Industria transportului rutier de mărfuri a cunoscut, în ultimii 30 ani, o mare dezvoltare la nivel național și nu numai. Domeniul a devenit din ce în ce mai competitiv, pe piață făcându-și apariția o mulțime de firme și companii, fiecare oferind condiții cât mai avantajoase clienților. Anual, în această industrie intră o mulțime de șoferi profesioniști, care își doresc libertate, din punct de vedere al job-ului, precum și independență financiară. Aceștia sunt în continuă căutare de modalități de a atrage noi rute de transport. Astfel de vehicule necesită grijă permanentă, la costuri considerabile, în special camioanele și semiremorcile de tonaj mare. Astfel, este nevoie de activitate constantă pentru a fi rentabil să rămâi în această nișă.
Mai jos, detaliem câteva modalități sau sfaturi pentru a te ajuta să găsești cât mai rapid și ușor curse de transport.
Iată ce poți face pentru a găsi cât mai ușor contracte de transport
- FII DESCHIS SĂ-ȚI DESFĂȘORI ACTIVITATEA ORIUNDE!
Sunt mai multe variante de lucru în ceea ce îi privește pe transportatori: tur-retur Romania-Europa, intern-doar pe teritoriul României sau transport comunitate (între state diferite, din afara României). De regulă, din punct de vedere financiar, ultima variantă este cea mai profitabilă, din mărturiile transportatorilor, însă și cea mai solicitantă, din punct de vedere al gestionării timpului liber și a timpului petrecut cu familia. Mulți șoferi preferă să se axeze pe un anumit segment de transport, limitându-se în zona de confort creată, acolo unde experiența acumulată este mai mare. Însă, este recomandat să fii deschis la orice oportunitate ți se ivește. Bineînțeles, este de preferat să cântărești fiecare opțiune în parte și să iei decizia potrivită pentru tine, bazată pe cât mai multe informații.
- CRESTE-TI VIZIBILITATEA PENTRU A-ȚI CREȘTE ȘANSELE!
Evident, nu este de ajuns să deții camionul/capul de camion și sa il intretii. Este necesar să iți creezi notorietate, respectiv vizibilitate, în aceasta industrie. Sunt multe modalități prin care poți face acest lucru. Mediul online este un loc perfect pentru asta. Fotografiază-ți camionul din mai multe ipostaze și scrie un draft de document word, în care îți detaliezi toate informațiile tehnice si legislative ale vehiculul tău. Dacă îți vei crea un draft, va fi mult mai ușor să postezi anunțuri pe cât mai multe platforme. De asemenea, nu te opri la platformele generice de anunțuri. Fii prezent și pe platformele dedicate de transport/ burse de transport. Publicul este mult mai nișat, iar formatul anunțurilor este special croit pentru proprietarii de vehicule de transport.
- APELEAZĂ LA O CASA DE EXPEDITII PENTRU A GĂSI CLIENȚI MAI UȘOR.
O varianta de lucru preferată de transportatori este colaborarea contractuală cu o casă de expediții. Este printre cele mai bune metode prin care te poți focusa pe activitatea de transport în sine, de restul ocupându-se o firmă specializată.
Ai ocazia de a face parte dintr-un ecosistem de clienți și transportatori deja stabilit, iar cea mai bună parte este că te poți baza pe un brand cu notorietate și reputație deja construită. Oportunitati precum colaborari pentru tractionisti pe Lamaritec iți oferă o serie de beneficii profesionale, astfel încât să ai un mediu organizat de lucru. Se stabilește un pachet atragator pentru tine, în care ai deja stabilit prețul per km, asistență rutieră și dispecerat gratuit inclus, de câte ori ai nevoie. Într-o industrie cu un grad ridicat de competiție, există deja un istoric de km parcursi lunar în rândul transportatorilor care au apelat la o astfel de colaborare.
- NETWORKING PENTRU ACTIVITATE PE TERMEN LUNG.
Conceptul de networking este mereu omis de către transportatori. Este recomandat să-ți creezi pas cu pas, o rețea întreagă de contacte, pentru a fi mereu prioritizat atunci cànd se ivesc oportunități noi.
Exista o întreagă comunitate de transportatori, proprietari de vehicule de transport, administratori case de expediții în transport, potentiali clienti etc.
Sunt mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți crea această rețea:
• Salvează orice număr de telefon pe care îl apelezi, de-a lungul activității tale de transportator.
• Creează-ți o serie de cărți de vizită pe care le poti lasa clienților, la finalul cursei. Acest gest nu te costa nimic și îți poate aduce noi oportunități de colaborare.
• Alătură-te tuturor comunităților online din industria transporturilor (grupuri social media, forumuri transporturi, grupuri de chat etc.). Este important sa și contribui ori de câte ori cineva nevoie de ajutor cu anumite informații pe care le deții.
Întotdeauna este bine să încerci cât mai multe opțiuni și să stabilești care dintre modalități a generat cele mai multe rezultate pentru tine. Odată ce îți intri într-un ritm profesional, cu muncă constantă, nu uita ca reputația este foarte importantă în industria transporturilor. Este important să te focusezi pe ducerea curselor la bun sfârșit, în parametrii discutați cu clienții. Îți crești astfel șansele să te recomande pe viitor.
Sursa foto: Unsplash.com