Tot ce trebuie să știi despre pompele de căldură

Dat fiind contextul actual, în care cheltuielile cu încălzirea, fie că vorbim despre încălzire pe gaze, sau cu electricitate, sunt din ce în ce mai mari, nu e de mirare că oamenii au început să caute soluții noi. Una dintre opțiunile benefice se poate dovedi și pompa de căldură. Dacă te gândești să achiziționezi un astfel de sistem și ai întrebări despre pompe de căldură și sisteme casnice îți recomandăm rândurile următoare. 

Ce este o pompă de căldură? 

Pompa de căldură este un sistem care realizează un transfer de temperatură dintr-un mediu în altul. Mai exact, aceasta poate extrage căldura stocată din aer, apă sau sol și o poate transmite în interiorul locuinței prin intermediul diferitelor instalații: radiatoare, încălzire prin pardoseală, ventiloconvectoare. 

Aceste echipament au rolul de a încălzi și răci locuința, dar și de a produce apă caldă menajeră. Solul, apa și aerul fiind resurse nelimitate, caldura obținută este ecologică. Pentru a alege cea mai avantajoasă sursă de energie este recomandat să iei în calcul poziționarea clădirii, dar și circumstanțele locale. 

Cum funcționează o pompă de căldură? 

Principiul de funcționare este asemănător cu cel prezent într-un aparat de aer condiționat sau într-un frigider. Cu alte cuvinte,  o pompă de căldură va avea patru elemente de bază: compresor, un ventil de expansiune, două schimbătoare de căldură, adică un condensator și un vaporizator. 

Condensatorul este sistemul prin care se cedează căldura, iar vaporizatorul este sistemul prin care se extrage. În interiorul acestui circuit se va afla un agent frigorific, mai exact freonul. Acesta se va vaporiza la temperaturi extrem de scăzute și astfel se va extrage căldura din mediu. Apoi, cu ajutorul compresorului se vor ridica atât temperatura, cât și presiunea, iar prin condensator căldura va fi cedată către sistemele din interiorul locuinței. În final, agentul frigorific se transformă din nou în lichid și vana de expansiune aplică procesul invers al compresorului. 

Câte tipuri de pompe de căldură există? 

Cele mai citite articole

Așa cum am menționat și mai sus, pompele de căldură pot fi conectate la trei tipuri de surse. Astfel, avem de-a face cu trei tipuri de pompe de căldură: cele aer-apă, cele apă-apă și cele sol-apă. Să le luăm pe rând. 

Pompele de căldură aer-apă folosesc aerul exterior pentru încălzirea locuinței și funcționează excelent chiar și atunci când pe timpul iernii temperaturile sunt destul de scăzute. Acest tip de pompă necesită o investiție mai scăzută decât restul, deoarece căldura este preluată direct din atmosferă, deci nu va fi nevoie să conectezi pompa la o anumită sursă de apă și nici nu vei fi nevoit să forezi terenul. 

Pompa de căldură apă-apă va folosi apa subterană care se găsește în pânza freatică pentru a-ți încălzi locuința. Desigur, ai putea folosi și apa din râuri sau lacuri drept alternativă. Totuși, pentru a avea acces la o astfel de resursă, vei fi nevoit să forezi puțuri verticale, atât pentru pompare, cât și pentru restituție. 

Pompele de căldură sol-apă folosesc energia geotermală, adică energia aflată în sol pentru răcirea și/sau încălzirea locuinței. Circuitul închis al acestora este format din forajul geotermal, pompa de căldură și sistemul de încălzire al locuinței. În funcție de suprafața de teren existentă va fi nevoie fie de colectori orizontali, fie de colectori verticali. 

Care tip de pompă va fi potrivită pentru tine? Ia în calcul aspecte precum locul de montare a pompei, zona în care locuiești, temperaturile minime și maxime, dar și numărul de persoane din locuință, printre altele. Nu ezita să apelezi la sfaturile specialiștilor! 

Cele mai citite articole

Read Previous

Lichior: o călătorie printre cele mai renumite 5 lichioruri din Franța

Read Next

Soluții pentru a încălzi rapid o cameră răcoroasă

Most Popular