Degetul mare, denumit si police, este implicat in aproximativ 50% din toate functiile mainii. Cand acesta se raneste, prezinta dureri sau nu mai poate functiona normal, devine foarte dificil sa ne mai indeplinim sarcinile de zi cu zi.
Exista mai multe cauze ale durerii degetului mare, inclusiv:
Trigger finger
Tendonul care indoaie policele se numeste flexorul lung al policelui. Daca exista umflare sau inflamatie in jurul acestui tendon, el nu va mai aluneca lin. Uneori, tendonul ramane blocat in scripete, provocand o pocnitura sau ingreunarea articulatiei policelui. In acest caz, avem de-a face cu trigger finger, tendinopatie cunoscuta si sub numele de tenosinovita stenozanta sau deget in resort. Trigger finger cauzeaza nu numai blocarea policelui, dar si dureri, inflamatie si rigiditate la nivelul acestuia.
Tratamentul include odihna, medicamente antiinflamatorii, purtarea unei atele si injectii cu corticosteroizi. Majoritatea pacientilor scapa de simptomele suparatoare fara interventie chirurgicala. Daca insa simptomele persista dupa tratament, se impune operatia.
Tendinita de Quervain
Tendoanele de la incheietura mainii care se ocupa de miscarea degetului mare sunt predispuse la tendinita. Aceste tendoane se deplaseaza printr-un compartiment strans aflat pe partea degetului mare a incheieturii mainii (primul compartiment al ligamentului carpian dorsal). Daca exista frecare pe tendoane, acestea pot deveni inflamate si foarte dureroase. In acest caz, avem de-a face cu tendinita de Quervain, maladie denumita si tenosinovita sau sindromul de Quervain.
Tratamentul consta in purtarea unei atele specifice, administrarea de medicamente antiinflamatoare si injectii cu corticosteroizi. Uneori, poate fi necesara operatia de detensionare a conflictului dintre tendoane, retinacul si teaca acestora (teaca sinoviala) pentru a trata afectiunea.
Sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian sau neuropatia nervului median este o afectiune ce apare din cauza compresiei nervului median din tunel carpian aflat in incheietura mainii. Cand nervul median este comprimat, pacientii se confrunta cu amorteala si furnicaturi in degetul mare, aratator, mijlociu si inelar. Initial, simptomele apar si trec, insa se agraveaza adesea noaptea. Unii pacienti simt senzatii de soc electric sau dureri in degete. In cazurile severe, muschii degetului mare pot deveni slabi si atrofiati.
Tratamentul pentru majoritatea pacientilor include purtarea unei orteze pe timp de noapte, fiziokinetoterapie si injectii cu corticosteroizi. Tratamentul conservator insa nu inlatura cauza problemei. De aceea, singurul tratament eficient pentru sindromul de tunel carpian este interventia chirurgicala, care consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si marirea in felul acesta a calibrului canalului.
Artrita degetului mare
Degetul mare al omului este unic. Putem atinge varful degetului mare de degetul mic – functie numita opozitie. Majoritatea animalelor nu au degetul mare “opozabil”. Acest lucru ne ofera capacitatea de a scrie, de a folosi un ac si ata si de a utiliza unelte de mana. Articulatia de la baza degetului mare care perimte opozitia se numeste articulatie carpometacarpiana. Activitatile normale, zilnice, pot cauza uzura acestei articulatii. Cand articulatia se uzeaza, poate deveni inflamata si dureroasa. Acest proces se numeste osteoartrita sau boala degenerativa a articulatiilor.
Oricine va dezvolta osteoartrita daca traieste suficient. Pana acum, nu s-a gasit modalitate de a preveni aceasta boala. Uzura face parte din procesul normal de imbatranire. Cu toate acestea, simptomele osteoartritei pot fi tratate prin reducerea inflamatiei articulatiei.
Modalitatile de a reduce inflamatia si de a trata artrita degetului mare includ utilizarea de geluri antiinflamatoare topice, medicamente orale pentru dureri, odihna, utilizarea unei atele pentru degetul mare si injectii cu corticosteroizi.
Majoritatea pacientilor observa ameliorare a simptomelor fara interventie chirurgicala. Daca, insa, simptomele persista dupa tratament, poate fi recomandata interventia chirurgicala, efectuata in cabinete specializate cum este Bestetic .