altele.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cinci lucruri care nu ar trebui lipsească de la o nuntă din zona Sibiu

Read Next

Tipuri de gel pentru unghii: Informații utile și recomandări

Most Popular