O intrebare dificila pe care si-o pun toti cei care au decis sa-si schimbe ferestrele. Acest lucru se datoreaza faptului ca pe piata exista o varietate de modele si profiluri, astfel alegerea este foarte dificila.
Preturi diferite, caracteristici diferite, ferestre cu 3-4 camere, multe marci, pentru o persoana care nu este specialista in domeniu, toate acestea pot fi extrem de confuze.
Pe langa aceste caracteristici ale tamplariei, mai exista una foarte importanta – este feroneria, adica elementele de blocare ale geamurilor. Pentru functionarea corecta si fara probleme pe termen lung a tamplariei, alegerea unei bune feronerii joaca un rol foarte important.
De ce tamplaria PVC are mai multe avantaje fata de cea din lemn si aluminiu?
- o tamplarie din PVC necesita intretinere minima, ceea ce nu se poate spune de ferestrele din lemn. Nu necesita detergenti speciali sau tratament special, doar o carpa umeda si un detergent fara particule abrazive
- ca un avantaj al ferestrelor din PVC se poate sublinia condensul mai mic care se formeaza, fata de ferestrele din aluminiu. Totusi, daca umiditatea din camera este peste 60%, se va forma condens in cel mai rece loc din camera – acestea sunt in general ferestrele si geamurile. Acest lucru necesita ventilatie frecventa. In general, ferestrele din PVC condenseaza mai putina umiditate decat aluminiul.
- o tamplarie Salamander are un coeficient de conductivitate termica mai mic datorita naturii materialului. Acest lucru favorizeaza o mai buna retinere a caldurii in camera, fata de ferestrele din aluminiu.
Clasificarea profilelor de termopan in functie de numarul de camere
Prima si principala caracteristica a ferestrelor din PVC sunt numarul de camere plasate in profil. Potrivit acestora, tipurile de profile variaza intre 3,4,5,6 camere. Rolul fiecarei camere este de a izola de zgomot si de a oferi un grad mai bun de izolare termica. Deoarece aerul este cel mai bun izolator, profilele cu 5 si 6 camere sunt cele mai eficiente.
Orice cavitate mai mare de 5 mm este considerata o camera. Pentru a creste coeficientul de izolare termica, exista o relatie directa intre latimea profilului si camerele situate in acesta.
- Spre deosebire de latimea standard de 60 cm pentru profilele cu 3 si 4 camere, latimea de 70 cm pentru 5 camere poate creste procentul de izolatie termica cu 20%;
- Tamplaria cu 3 camere este cel mai adesea cautata pentru spatiile de birouri si zonele de compartimentare;
- Cea mai des intalnita in prezent este tamplaria cu 4 camere, insa creste interesul pentru profilele cu 5 si 6 camere.
Tamplaria din PVC este cea mai buna optiune atunci cand se inlocuiesc ferestrele, cu conditia ca materialul din care este fabricata sa indeplineasca intotdeauna cele mai noi standarde tehnologice.
Plasticul este un material organic si daca nu sunt indeplinite cerintele ridicate de compozitie si prelucrare a materialului, exista pericolul ca in timp ferestrele sa isi schimbe semnificativ aspectul initial sub influenta conditiilor climatice. De aceea, trebuie ales intotdeauna cel mai bun producator din acest domeniu, care realizeaza tamplaria din materiale de cea mai inalta calitate de pe piata.