Hercai – Inima schimbătoare. O poveste de iubire și răzbunare ce ascunde adevăruri profunde despre natura umană

Serialul turcesc „Hercai” a atras atenția publicului încă de la primul episod, care a avut premiera în primăvara anului 2019. Difuzat în peste 25 de țări și bucurându-se de ratinguri incredibile, „Hercai” oferă o perspectivă unică asupra tradițiilor, relațiilor de iubire și asupra motivelor personale ce conduc la răzbunare.

Informații generale despre serialul Hercai

  • Nume serial în limba română: Hercai – Inima schimbătoare
  • Nume serial în limba turcă (original): Hercai 
  • Actori Hercai: Akin Akinozu, Ebru Şahin, Gülçin Santircioğlu, Serhat Tutumluer, Oya Unustasi, Ahmet Tansu Taşanlar
  • Regizori: Baris Yos, Cem Karci, Benal Tairi
  • Scenariști: Feraye Sahin, Zeynep Sirin Yalgin, Bersan Tan, Pelin Gulcan 
  • Data de difuzare: 2019-2021
  • Gen: Dramă, Romantic
  • Canale TV unde se difuzează Hercai: ATV, Telemundo, Kanal D
  • Premii: premiul pentru cel mai bun serial la Festivalul Internațional de Film din Izmir + premiul Golden Palm pentru cea mai bună actriță (Ebru Sahin) + premiul pentru cel mai bun cuplu în cadrul Ayakli Gazete TV Stars Awards + 2 premii și 7 nominalizări la Pantene Golden Butterfly Awards + premiul pentru cea mai bună actriță (Ebru Sahin) în cadrul Turkey Brand Awards + 2 premii Turkey Youth Awards
  • Număr sezoane: 3 sezoane
  • Număr episoade: 69 episoade
  • Minute/ episod: 120 minute/ episod
  • Nota generala Imdb: 6,8

În serialul “Hercai”, avem ocazia să asistăm la un tablou de familie în care loialitatea și moralitatea sunt primordiale, iar legile patriarhale ancestrale sunt mai presus de ideile liberale. În același timp, o poveste modernă de iubire prinde ușor contur în întunericul răzbunării.

Legenda care a inspirat povestea serialului 

Cuvântul “hercai” este sinonim cu trădare și infidelitate. În Turcia, termenul “Hercai” are în spate o legendă fascinantă. Potrivit legendei, cu mulți ani în urmă, florile Hercai (panseluță) și Kardelen (ghiocel) au creat un pact între îndrăgostiți. Cele două flori și-au propus să înflorească una pentru cealaltă în mijlocul iernii, când toate celelalte flori se aflau în hibernare. 

Kardelen și-a ținut promisiunea și a înflorit în toată splendoarea ei, așteptând ca Hercai să înflorească alături de ea. Însă Hercai nu a înflorit niciodată iarna, lăsând-o pe Kardelen să înfrunte singură frigul. Astfel, Hercai a devenit cunoscut drept necredinciosul, tradatorul, cel care abandonează fără remușcări.

O poveste de iubire născută din dorința de răzbunare

Miran Aslanbey (Akin Akinozu) este un om de afaceri de succes, tânăr, atrăgător și carismatic. După moartea părinților săi, acesta a fost crescut de bunica sa, Azize (Ayda Aksel). De-a lungul timpului, Miran a dezvoltat o aprigă dorință de răzbunare față de familia Sadoglu, pe care o consideră responsabilă pentru evenimentele tragice care i-au ucis părinții.

Astfel, Miran se transformă într-un “Hercai” și pune la cale un plan meticulos prin care urmărește să se căsătorească cu Reyyan Sadoglu (Ebru Sahin), o tânără frumoasă și inocentă, care locuiește în conac alături de familia sa. 

Reyyan nu știe însă că a fost adoptată de Hazar (Serhat Tutumluer) și, prin urmare, nu a înțeles niciodată tratamentul rece și abuziv pe care l-a primit de la Nasuh Sadoglu (Macit Sonkan), patriarhul imperiului Sadoglu. 

La fel ca Cenușăreasa abuzată – simbolul unei flori pure printre spinii din familie – Reyyan este fiica loială, statornică și înțeleaptă, care prețuiește onoarea familiei sale și acceptă maltratarea sa într-o tăcere dureroasă, sperând cu ardoare ca cineva să vină s-o salveze. 

Așadar, când Miran apare ca un prinț în lumea lui Reyyan, aparent profund îndrăgostit de ea, tânăra simte că și-a găsit fericirea deplină. Însă Miran este condus de un singur scop: acela de a răzbuna moartea crudă a mamei sale, prin dezonoarea pe care o va aduce familiei Sadoglu. Mai mult decât atât, Miran o alege pe Reyyan să-i fie soție, în defavoarea verișoarei sale răsfățate și totodată favorita familiei, Yaren (Ilay Erkok). 

Viața are alte planuri, iar situația se complică iremediabil 

Este important de precizat că Miran a fost crescut de Azize Aslanbey, pe care o consideră bunica lui. Copilăria lui a fost lipsită de orice contact uman cald și iubitor, deoarece Azize s-a concentrat doar pe antrenarea inimii și minții lui Miran în jurul ideii de răzbunare împotriva familiei Sadoglu.

Cu atât de mult întuneric în jurul său și manipulat să caute răzbunarea cu orice preț, Miran devine o unealtă în mâinile lui Azize. El a fost convins că, pentru a răzbuna onoarea familiei Aslanbey, trebuie să o părăsească pe Reyyan a doua zi după nuntă. 

Acest lucru va asigura prăbușirea morală a lui Hazar Sadoglu și a familiei sale, în frunte cu tânăra Reyyan. Dar, în acest plan elaborat și complicat, Miran și familia lui nu au reușit să anticipeze un mic detaliu: Miran se îndrăgostește de Reyyan.

Înainte de nuntă, Miran și Reyyan creează o legătură profundă, iar Miran descoperă că este atras în mod inexplicabil de candoarea lui Reyyan. De fiecare dată când este lângă ea, trăiește anumite emoții uitate demult, amintindu-și de un timp al inocenței când a găsit dragostea, încrederea și mângâierea în brațele mamei sale. 

Purtat de aceste sentimente, Miran își consumă relația de amor cu Reyyan. În dimineața următoare, el face eforturi considerabile să-și pună în aplicare planul de răzbunare, așadar o părăsește pe Reyyan într-o colibă ​​îndepărtată, unde cei doi îndrăgostiți se refugiaseră în timpul nopții. Șocată de trădarea sa bruscă, Reyyan promite că nu-l va ierta niciodată și blestemă orice posibilă reuniune. 

Anticipând ostracizarea socială și abuzul fizic din partea bunicului său, Reyyan încearcă să se sinucidă dând foc colibei. Azize o salvează și o duce în centrul orașului Midyat, unde Reyyan, aflată în dizgrație, simte că și-a semnat condamnarea la moarte.

Cele mai citite articole

Între timp, Miran se simte vinovat pentru tot ceea ce i-a făcut lui Reyyan. Se grăbește să se întoarcă la colibă, dar, din cauza intrigilor lui Azize, este deja prea târziu. De aici, povestea devine o narațiune complexă despre modul în care Miran caută iertarea lui Reyyan, fiind chiar dornic să accepte moartea pentru a-și alina sentimentele de vinovăție.

În ciuda eforturilor serioase și în fața deciziilor dificile, Reyyan nu poate să ierte această trădare și nu mai poate avea încredere în Miran. Sezonul 1 se încheie cu Miran reconstruind coliba în care au trăit singura lor noapte de dragoste și o cere din nou în căsătorie. Dorința lui cea mai profundă este să-și construiască o viață alături de ea, de această dată bazându-se pe sentimentele sale de dragoste și respect.

Ce spun psihologii despre serialul “Hercai”

Patti Feuereisen, psihoterapeut și autoare de origine americană, a spus că “Hercai” a însemnat mai mult decât un serial turcesc, pentru că a oferit un studiu profund al psihologiei umane.

Feuereisen a subliniat că „Hercai” beneficiază de un scenariu inteligent care oferă serialului turcesc o perspectivă unică asupra vieții, iubirii și relațiilor. „Ce mă atrage în mod special la acest serial este viziunea prezentată de femeile scenariste, care oferă personajelor feminine mai multă profunzime și complexitate decât am văzut în alte seriale.”, a declarat Feuereisen.

„Hercai” explorează teme vitale precum dragostea pasională, suferința și maternitatea, de obicei sub forma unor personaje care întruchipează aceste teme și trăsături. Unul dintre cele mai clare exemple de contradicții poate fi văzut în cazul bunicilor lui Miran. 

„Amândouă și-au pierdut copiii și au trecut prin încercările și necazurile vieții. Totuși, una a devenit modelul de sociopat, în timp ce cealaltă este întruchiparea iubirii necondiționate”, spune Feuereisen, care explică modul în care serialul „Hercai” prezintă aceste personaje din medii sociale similare.

Feuereisen a lăudat de asemenea distribuția serialului: „Femeile scenariste și actorii ne oferă o profunzime intensă a emoțiilor, iar chimia dintre protagoniști este remarcabilă”.

„Hercai” a fost filmat din perspectiva personajelor Miran și Reyyan, astfel încât publicul are ocazia de a descoperi o versiune inedită a personajelor, relațiilor și evenimentelor care se desfășoară pe parcursul celor 69 de episoade.

Acțiunea serialului are loc în districtul Midyat din provincia Mardin din sud-estul Turciei. Relația de iubire dintre Miran și Reyyan este impregnată de intențiile răzbunătoare și ascunse ale lui Miran, în timp ce sentimentele lui Reyyan pentru el sunt pline de inocență și sinceritate. 

Pe măsură ce povestea progresează, dragostea lor se transformă, însă după nuntă, Miran îi frânge inima lui Reyyan. „Aici începe cu adevărat răzbunarea, iar cruzimea neașteptată de care el dă dovadă provoacă un studiu asupra sindromului Stockholm și asupra tulburării de personalitate narcisistă”, a spus Feuereisen.

Potrivit lui Feuereisen, relațiile din cadrul serialului, în special dintre Miran și Azize (bunica lui paternă), invită publicul la o analiză în profunzime. Psihologul american sugerează că Miran este o victimă a sindromului Stockholm. 

Abia după ce Miran reușește să scape de influența bunicii și se transformă cu ajutorul lui Reyyan, el se poate vindeca de această traumă care îl însoțește încă din copilărie.

Feuereisen a adăugat că o caracterizare atât de reușită și complexă a acestor tipuri de concepte și boli psihologice face din serialul „Hercai” un portret modern unic al conceptului de separare – individualizare. 

„Pe măsură ce povestea continuă cu motivul separării-individualizării lui Miran, personajul său va avea capacitatea de a simți cu adevărat iubirea. Vom privi cu uimire când experimentăm vindecarea profundă a eliberării sale de straturi de sclavie psihologică, în timp ce o nouă călătorie emoțională plină de speranță se deschide pentru Miran”, a adăugat Feuereisen.

Vezi aici trailer Hercai

Cele mai citite articole

Read Previous

5 semne că ar trebui să vizitezi medicul dentist

Read Next

Episodul 1, Sezonul 1 din Hercai, Inima Schimbatoare – Bolum

Most Popular