Cum să îți îngrijești pielea în funcție de caracteristicile ei

În timp ce pielea grasă poate răspunde bine la produse abrazive, care elimină excesul de sebum, pielea uscată poate fi traumatizată de folosirea necorespunzătoare a acestora. De aceea, este bine să identifici ce tip de piele ai, pentru a-i putea oferi o îngrijire corespunzătoare. 

Descoperă în cele ce urmează cum identifici tipul tău de piele și ce îngrijire să-i oferi, în funcție de caracteristicile sale.

Cum poți să identifici tipul tău de piele

O modalitate simplă și rapidă de a identifica tipul tău de piele este să îl demachiezi seara și să îl cureți foarte bine de impurități cu ajutorul unui gel pentru curățare. În ziua următoare, după ce te trezești, nu mai aplica nici o cremă sau o mască timp de 4-5 ore. După tot acest timp, folosește un șervețel uscat din hârtie și presează-l pe față cu o apăsare ușoară. Dacă pe șervețel rămân urme ușor uleioase, înseamnă că ai un ten gras. Dacă, în schimb, șervețelul rămâne uscat și observi că pielea ta se strânge ușor în colțul gurii sau spre frunte, atunci înseamnă că te confrunți cu o piele uscată.

Îngrijirea pielii uscate

Pielea uscată este caracterizată de insuficient sebum și deshidratare, motiv pentru care, de obicei, are un aspect aspru și subțire, vizibil în special pe ten, mâini sau călcâie. Atunci când vorbim despre îngrijirea pielii uscate, sunt recomandate produse cu o textură bogată și uleioasă, deoarece acestea pot reda confortul și frumusețea pielii. 

Fiind predispusă la riduri premature, este bine ca produsul pe care îl folosești pentru hidratarea pielii să aibă în componența sa și acid hialuronic, precum produsele de la Neutrogena. Astfel, folosind un singur produs, rezolvi 2 mari necesități ale pielii uscate: hidratarea în profunzime și combaterea ridurilor premature.

De evitat în îngrijirea pielii uscate sunt produsele abrazive, care pot să traumatizeze epiderma din cauza curățării agresive. Pielea uscată este foarte sensibilă și poate fi cu ușurință afectată de produsele puternice.

Îngrijirea pielii grase

Cele mai citite articole

Acest tip de piele se caracterizează printr-o producție excesivă de sebum, care îi oferă o strălucire caracteristică, ușor inestetică, observabilă în special pe nas, frunte sau bărbie. Pentru îngrijirea unei astfel de pieli, este important să existe, în primul rând, o curățare adecvată cu ajutorul unor geluri și produse abrazive fine. Acestea îndepărtează murdăria și particulele moarte din epidermă, curățând astfel porii și prevenind înfundarea glandelor sebacee.

Este bine ca îngrijirea zilnică a pielii grase să se bazeze pe produse cu o textură ușoară, care să nu perturbe echilibrul epidermei și care să se absoarbă ușor în piele. De aceea, trebuie evitate uleiurile și cremele consistente, deoarece acestea nu fac altceva decât să încarce tenul, provocând glandele sebacee să producă și mai mult sebum.

Îngrijirea pielii mixte

Așa cum îi spune și denumirea, pielea mixtă este caracterizată de o combinație între cele 2 tipuri de piele, grasă și uscată. În timp ce așa-numita zonă T a feței se poate confrunta cu un exces de sebum și cu o strălucire uleioasă, obrajii sau pielea din jurul buzelor poate fi uscată și sensibilă.

Îngrijirea zilnică a pielii mixte ar trebui să includă tonere blânde și creme non-grase. Mai mult decât atât, poți să folosești și un truc care să-ți mențină tenul proaspăt atunci când participi la evenimente sociale. Acest secret este reprezentat de șervețelele matifiante, care pot elimina cu ușurință excesul de sebum din zona T a feței.

În ceea ce privește îngrijirea pielii seara, după ce o cureți suficient de bine cu ajutorul unui gel de curățare pentru pielea mixtă, poți să folosești un toner care normalizează echilibrul pH-ului pielii.

Informațiile oferite în acest articol au scop informativ și nu înlocuiesc eventuale tratamente oferite în urma controalelor specializate. Pentru o identificare exactă a tipului de ten și al tratamentului corespunzător, adresează-te unui medic dermatolog.

Sursă foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Read Previous

3 tipuri de parchet și ce trebuie să știi despre ele

Read Next

Mobilierul de bucătărie – Cum să alegi mecanismele de deschidere potrivite

Most Popular