Cum să ai o sarcină fără probleme? 12 recomandări de care să ții cont

Perioada de sarcină presupune multe modificări la nivelul organismului. În primul rând, este important de știut că dezvoltarea și creșterea fătului sunt dependente de organismul mamei. De aceea, dacă ești însărcinată, trebuie să te asiguri că îți menții o serie de obiceiuri sănătoase. În caz contrar, atât tu, cât și fătul ați putea avea de suferit. Problemele care pot apărea de-a lungul unei sarcini sunt avortul spontan, nașterea prematură, tulburări de creștere și dezvoltare ale copilului (defecte ale tubului neural, malformații congenitale, deces fetal), afecțiuni ale mamei (preeclampsie, diabet gestațional și altele). Pentru a scădea la minimum riscul acestor probleme în sarcină, trebuie să ții cont de o serie de recomandări. Iată care sunt acestea!

1.Menține o alimentație sănătoasă

Atât mama, cât și fătul au nevoie de o anumită cantitate de nutrienți pentru a asigura buna funcționare a organismului mămicii, dar și dezvoltaree propice a fătului. Fetusul primește sânge încărcat cu oxigen și nutrienți prin cordonul ombilical. În cazul unui aport deficitar al unor nutrienți, cum ar fi acidul folic și iodul, crește riscul de malformații și, respectiv, de tulburări ale dezvoltării intelectuale. 

De ce trebuie să ții cont:

  • De consumul variat de alimente, din toate grupele alimentare: cereale, fructe și legume și vegetale cu frunze verzi, leguminoase boabe, carne și ouă , pește, lactate, oleaginoase, uleiuri vegetale extravirgine.
  • Evitarea următoarelor alimente: lapte nepasteurizat, ouă crude (cum ar fi în maioneza), brânzeturi moi (brie, feta), carne crudă sau insuficient preparată termic, sushi, macrou de mare regal, ton roșu, ton bigeye, pangasius, rechin, pește spadă, tilefish, marlin, alimente procesate industrial, prăjeli. 
  • Menține 3 mese principale și 2 gustări.
  • Mănâncă mai mult decât înainte (cu 300-500 kcal), dar nu „cât doi”.

2. Hidratează-te 

În timpul sarcinii, necesarul hidric este mai mare. Bea minim 8 pahare (de 250 ml) de apă în fiecare zi. Dacă te confrunți deseori cu indigestie, bea apa între mese și nu în timpul mesei. 

3. Monitorizează-ți greutatea

Este normal să crești în greutate în timpul sarcinii, dar există anumite valori de referință în ceea ce privește câștigul în greutate în această perioadă. Câte kilograme  este normal să câștigi în sarcină, în funcție de indicele de masă corporală dinaintea sarcinii:

  • Subpondere: 12,5-18 kg.
  • Greutate normală: 11,5-16 kg.
  • Suprapondere: 7-11,5 kg.
  • Obezitate: 5-9 kg.

4. Ia suplimente alimentare prenatale

Suplimentele alimentare prenatale au un rol important în creșterea și dezvoltarea fătului. O sarcină se împarte în trei trimestre, fiecare săptămână având nevoi nutriționale diferite. Astfel, aceste suplimente se iau în funcție de trimestru. Acestea sunt special concepute pentru gravide și includ acid folic, iod, fier, calciu și alți nutrienți. Informează-te despre tot ce trebuie să știi ca viitoare mămică!

5. Fă mișcare

Mișcarea te ajută să ții sub control greutatea corporală, dar și să previi hemoroizii și complicațiile în sarcină. Sportul este cu atât mai important, mai ales dacă înainte de sarcină obișnuiai să faci exerciții fizice. Totuși, nu te suprasolicita. Fă activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos, gimnastică sau dans. Cere sfatul medicului cu privire la câtă mișcare poți face.

6. Ia măsuri pentru reducerea stresului

Stresul este un factor de risc pentru multe probleme de sănătate, dar și pentru complicații în sarcină și la naștere. Ia măsuri pentru reducerea stresului, prin tehnici de relaxare, timp petrecut cu cei dragi, hobby-uri. 

7. Odihnește-te

Cele mai citite articole

Somnul este foarte important atât pentru mamă, cât și pentru făt. Odihna insuficientă crește nivelul de stres. Dormi zilnic 7-9 ore și asigură-te că somnul este liniștit, fără treziri în timpul nopții. 

8. Nu fuma

Fumatul este extrem de nociv atât pentru mamă, cât și pentru făt, deoarece substanțele din țigară ajung la fetus prin cordonul ombilical. Renunță la fumat pe timpul sarcinii și alăptării. 

9. Evită alcoolul și cofeina

Alcoolul și cofeina cresc riscul de complicații în sarcină, precum și de afecțiuni ale nou-născutului (malformații, sindrom alcoolic fetal). De aceea, acestea ar trebui evitate. 

10. Vaccinează-te împotriva gripei

Vaccinul antigripal anual este recomandat persoanelor din grupele de risc (inclusiv femeilor însărcinate), care sunt expuse complicațiilor, în caz de infectare. 

11. Mergi la dentist

În timpul sarcinii, pot apărea probleme stomatologice, cum ar fi parodontoza. De aceea, este important să mergi la dentist pentru igienizarea profesională a danturii. Aceasta scade riscul de carii și afecțiuni gingivale. 

12. Mergi la vizita medicală de rutină

Nu uita să onorezi toate programările la medic, care au rolul de a monitoriza sarcina și de  a ține sub control eventualele tulburări. 

Așadar, pentru a avea o sarcină fără probleme, asigură-te că îți menții un stil de viață sănătos. Adresează-te medicului pentru orice problemă medicală întâmpini în timpul sarcinii. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce este si cum functioneaza o casa de amanet?

Read Next

De ce să investești într-o cameră video de ultimă generație

Most Popular