Având în vedere angajamentul liderilor UE de a reduce amprenta de carbon și consumul de energie, clădirile sustenabile devin tot mai mult o prioritate în Europa. Astfel, încă din ultimii ani, dezvoltatorii au început să pună accent pe construirea unor clădiri prietenoase cu mediul și, în același timp, benefice pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor.
Descoperă în cele ce urmează mai multe despre conceptele de sustenabilitate, Well-Being și Green Building.
Sustenabilitate
Sustenabilitatea este un concept complex care se referă la capacitatea unei clădiri de a oferi un mediu confortabil, sănătos și productiv timp îndelungat fără a afecta mediul înconjurător și comunitatea. Aceasta reprezintă o calitate a clădirilor de a nu irosi resursele naturale, de a reduce amprenta de carbon și de a putea satisface și cerințele generațiilor viitoare.
În acest sens, eficiența energetică este unul dintre principalele criterii pe care trebuie să punem accent atunci când vorbim de o clădire sustenabilă. Pentru ca o clădire să fie eficientă energetic, este necesar ca aceasta să fie, în primul rând, bine izolată, iar mai apoi să își producă, cel puțin parțial, propria energie electrică.
Totodată, și sistemul de încălzire și de ventilație al clădirii, alimentarea cu apă sau cu energie electrică, precum și materialele utilizate în procesul de construcție sunt răspunzătoare de încadrarea unei clădiri în parametrii de eficiență energetică.
Well-Being
Conceptul Well-Being pune accent pe confortul fizic și psihic asigurat pentru angajați, locatari sau orice altă categorie de oameni care își desfășoară activitatea în clădiri. Iată ce presupune:
- ferestre înalte care permit luminii naturale să pătrundă în încăperi;
- sisteme de iluminat inteligente;
- confort termic;
- calitate sporită a aerului din interior.
Datorită înțelegerii beneficiilor acestui concept, în ultimii ani a apărut pe piață un sistem de certificare care promovează sănătatea și bunăstarea într-o clădire. Standardul WELL Health – Safety este o vedetă în domeniul certificărilor pentru clădiri și este văzut de către dezvoltatori ca o investiție în oameni, deoarece are puterea de a le influența sănătatea, starea de bine și productivitatea.
Green Building
„Clădirile verzi” sunt construcții prietenoase cu natura care au un impact redus sau chiar zero asupra acesteia și care contribuie la crearea unor habitate care îmbunătățesc stilul de viață al oamenilor.
Responsabilitatea pentru mediu definește „verdele” unei clădiri și se manifestă în toate etapele construcției: de la pasul de proiectare la procesul de construcție, utilizare, întreținere sau renovare. Iată prin ce acțiuni se dezvoltă o „clădire verde”:
- minimizarea consumului de energie folosind tehnologii avansate;
- limitarea consumului de apă prin metode inovatoare care ajută la folosirea eficientă a acesteia în interiorul clădirii;
- maximizarea procesului de refolosire prin utilizarea unor cantități mai mici de materiale, dar durabile;
- încurajarea reciclării la birouri și în zonele rezidențiale.
Sustenabilitatea, conceptul de Well Being, dar și calitatea unei construcții de a fi „verde” sunt principalele caracteristici ale unei clădiri a viitorului. În timp ce sustenabilitatea promovează apărarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de carbon și a energiei, conceptul de Well-Being încurajează menținerea unui stil de viață sănătos, alături de bunăstarea mintală a angajaților și a rezidenților. Pe lângă toate acestea, conceptul de „clădire verde” își asumă responsabilitatea pentru mediu prin implementarea unor acțiuni și tehnologii care încurajează reciclarea și folosirea resurselor disponibile.
sursă foto: freepik.com