Inca din cele mai indepartate timpuri pompele de apa au fost folosite pentru a furniza apa in diferite amplasamente si la diferite puncte de consum. Utilizarea pompelor de apa are aplicabilitate atat in domeniul casnic, cat si in domenii precum agricultura, industrie sau minerit.
Exista diferite categorii de pompe pentru furnizarea apei. In situatiile in care apa care urmeaza a fi pompata se afla la suprafata, nu vei putea apela la o pompa submersibila. In schimb trebuie sa iti indrepti atentia inspre pompele de suprafata pentru furnizarea apei. Pentru ca exista diferite variante de pompe de apa de suprafata, este important sa stii care sunt principalele aspecte de care sa tii cont in alegerea pompei potrivite nevoilor tale.
Functionarea pompelor de suprafata
Daca pompele submersibile trebuie scufundate partial sau complet in apa pentru a functiona, pompele de suprafata nu trebuie deloc scufundate in lichide. Aceste echipamente trebuie sa fie pe cat posibil protejate atat de umezeala excesiva, cat si de caldura excesiva. Principiul de functionare al pompelor de suprafata se bazeaza pe aspirarea apei din sursa si transportul acesteia inspre punctul de consum.
Criterii pentru alegerea pompelor de suprafata
Exista mai multe categorii de pomple de apa pentru suprafata. Printre acestea putem aminti pompele de suprafata automorsante, pompele trifazice multietajate, pompele centrifuge multietajate sau pompele de transfer. Pentru a gasi varianta potrivita este important sa ai in vedere anumite aspecte in alegerea unei pompe de suprafata.
In primul rand trebuie sa acorzi atentie debitului si presiunii apei. Pentru a beneficia de un debit suficient de mare si de o presiune ridicata a apei la punctul de consum, este recomandat sa acorzi atentie sursei de unde vine apa. Alegerea pompei trebuie sa tina cont daca vorbim despre un put forat sau despre o fantana, dar si daca exista variatii ale nivelului apei la sursa respectiva. De asemenea poti lua in calcul daca panza freatica variaza in functie de anotimp si in functie de precipitatii.
Al doilea criteriu vizeaza inaltimea de refulare si adancimea la care se face absorbtia apei. Inaltimea de refulare este diferenta de nivel dintre suprafata apei si punctul cel mai de sus la care apa va fi evacuata. In privinta adancimii de absorbtie a apei avem in vedere distanta maxima pe verticala din punctul de instalare a pompei pana la punctul unde pompa poate absorbi apa in conditii de siguranta si de maxima eficienta pentru asigurarea presiunii optime a apei.
Un al treilea criteriu vizeaza calitatea apei pompate. Apele pentru care sunt folosite pompele de suprafata trebuie sa fie curate, eventual sa contina particule foarte fine de nisip. In cazul utilizarii pompelor de suprafata pentru a pompa ape uzate sau ape cu particule solide de mari dimensiuni, acestea se vor uza foarte repede. Nu in ultimul rand este important sa alegi o pompa care este confectionata din materiale de calitate, dar care in acelasi timp are un consum total care ofera eficienta energetica ridicata.
Citeste si despre: Idei practice pentru casa si gradina