Cum să te hidratezi corect: 4 sfaturi importante

Pentru corpul tău, apa chiar este viaţă. Celulele, ţesuturile şi organele depind de acest element vital pentru a funcţiona corect. Apa ajută la reglarea temperaturii, la eliminarea toxinelor din organism şi la lubrifierea articulaţiilor. În lipsa apei, deshidratarea poate duce de la disconfort până la probleme grave de sănătate. Iată câteva sfaturi pentru a te hidrata mai uşor, cu sau fără apă (sic!).

Necesarul de apă recomandat zilnic

Consumul de apă nu depinde foarte mult de starea de sete pe care o simte organismul. Există persoane care nu experimentează foarte des senzaţia de sete şi ajung la concluzia că nu au nevoie de apă. Nimic mai fals. Uneori, corpul tău îţi poate oferi stimuli falşi cu privire la nevoia de hrană sau dulce. De fapt, este o senzaţie de sete camuflată, pe care dacă bei un pahar cu apă o depăşeşti. Dacă te simţi descurajat de întreaga cantitate de apă pe care trebuie să o bei zilnic, încearcă să o împarţi în recipiente mai mici consumate de-a lungul zilei. În magazinul online La Fantana găseşti recipiente de diferite dimensiuni care te ajută să dozezi mai uşor necesarul de apă. În orice caz, nu aştepta să simţi senzaţia de sete pentru a bea un pahar cu apă. Anticipează şi fă-ţi o rutină din a te hidrata cel puţin o dată la două ore pe timp de zi.

Adaugă aromă apei

Dacă nu poţi consuma apa pur şi simplu din cauza lipsei gustului, apelează la ajutoare. O simplă frunză de mentă aruncată în paharul cu apă o face mult mai uşor de ingerat. Lămâile şi citricele, în general, sunt arome naturale perfecte pentru apa de băut. Alţii preferă gheaţa sau apa carbogazoasă, tot din raţiuni de gust. Ceaiurile reci sau calde, din plante cât mai naturale, asigură aportul necesar de apă. Totul este să găseşti formula preferată din punct de vedere al gustului şi să reduci pe cât este posibil consumul de cofeină şi alcool.

Consumă legume şi fructe

Legumele şi fructele bogate în apă îţi oferă o hidratare solidă la propriu. Dintre fructe, pepenele verde este campion, cu nu mai puţin de 90% conţinut de apă! Căpşunele, piersicile şi portocalele se apropie de aceleaşi valori. În ceea ce priveşte legumele, liderul este castravetele, urmat de verdeţurile cu frunze, ridichi, ţelină, dovlecei şi roşii. Consumul acestora în variante cât mai naturale, neprocesate şi fără a fi gătite, îţi asigură necesarul de hidratare chiar şi pentru o zi toridă.

Hidratează-te inteligent

În era tehnologiilor inteligente, în care telefonul mobil te cunoaşte mai bine decât oricine, nivelul de hidratare poate fi controlat foarte uşor cu ajutorul unei aplicaţii dedicate. Indiferent de sistemul de operare ai la dispoziţie o mulţime de opţiuni de monitorizare a cantităţii de apă pe care o consumi, care îţi permit să urmăreşti cât ai băut şi cât mai ai nevoie până la necesarul zilnic. Există chiar alarme care îţi vor aminti că este timpul să bei un pahar cu apă. După un timp, corpul tău va intra într-o rutină şi îţi va cere apă fără nici un fel de alarmă externă.

Standardul fiecăruia depinde de stilul de viaţă, de efortul depus şi de condiţiile climatice. Cel mai important este să descoperi necesarul de apă al corpului tău. Apoi poţi împărţi întreaga cantitate în părţi egale, în sticle sau pahare mai mici. Dimineaţa când te trezeşti, înainte de fiecare masă, înainte, în timpul şi după efort fizic şi înainte de culcare sunt doar câteva dintre momentele în care trebuie să te hidratezi.

Read Previous

Începerea unei noi afaceri – pași și sfaturi

Read Next

Cum alegi corect o geacă pentru activități montane

Most Popular