Temperatura în frigider – Cum o reglăm corect ca să prevenim stricarea frigiderului și a alimentelor

Frigiderele sunt electrocasnice fără de care viața noastră ar fi foarte complicată. Păstrarea alimentelor pentru mai multe zile ne scutește de risipă, gătit zilnic și ne permit de a le păstra proaspete și gustoase. Tehnologia a evoluat de-a lungul timpului, astfel că există modele cu afișaj electronic și diferite funcții. 

Totuși, depinde și de tine să păstrezi temperatura corectă în frigider. În caz contrar, acesta se poate strica și alimentele se pot altera. Multe persoane au nelămuriri legate de valorile optime de temperatură și reglarea lor. De asemenea, lipsa cunoștințelor despre modul corect de întreținere a frigiderului și de depozitarea alimentelor poate duce la surprize neplăcute.

Care este temperatura optimă din frigider?

În mod normal, temperatura din frigider trebuie să se mențină la valori de 2-7 grade. Temperatura variază de la un compartiment la altul. Pe ușă valorile sunt mai mari, în timp ce pe rafturile interioare sau tava pentru legume temperatura se menține scăzută. Frigiderele încorporabile au compartimente multiple, care îți permit păstrarea corespunzătoare a diferitelor tipuri de produse alimentare și băuturi. Comandă un frigider încorporabil de pe shop.miele.ro dacă vrei un aparat frigorific bun. 

Cum se reglează temperatura din frigider?

Diferitele modele de frigidere de pe piață au sisteme de reglare a temperaturii asemănătoare. Majoritatea au unul dintre aceste 2 sisteme:

  • Buton rotativ care se găsește, de obicei, în interiorul frigiderului, pe partea superioară. Numărul de trepte de temperatură este de 5-10;
  • Afișaj electronic și butoane de reglare; acestea se găsesc fie la interior, fie la exterior și îți permit să setezi cu acuratețe temperatura din frigider și congelator. 

Trebuie să știi că o temperatură mai redusă determină un consum mai mare de energie. Iarna poți regla termostatul la valori mai ridicate, pentru că este mai frig. Vara, în schimb, este nevoie de setarea unei temperaturi mai joase pentru menținerea produselor la temperaturi mici. 

Sfaturi pentru menținerea temperaturii optime din frigider

Nu lăsa ușa deschisă mult

Când vii de la cumpărături se întâmplă să lași ușa frigiderului deschisă cât așezi produsele. Ai grijă însă ca intervalul să nu fie prea mare. Căldura pătrunde repede în interior și suprasolicită frigiderul. În plus, alternanța temperaturii poate provoca alterarea alimentelor și condensul. Odată ce apare umezeală, riscul de mucegăire sau stricare a anumitor produse crește. La fel de important este să nu trântești ușa. Șocul poate strica balamalele sau zona de izolație, permițând căldurii să pătrundă în interior. Acest lucru predispune la defecțiuni și deteriorarea produselor alimentare.

Nu pune mâncare caldă în frigider

Mâncarea care nu a fost răcită corespunzător emană căldură care suprasolicită frigiderul. În plus, creează condens și variații de temperatură ale produselor de lângă ea. Răcește alimentele și băuturile la temperatura camerei înainte de a le pune în frigider. 

Nu înghesui produsele

Nu așeza prea multe produse într-un compartiment. Păstrează distanță între ele și între ele și pereții frigiderului, pentru ca aerul rece să circule. Blocajul aerului poate duce la alterarea altor produse din frigider. Ține cont că așezarea unui număr mare de produse în frigider înseamnă un efort mai ridicat al acestuia pentru răcirea lor. 

Pune alimentele în compartimentele corespunzătoare

Pentru a păstra cât mai bine alimentele, așează-le în rafturile corespunzătoare. Pe ușă poți pune condimente, muștar, borcane de murături și băuturi, care rezistă bine la temperatură mai ridicată. Pe rafturile de sus pune alimente care nu necesită gătire, ca mezelurile. Pe rafturile de jos depozitează carne sau pește crud, iar în sertar legume, plante aromatice și verdețuri. 

Reglarea și menținerea temperaturii din frigider este importantă pentru păstrarea hranei în stare bună. Ține cont de recomandările noastre pentru a menține mâncarea proaspătă și ca să protejezi frigiderul. 

Read Previous

Cum folosești banda LED în casa? 4 Idei decorative

Read Next

2 recomandari pentru tratarea infectiilor urinare

Most Popular