Dacă locuiești la curte, te poți considera norocos, pentru că ai scăpat de grija parcării în zona de reședință. Îți poți amenaja propriul loc de parcare doar pentru mașina ta, fără niciun fel de taxe plătite la primărie și fără riscul de a-l găsi ocupat de alt șofer care a „uitat” să-și lase numărul în parbriz.
Amenajarea unui loc de parcare în curte este o operațiune destul de simplă, însă trebuie făcută luând în considerare anumite criterii, pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.
Accesibilitatea
Locul de parcare poate fi amenajat oriunde în curte. Este important însă ca zona să fie ușor accesibilă, astfel încât să nu fie nevoie de manevre complicate pentru a ajunge până acolo. Calea de acces de la poartă până la locul de parcare trebuie să fie destul de lată pentru a-ți permite să intri cu mașina. De asemenea, dacă pe margine ai plantat arbuști sau pomi, crengile acestora trebuie tăiate periodic, pentru a nu zgâria vopseaua când intri sau ieși din parcare.
Caracteristicile terenului
Este de preferat ca spațiul de parcare să fie amenajat pe o porțiune cu un sol suficient de rezistent pentru a susține greutatea mașinii. De aceea, nu sunt recomandate zonele cu un grad ridicat de umiditate sau cele cu un sol argilos, care este mai moale și se lasă mai ușor. De asemenea, este bine ca locul pe parcare să fie amenajat pe un teren drept, care este mai stabil decât unul în pantă.
Dimensiunea
Un loc de parcare la curte trebuie să fie mai generos ca spațiu, pentru a-ți permite să parchezi cu spatele, să întorci autoturismul lejer și eventual să poți „găzdui“ alte 2-3 mașini, în caz că ai musafiri. De aceea, este bine ca amenajarea să se facă pe o suprafață mai mare, pentru a-ți putea parca mașina fără riscul de a o lovi și pentru a nu fi nevoit să ieși doar cu spatele.
Protecția mașinii
Dacă tot ai privilegiul propriul loc de parcare, trebuie să ții cont și de siguranța mașinii. Locul de parcare trebuie să confere și adăpost împotriva intemperiilor sau a razelor solare, motiv pentru care este bine să fie amplasat undeva la umbră. Evită totuși să-l amenajezi sub copaci, pentru că păsările care își fac cuib printre ramuri îți vor „înfrumuseța“ vehiculul. Dacă locul nu dispune de umbră naturală, poți construi o copertină sub care mașina va fi la adăpost.
De asemenea, dacă locul de parcare este amenajat în apropierea porții, este indicat să instalezi și o cameră de supraveghere, pentru un grad mai mare de siguranță.
Pavajul
Ar fi ideal să nu parchezi mașina direct pe pământ sau pe gazon, așa că spațiul respectiv trebuie pavat. Pavelele din beton reprezintă cea mai eficientă soluție, pentru că se pot monta și demonta foarte ușor, fără ajutorul unui specialist. Cei care au apelat la această variantă recomandă în mod special dalele din gama premium de la Elis, datorită rezistenței sporite dar și gamei variate de forme și detalii cromatice.
Dacă ai o curte cu multă verdeață și nu-ți dorești ca locul de parcare să facă notă discordantă, poți opta pentru pavelele verzi. Ele sunt perforate, ceea ce permite creșterea gazonului printre dale, iar locul de parcare se va încadra perfect în peisaj.
Dacă ai mai multe mașini, iar traficul în curte este unui intens, poți alege asfaltul pentru a pava calea de acces și locul de parcare. Aceasta este o variantă mai scumpă și presupune intervenția unor specialiști, însă poate fi o variantă de luat în calcul pentru că este foarte rezistent. De asemenea, betonul și piatra cubică sunt alte materiale potrivite pentru a pava un loc de parcare în curte.
Având în vedere toate acestea, mașina ta va fi mereu în siguranță și va arăta ca nouă mult timp.