Cum alegi iluminatul potrivit pentru casa ta

Iluminatul interior este nu doar un element funcțional în orice casă, ci are și rol estetic, fiind folosit ca factor esențial de design. De aceea, este important să ținem cont de anumite criterii atunci când alegem cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru casă.

În trecut, mai ales în casele cu aspect tradițional, iluminatul nu a fost un factor important pentru crearea stilului, iar planurile de construcție și design se limitau la compartimentarea camerelor, la dimensiunea acestora și la eficiență. Însă, în ultimii ani, a devenit din ce în ce mai evident că iluminatul este un detaliu cheie pentru crearea atmosferei dorite și pentru a lega vizual decorul.

 Ce tipuri de iluminat există 

Înainte de a alege cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru casa ta, este important să știi că există mai multe tipuri de iluminat, pe care le poți personaliza și amplasa astfel încât să corespundă nevoilor tale:

·        Iluminatul direct este concentrat pe un anumit obiect și este cel care generează, în mod obișnuit, umbrele. Dacă ai nevoie de acest tip de lumină la tine acasă, poți alege spoturi și anumite tipuri de plafoniere. De exemplu, o plafoniera philips cu lumină caldă sau rece poate fi soluția ideală pentru un tip de iluminat direct;

·        Iluminatul indirect este cel care oferă o lumina mai difuză și în general este proiectată pe tavan sau pe perete. Aceasta nu este deranjantă pentru ochi și nu generează umbre sau flashuri. Pentru acest tip de corpuri de iluminat poți alege intensitatea și culoarea luminii în funcție de nevoi;

·        Iluminatul mixt este cel mai potrivit, indiferent de începere și de activitățile curente. Te ajută să creezi orice tip de atmosferă dorești, în funcție de momentul zilei sau de lucrurile pe care le ai de făcut.

Atunci când alegi corpurile de iluminat pentru casă, este important să te gândești ce tip de activitate se va desfășura în fiecare încăpere în parte și să le alegi și amplasezi în așa fel încât nu doar să îți ușureze activitățile, ci să te ajute să creezi atmosfera dorită. Poți combina plafonierele și aplicele cu pendule sau spoturi, lampadare și veioze, pentru a obține tipul de lumină preferat. 

Care sunt cele mai frecvent folosite tipuri de iluminat 

Cele mai citite articole

Dacă dorești să folosești corpurile de iluminat din casă nu doar pentru funcționalitate, ci și pentru a crea un aspect potrivit designului ales, poți alege diverse tipuri de iluminat, pe lângă cea naturală, care este prezentă în majoritatea încăperilor. Lumina artificială este necesară și poate fi adaptată în funcție de moment și activitate.

Există mai multe tipuri de iluminat artificial, folosite frecvent în majoritatea locuințelor, eficiente și potrivite pentru numeroase tipuri de design:

·        Iluminatul general este cel mai utilizat, pentru că oferă o lumină omogenă în toată încăperea. Pentru a obține acest tip de iluminat, poți combina lumina directă și cea indirectă și diverse tipuri de corpuri de iluminat;

·        Iluminatul ambiental emite o lumină de o intensitate mai mica, ce are rolul de a crea o atmosferă plăcută și relaxantă, discretă. Lumina oferită este indirectă și ai posibilitatea de a opta pentru o gamă variată de corpuri de iluminat, de la spoturi până la veioze;

·        Iluminatul funcțional se folosește mai ales pentru zonele mai mici, fie pentru blatul de lucru din bucătărie sau pentru dulapuri ori dressing. Pentru acest tip de iluminat se folosesc mai ales LED-urile sau veiozele ori spoturile acționate cu senzori de mișcare;

·        Iluminatul decorativ este potrivit dacă dorești să pui în evidență o anumită zonă din casă sau un obiect (un tablou sau o vitrină, de exemplu). Acest lucru se obține cu ajutorul spoturilor sau aplicelor cu lumina direcțională;

·        Iluminatul de atmosferă se folosește pentru a da o notă aparte cu ajutorul corpurilor de iluminat decorative. Pentru a obține acest efect, poți folosi lumina caldă în întreaga cameră, o combinație de diverse tipuri de corpuri de iluminat, plasate la înălțimi diferite.

Pentru a folosi într-un mod cât mai inteligent și mai interesant iluminatul în casa ta, analizează cu atenție toate tipurile de corpuri de iluminat existente și tipurile de lumină și gândește-te cum le poți personaliza pentru spațiul, nevoile și preferințele tale de design.

Iluminatul interior nu este doar un element funcțional al unei case, ci și un element de design, care poate fi adaptat și personalizat așa cum dorești. Ai la dispoziție o multitudine de variante și produse, așa că tot ce trebuie să faci este să alegi corpurile de iluminat potrivite și tipul de lumină de care ai nevoie.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Read Previous

De ce sa alegi lavetele din microfibra pentru curatarea masinii?

Read Next

Cum alegi salteaua în funcție de dimensiunea patului?

Most Popular