Masuri de siguranta obligatorii pentru calatoria cu un copil in masina

Boy fastening his seat belt

Pentru parinti, copiii sunt nu doar o mare bucurie, ci si o imensa responsabilitate, deoarece binele celor mici depinde, in mare masura, de actiunile adultilor. Una dintre acestea implica asigurarea conditiilor optime de transport in deplasarile cu automobilul – activitate pe cat de distractiva in ochii copiilor, pe atat de serioasa pentru parinti.

Stim ca orice demers are propriile conditii de indeplinit pentru a deveni o realizare, iar sofatul cu minori la bord nu face exceptie. Asadar, ce masuri de siguranta ar trebui sa adoptam cand transportam un copil cu masina? Urmareste randurile de mai jos pentru a descoperi regulile de aur in asemenea caz.

1.   Scaunul auto pentru copii – obligatie indiscutabila

Este prima regula, obligatorie in orice stat civilizat, indiferent de lungimea traseului. Legea insasi conditioneaza adultii sa instaleze scaune auto omologate, in care sa fie fixati corect copiii cu inaltimea de maxim 135 cm. Optiunile din care poti alege respecta criterii bine stabilite, iar produse sunt identificabile conform unei clasificari aparte:

Grupa 0  

Scaunul de acest tip – „scoică” – este pentru pasageri cu greutatea sub 10 kg. Se instaleaza, de obicei, pe locurile de spate, invers față de sensul de mers si este utilizat până în jurul vârstei de 6-8 luni. Scaunul poate fi montat și pe locul din dreapta, cu spatele către direcția de mers, doar dacă vehiculul nu are airbag sau acesta a fost dezactivat in prealabil.

Grupa 0+  

Include scaune auto pentru copii cu greutatea cuprinsă între 0 și 13 Kg, deci cu vârsta de aproximativ 0-12 luni. Scaunului va fi ales, în primul rând, respectand compatibilitatea indicata de producator cu pasagerul, pentru a-i permite deplasarea in conditii de maxim confort si siguranta – cu spatele catre directia de mers.

Grupa 1  

Reprezinta categoria scaunelor auto proiectate pentru copiii cu greutatea intre 9 si 18 Kg, corespunzatoare varstei de 6 luni-4 ani – marcheaza inceputul utilizarii scaunului cu fata catre directia de mers. Aceste scaune se spune ca „cresc” alaturi de copii, pentru ca se adapteaza corpului fiecarui pasager.

Grupa 2  

Cele mai citite articole

Daca greutatea copilului este intre 15 si 25 Kg, va avea nevoie, cel mai probabil, de un scaun auto din Grupa 2 (3-8 ani) Modelul ales trebuie sa aiba spatar si, ideal, manere pentru sustinere.

Exista si exceptii de la obligativitatea fixarii in scaunul auto: doar copiii afectati medical, carora fixarea in scaun le-ar agrava starea. Atestarea acestui fapt se poate efactua printr-o scrisoare medicala oficiala, iar copilul suferind are obligatoriu un insotitor adult pe bancheta din spate.

Grupa 3

Pentru pasagerii cu inaltime peste 135 cm, este posibila renuntarea la scaun, cu o conditie: centura de siguranta sa fie fixata astfel incat sa treaca doar pe sub gatul sau fata copilului. Ajuns in acest punct, poate fi instalat un scaun auto pentru copii mari.

Conform legii, copilul poate calatori in dreapta doar daca:

  • pasagerul depaseste inaltimea de un metru si jumatate;
  • copilul a implinit varsta de 12 ani;
  • scaunul din fata are montat un inaltator omologat, care corespunde greutatii pasagerului.

2.   Atentie la airbag!

Actionarea airbag-ului poate fi extrem de periculoasa pentru copiii sub 16 luni, deci trebuie dezactivat cand scaunul este montat pe scaunul din fata – este mai bine, totusi, in directia opusa sensului de deplasare. In schimb, pentru copiii mai mari airbag-ul trebuie sa fie activ, iar scaunul se monteaza catre directia de mers, de preferinta pe bancheta din spate, pe care statisticile o considera a fi mai sigura.

3.   Fara panica si fara telefon!

Blocat in scaunul auto, copilul poate sa planga sau sa tipe, dar trebuie sa ai „inima de piatra” si sa nu-ti distraga niciodata atentia de la drum. Asadar, fara incercari de a te intoarce sa verifici nici cel mai mic detaliu! Acest lucru se face in mod detaliat inainte de a porni din loc. Iar despre telefon nici nu se pune problema! Instaleaza-l in suportul pe bord, iar pentru convorbiri conecteaza sistemul hands-free, pentru a te concentra corect la volan.

Fixarea in scaun a copilului se face astfel incat pozitionarea sa-i fie cat mai confortabila cu putinta. De asemenea, orice bagaj sau obiect prezent inutil in habitaclu trebuie sa fie mutat in portbagaj, evitand astfel lovirile accidentale in timpul deplasarii cu masina.

Cele mai citite articole

Read Previous

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi geamurile de termopan?

Read Next

Ce beneficii au panourile fotovoltaice pentru o locuință

Most Popular