Parchetul este foarte des folosit în amenajările interioare, mai ales datorită finisajelor decorative disponibile, care își pot găsi locul în diferite stiluri de design, de la clasic, la modern. Astăzi, poți opta pentru parchet laminat, din lemn masiv sau stratificat. La rândul lui, parchetul stratificat se împarte în cel dublu, triplu stratificat și multistrat.
Dacă vrei să descoperi mai multe detalii despre fiecare în parte, precum și avantajele și dezavantajele fiecăruia, citește acest articol în continuare!
- Parchetul stratificat
După cum îi spune și numele, acest tip de parchet este obținut prin suprapunerea mai multor straturi de lemn din esențe diferite. Straturile sunt lipite între ele pentru a rezulta o lamelă cu grosimea cuprinsă între 10 și 22 mm.
Avantaje
- Prezintă o rezistență mare în timp;
- Există subcategorii ale parchetului stratificat care beneficiază de o calitate superioară, cum ar fi parchet triplustratificat;
- Este foarte stabil;
- Este ușor de îngrijit;
- Are un aspect estetic plăcut și există o gamă variată de modele;
- Se poate monta în orice cameră, inclusiv pe scări;
- Există parchet stratificat compatibil cu încălzirea în pardoseală.
Dezavantaje
- Prezintă sensibilitate ridicată la umezeală, motiv pentru care este necesar să-l montezi pe o folie de izolare;
- Nu este foarte rezistent la șocuri și zgârieturi;
- Temperatura din camerele în care montezi parchetul stratificat trebuie să fie de cel puțin 10 grade Celsius.
- Parchetul laminat
Un alt tip de parchet foarte popular este cel laminat, cu grosimea plăcilor între 4 și 12 mm. La fabricarea acestuia se folosesc mai multe straturi de lemn, precum și hârtie, rășini sintetice și un strat protector.
Practic, acesta are 4 straturi principale: stratul de bază, suport, decorativ și de acoperire. Primul pat este fabricat din rășini sintetice, al doilea din aglomerate de lemn, urmează cel de hârtie imprimată cu pigmenți organici, apoi rășina de melamină cu rol de protecție.
Avantaje
- Are o rezistență excelentă la uzură;
- Este ușor de întreținut;
- Există o gamă foarte variată de culori, de la diferite tipuri de esențe de lemn la diverse aspecte de pietre naturale decorative;
- Asigură o termoizolare eficientă;
- Este ușor de montat datorită sistemului „click and lock” a lamelelor;
- Este accesibil.
Dezavantaje
- Nu este rezistent la umiditate crescută;
- Are tendința de a se electriza și de a atrage firele de praf;
- Nu reprezintă o opțiune potrivită pentru camerele cu trafic intens.
Parchet masiv
Acest tip de parchet este realizat în totalitate din lemn natural și a fost foarte folosit de-a lungul anilor datorită rezistenței sale excelente. Lamelele de parchet pot avea o grosime cuprinsă între 18 și 28 mm, iar la fabricarea acestora se pot folosi diferite specii de lemn precum stejar, mahon, nuc, frasin ș.a.m.d.
Fiecare copac oferă o varietate de culori și diverse parfumuri, iar modelul fiecărei plăci poate varia în funcție de cum a fost tăiat lemnul. Dacă îți dorești o amenajare elegantă, trebuie să știi că montarea parchetului masiv creează imaginea unei podele elitiste.
Avantaje
- Poate fi rașchetat în cazul în care se zgârie sau se deteriorează, astfel încât să îi poți oferi un aspect ca nou;
- Nu atrage praful sau mucegaiul;
- Asigură un aspect îngrijit și deosebit camerei în care este montat;
- Este un termoizolator foarte bun;
- Rezistența pe termen lung a parchetului masiv este una foarte bună;
Dezavantaje
- Pentru montarea acestora ai nevoie de cunoștințe tehnice sau de ajutorul unui specialist, întrucât se montează fie prin lipire, fie cu ajutorul cuielor;
- Are nevoie de o îngrijire corespunzătoare, cu produse de curățare potrivite lemnului natural;
- Se contractă și se dilată în funcție de schimbările de umiditate din încăpere;
- Are un preț mai mare.
Prin urmare, fiecare tip de parchet vine cu plusuri și minusuri. Atunci când alegi parchetul pentru locuința ta, este recomandat să ții cont de caracteristicile acestuia, de traficul din încăpere, de ușurința la montare a lamelelor, precum și de cerințele de întreținere ale parchetului ales.