Pâinea reprezintă unul dintre alimentele de bază la aproape toate mesele, fie că o consumăm în combinație cu felul principal sau tartinabilă la micul dejun. În general, în comerț se găsesc numeroase variante de pâine, însă de departe cea mai gustoasă și sănătoasă este cea făcută în casă, după o rețetă simplă, însă doar cu ingrediente naturale, fără vreun conservant. Așa că dacă tu și familia ta sunteți mari consumatori de pâine, atunci e timpul să încerci să o prepari chiar la tine în bucătărie.
Pe lângă faptul că știi exact de ingrediente folosești, nu e nimic mai bun decât un colț de pâine caldă, consumat imediat ce ai scos-o din cuptor. Mirosul va fi și ademenitor, iar cu câteva trucuri pe care le vei găsi mai jos vei reuși să prepari cea mai delicioasă pâine de casă.
Iată ce trebuie să știi înainte de a te apuca să prepari pâine de casă:
Folosește ingrediente de calitate
Ingredientele pe care alegi să le folosești vor fi mereu aceleași. Unul dintre secretele gospodinelor este că odată ce a testat un anumit tip de făină sau drojdie, le va folosi mereu. Așdar, în funcție de preferințele tale, alege făina, care poate fi albă, integrală. De asemnea, poți adăuga diverse semințe pâinii tale. De asemnea, alege drojdie proaspătă, astfel încât aluatul să crească pufos. Și uleiul trebuie să fie de calitatea superioară, pentru ca gustul și textura pâinii să fie dintre cele mai gustoase.
Utilizează un cântar
După ce ai cumpărat ingredientele și vrei să te apuci să frămânți aluatul de pâine, e bine să utilizezi un cântar, mai ales dacă ești la început. Respectă întocmai rețeta și folosești cantitatea precisă din fiecare ingredient. Evită să pui din ochi, căci e posibil să nu nimerești gramajele potrivite. După ce vei căpăta experientă în prepararea pâinii, cel mai probabil nu vei mai avea nevoie de ajutorul unui cântar. Totuși, la început, investește în unul electronic și cântărește ingredientele.
Aluatul trebuie bine frământat
Secretul texturii pâinii tale va fi felul în care frămânți aluatul. După ce ai amestecat bine toate ingredientele, e timpul să treci la frământat. Prin acest proces se aerează aluatul și se vor obține acele goluri în pâine, când va fi gata. În plus, prin frământare se eliberează glutenul din făină, așa că e important să o faci ca la carte. Folosește-te de mișcări precise, apasă cu putere, împachetează aluatul și chiar lovește-l de masă pentru a se forma mici goluri de aer. Cu cât vor fi mai multe, cu atât pâinea ta de casă va ieși mai pufoasă.
Pont: Tehnologia a avansat, iar pe piață au apărut aparate de frământat pâine, care te scapă de acest procedeu. Ia în calcul însă că cea mai gustoasă pâine este totuși cea frământată manual.
Temperatura de dospire
După ce ai terminat de frământat aluatul, acesta va trebui să stea la dospit într-un loc cald. Acoperă castronul cu un prosop și pe cât posibil așează-l lângă un dispozitiv care să emane căldură. Pornește flacăra de la aragaz sau chiar cuptorul și lasă pâinea să crească pentru cel puțin jumătate de oră. În acel timp drojdia va acționa, iar compoziția va crește.
Coacerea într-un cuptor clasic
Pâinea ca la mama acasă înseamnă gust, miros și textură. Coacerea pâinii într-un cuptor clasic va fi mult mai eficientă, asta pentru că flacăra va permite realizarea acelei cruste crocante. Înainte de a băga efectiv la copt, asigură-te că ai preîncălzit cuptorul cam cu jumătate de oră înainte. Pont: Acoperă tava în care ai așezat pâinea la început, astfel încât să se poată coace la interior, fără să prindă prea devreme coaja.
De ce ai nevoie ca să prepari o pâine de casă delicioasă? De ingrediente proaspete, de un cuptor bun și de niște mâini dibace sau, după caz, de o mașinărie de frământat. Nimic nu se compară cu mirosul și gustul de pâine caldă.