4 aspecte importante pentru amenajarea dormitorului

Cu toții știm că dormitorul este acel spațiu din locuință destinat odihnei și relaxării la final de zi, astfel că aici avem nevoie de maximul de confort. Totodată, dormitorul este și un spațiu intim, prin urmare, atunci când vine vorba despre amenajare, trebuie să ții cont în primul rând de preferințele proprii, fără să te încadrezi strict în anumite tipare. În cazul în care vrei să îți amenajezi dormitorul și duci lipsă de inspirație, poate ți-ar fi de folos câteva recomandări, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

Poziționarea patului

Patul este piesa principală în dormitor, așa că amenajarea întregii camere trebuie să se facă pornind de la acest element. Un pat matrimonial ar trebui plasat pe mijlocul peretelui, perpendicular pe acesta, cu vedere spre geam. Dacă ai un pat mai mic sau dacă spațiul dormitorului nu îți permite o astfel de poziționare, acesta poate fi lipit de unul dintre pereți. Pentru dormitoarele micuțe, sunt potrivite paturile extensibile dar și cele prevăzute cu sertar. În astfel de situații, spațiul poate fi insuficient pentru un șifonier, așa că patul rezolvă și problema spațiilor de depozitare.

Cum alegi corpurile de iluminat

Pe timpul zilei este ideal ca dormitorul să beneficieze de cât mai multă lumină naturală. De mare ajutor în acest sens ar fi ca ferestrele să fie orientate către est sau vest. Totuși, dormitorul este utilizat cu precădere după lăsarea serii, iar în acest sens, iluminatul artificial trebuie să acopere uniform toată suprafața camerei. De aceea, corpul de iluminat principal se amplasează pe mijlocul tavanului, sub forma unei lustre sau a unei plafoniere. De asemenea, pe noptiera de la capul patului este foarte potrivită o lampă cu abajur sau o veioză, pe care să o folosești atunci când citești înainte de culcare. 

Evită echipamentele electronice

Cele mai citite articole

Nu este foarte recomandat să ții în dormitor echipamente electronice. Aceste dispozitive emit radiații electromagnetice, iar expunerea prelungită la acestea poate provoca probleme de sănătate. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai folosești vreodată un dispozitiv electronic, doar că nu e cea mai bună variantă să dormi într-o cameră în care ai calculator, laptop, televizor, playstation și alte device-uri. Un televizor amplasat în fața patului este suficient dacă este plasat la o distanță de patru ori mai mare decât dimensiunea diagonalei (așa cum e regula).

Alegerea decorațiunilor

Dormitorul este un spațiu de care trebuie să te bucuri în primul rând tu, astfel că nu este nevoie să impresionezi pe nimeni prin modul în care l-ai amenajat. De aceea, trebuie să alegi doar decorațiunile care îți plac și care ți se par potrivite, având grijă să nu încarci excesiv spațiul. Dacă nu știi exact ce decorațiuni ți-ai dori, poți vizita un centru comercial cu produse en gros sau la bucată, iar aici vei găsi cu siguranță ceva pe placul tău. Poți decora dormitorul cu lumânări parfumate, tablouri, statuete, oglinzi, postere sau obiecte de artă puse în evidență cu ajutorul unor lămpi.

În cazul în care vrei să începi amenajarea dormitorului „de la zero”, trebuie să îți faci mai întâi un plan despre cum vrei să arate, apoi să faci o listă cu toate cele necesare. Foarte important este să cunoști exact dimensiunile camerei, pentru ca, în funcție de acestea, să alegi piesele cele mai potrivite. Prima achiziție trebuie să fie patul, apoi, în funcție de dimensiunile sale și de locul în care l-ai amplasat, poți completa și restul de mobilier necesar.

Cele mai citite articole

Read Previous

Patru fraze care te ajută să fii un comunicator mai bun şi o persoană mai empatică

Read Next

Mierea de Manuka: beneficii și recomandări de consum

Most Popular