Ce sunt diblurile și cum le poți folosi în renovarea casei

Atunci când realizezi lucrări de prindere a unor elemente la nivelul structurii unei clădiri, cel mai adesea folosești diblurile pentru a putea susține cât mai bine elementele de fixare. Diblurile sunt elemente care nu ar trebui să îți lipsească atunci când ai în desfășurare proiecte de construcții și amenajări interioare, iar despre importanța acestora discutăm în acest material.

Ce sunt diblurile?

Diblurile reprezintă elemente din materiale plastice, al căror rol este acela de a funcționa precum o garnitură pentru șuruburi. Astfel, șuruburile nu vor mai aluneca și nici găurile date nu se vor lărgi în timp ca urmare a făinării materialelor în care sunt introduse acestea, deoarece diblurile protejează foarte bine în aceste cazuri. Indiferent dacă folosești dibluri pentru rigips sau dibluri pentru beton și zidărie, vei vedea că acestea sunt deosebit de eficiente la nivel de prindere, iar lucrările sunt pe deplin protejate și sigure din punct de vedere al exploatării.

Cum pot fi folosite diblurile?

Diblurile pot fi folosite într-o varietate de proiecte, atât în lucrări interioare, cât și pentru lucrări realizate la exterior. Dintre aceste tipuri de proiecte pot fi menționate:

Dibluri pentru polistiren sau vată bazaltică pentru lucrări de izolare

Atunci când se realizează lucrările de izolare la nivelul pereților, indiferent dacă vorbim despre interior sau exterior, vei vedea că materialul izolant se asigură, la joncțiunea dintre plăci, cu ajutorul diblurilor. 

Acestea au rol de susținere, astfel încât placajele izolatoare să fie stabile, foarte bine încastrate la nivelul substratului. Chiar dacă polistirenul este susținut pe suprafață și cu ajutorul mortarului, este necesară o soluție de asigurare suplimentară, prin folosirea diblurilor. 

Dibluri universale pentru renovări în cazul oricărui tip de substrat

Renovarea casei presupune și folosirea diblurilor universale. Acestea pot fi folosite pentru BCA, beton sau zidărie și au la bază principiul extinderii. Astfel, fie că vrei să prinzi un element de perete sau să asiguri mobilierul sau tablourile, atunci diblurile universale sunt soluția potrivită.

Dibluri pentru prinderea elementelor de zidărie

Cele mai citite articole

În acest caz, alegerea diblurilor se face în funcție de tipul elementului de zidărie. Dacă este vorba despre BCA vor fi necesare diblurile cu gheare, care să contreze orice solicitare de smulgere, sau, pentru zidărie de cărămidă, pot fi folosite dibluri cu cap înecat de tip S sau W.

Dibluri pentru structuri din rigips

Fie că este vorba despre realizarea pereților de compartimentare sau de structuri menite să acopere anumite zone, rigipsul este un material deosebit de apreciat. Grație structurii sale ușoare, el poate fi montat cu ușurință, iar în acest caz vei avea nevoie de dibluri speciale pentru rigips. 

Prinderea elementelor de suprafețe din rigips se poate face ușor, însă pentru a realiza lucrări cât mai corecte este recomandat să alegi tipul potrivit de diblu pentru proiectul tău (dubluri rabatabile, autoperforante etc.)

Dibluri pentru prinderea elementelor de suprafețe din beton

În această situație, este important să alegi diblurile în funcție de tipul betonului, adică separate, dacă vorbim despre beton proaspăt turnat sau despre elemente de beton întărit. Pentru fiecare dintre acestea există tipuri speciale de dibluri (dibluri cu montaj prin lovire, diblu cu șurub hexagonal), menite să asigure o prindere corectă a elementelor dorite la nivelul suprafeței. 

Diblurile sunt indispensabile, așadar, lucrărilor de prindere, iar alegerea ar trebui să se facă, în mod cert, în funcție de tipul substratului. Nu folosi alte tipuri de dibluri decât cele recomandate pentru că acestea sunt create astfel încât să se încastreze cât mai bine în substrat, astfel încât să asigure penetrarea corectă a șuruburilor.

Alege întotdeauna dibluri și șuruburi de calitate, care să poată prelua încărcările și care să îți ofere rezistență și siguranță în exploatare. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum se montează corect o priză

Read Next

Cum te poate ajuta aromaterapia la volan?

Most Popular