Artrita degetului mare – Simptome si tratament

Artrita degetului mare (policelui) este o afectiune extrem de frecventa a mainii. La fel ca majoritatea tulburarilor de acest tip, artrita articulara bazala este o afectiune degenerativa care vine odata cu imbatranirea.

In randurile ce urmeaza, vei afla ce este, mai exact, artrita articulara bazala, ce simptome are si cum se poate trata.

Ce este artrita articulara bazala?

Artrita articulara bazala se refera la degenerarea articulatiilor de la baza degetului mare. Articulatia bazala este alcatuita din oasele aflate in locul in care incheietura mainii se conecteaza cu degetul mare. Acesta este un loc obisnuit pentru artrita, bazat pe uzura policelui / incheieturii mainii in timp.

Specialistii au constatat ca aceasta afectiune este mai frecvent diagnosticata la femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani.

Desi leziunile degetului mare pot contribui la dezvoltarea bolii, aceasta este mai frecvent cauzata de utilizarea repetata a incheieturii mainii. Totodata, procesul natural de imbatranire duce la descompunerea cartilajului din jurul oaselor.

Ce simptome are si cum se diagnosticheaza artrita degetului mare?

Artrita degetului mare poate fi extrem de dureroasa. Simptomele afectiunii includ durere si umflare la baza policelui, rigiditate, aderenta redusa si incapacitatea de a misca degetul la capacitate maxima. Din cauza acestor simptome, indeplinirea sarcinilor obisnuite de zi cu zi, cum ar fi tastarea la calculator sau deschiderea unui borcan, devin tot mai dificile.

Cele mai citite articole

Pe baza simptomelor, specialistul in chirurgia mainii va efectua o evaluare a degetului mare si a incheieturii mainii pentru a stabili diagnosticul. Evaluarea medicului va include, de asemenea, un examen fizic ce implica diferite miscari ale degetului mare, precum si o radiografie pentru a determina daca oasele prezinta semne de deteriorare.

Tratamentul artritei degetului mare

Artrita articulara bazala poate fi tratata fie conservator, fie prin interventie chirurgicala, in functie de severitatea si progresia afectiunii.

Tratamentul nechirurgical

Interventia timpurie in tratarea artritei degetului mare poate include: aplicarea zilnica de gheata in zona afectata, administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectii cu corticosteroizi si purtarea unei atele. Atela va limita miscarea articulatiei, permitand astfel diminuarea inflamatiei. Aceasta se poarta, in general, noaptea, cand nu este necesara folosirea policelui. De asemenea, poate fi recomandata fiziokinetoterapia ca si componenta a tratamentului conservator.

Interventia chirurgicala

Daca optiunile de tratament mai conservatoare nu au succes sau daca boala a progresat prea mult, poate fi necesara o operatie pentru a minimiza simptomele artritei. In functie de modul in care a evoluat boala, exista cateva metode chirurgicale pe care medicul le poate lua in considerare, cum ar fi: fuzionarea articulatiei sau indepartarea unei parti a articulatiei. Dupa operatie, chirurgul de mana va recomanda probabil fiziokinetoterapie pentru recuperare.

Cele mai citite articole

Read Previous

Top 10 piese vestimentare de nelipsit din garderoba unei femei

Read Next

Amenajarea unei alei în curte: 5 idei

Most Popular