5 moduri în care stresul îți poate afecta calitatea vieții

Alergi de dimineața până seara și-ți faci griji pentru familie, deadline-uri, facturi, aglomerația din trafic și multe altele? Înseamnă că ai un nivel ridicat de stres. Iată la ce riscuri te expui și cum îți poate afecta acest lucru calitatea vieții.

Stresul provoacă dezechilibre emoționale

Când este supus la stresori, corpul tău răspunde la schimbările pe care le percepe și are reacții de apărare. Acestea pot fi benefice într-o anumită măsură, dar te pun în pericol dacă ating forme extreme.

Simți supărare, frustrare, furie, te confrunți cu permanentă stare de nemulțumire. Ai impresia că ai pierdut controlul vieții tale și că te copleșesc problemele. Stima de sine coboară la cote minime, iar frica de eșec este prezentă în fiecare moment. Stresul te dezechilibrează emoțional.

Starea ta de sănătate este afectată de stres 

Stresul este o adevărată furtună interioară, de aceea organismul tău se resimte în urma problemelor mentale și emoționale. Nivelul de energie scade, te confrunți cu dureri de cap și de piept, chiar și greață, tahicardie și transpirații reci.

Apar insomniile, sistemul imunitar îți dă semnale de alarmă și parcă te îmbolnăvești mai des decât altădată. Libidoul este în scădere, iar în cazurile de stres cronic poate să dispară complet. Ca să reglezi lipsa dorinței sexuale, se recomandă suplimente naturale de potență, de exemplu uPotent, un excelent tonic și o soluție eficientă, fără efecte secundare.

Stresul dăunează capacității tale intelectuale

Performanțele cognitive sunt și ele grav afectate de stresul cotidian. Deși îți ocupi tot timpul cu activități profesionale, rezultatele sunt sub așteptări. Apare fenomenul de procrastinare și ai tendința de a sări peste etape, ca să termini mai repede proiectele.

Abordările constructive lasă locul gândurilor pesimiste, îți pierzi spontaneitatea, originalitatea, capacitatea de a gândi out of the box. Memoria îți joacă feste și ajungi să lucrezi din inerție. 

Comportamentul tău este influențat de stres 

Stresul te transformă și din punct de vedere comportamental. Vorbești mai agitat, nivelul de agresivitate din ton și limbaj se accentuează, iar gesturile sunt grăbite, precipitate. Nu-ți dai seama de la primele semne de aceste transformări, iar în timp, ele devin obiceiuri.

Mulți oameni se apără de stres prin refugierea în alcool, țigări sau chiar droguri. Dorința de a evada din realitatea plină de probleme îi face să aleagă viciile periculoase. Alimentația excesivă și mâncatul compulsiv sunt alte reacții comportamentale des întâlnite în perioadele stresante.  

Stresul poate să afecteze relațiile tale cu cei din jur  

Manifestările stresului au efecte grave asupra organismului tău, dar îi afectează și pe cei din jurul tău: prieteni, familie, colegi, vecini. La rândul tău poți fi o sursă de stres prin comportamentul pe care-l ai și prin modul în care îți desfășori activitatea la locul de muncă.

Solicită ajutorul specialiștilor în gestionarea problemelor de sănătate fizică și emoțională. Comunică deschis cu persoanele apropiate și lasă-i să te sprijine în depășirea problemelor care ți-au provocat stresul de care suferi. Împreună puteți trece peste toate greutățile financiare, profesionale, familiale sau sociale.

Read Previous

Vrei o garderobă perfectă de toamnă? Iată de ce ai nevoie!

Read Next

De ce avantaje ai parte dacă locuiești în apropiere de natură

Most Popular