Ce trebuie să ştii despre motoarele hybrid?

Motoarele hybrid sunt o alegere din ce în ce mai populară printre cumpărătorii de maşini. Combinația dintre energia electrică şi cea generată de arderea de combustibil generează putere suplimentară în schimbul unui consum scăzut. În cele ce urmează îţi prezentăm beneficiile motoarelor hybrid, diferitele tipuri disponibile în piaţă şi impactul lor asupra mediului înconjurător.

Avantajul economiei de combustibil

Creşterea constantă a preţurilor la carburant este unul dintre motivele pentru care proprietarii se orientează către alternative economice. Motorul hybrid este eficient din punct de vedere al consumului de combustibil datorită puterii oferite de baterie. Modelele cu frânare regenerativă, cum este Ford Puma Hybrid, ajută la încărcarea bateriei atunci când încetinești, prelungind autonomia.

În special pentru traficul urban aglomerat, în care motoarele termice au un consum ridicat de carburant, alternativa hybrid reprezintă o soluţie salvatoare din punct de vedere economic.  

Tipuri de motoare hybrid

Tehnologia Mild Hybrid combină un motor tradiţional cu ardere internă cu unul electric pe baterii. Rolul acumulatorilor este de a susţine motorul termic în timpul accelerației, reducând astfel consumul de combustibil şi emisiile poluante.

Motoarele Plug-in Hybrid (PHEV) au baterii ce pot fi încărcate prin conectarea la o sursă externă de energie electrică. Motorul electric funcţionează alături de cel termic, iar încărcarea este posibilă şi în timpul deplasării prin mijloace regenerative cum este frânarea.

Impactul asupra mediului înconjurător

Deoarece contribuie la reducerea emisiilor poluante generate de motoarele termice, alternativele hybrid sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Cu cât ard mai puţin combustibil, cu atât produc mai puţin dioxid de carbon care se transformă în gaze cu efect de seră.

Cele mai citite articole

La turații mici, motorul termic se oprește şi intră în funcţiune cel electric. În tot acest timp, emisiile sunt aproape de zero şi se reduce atât poluarea aerului, cât şi cea fonică, maşina rulând cu un zgomot minim.  

Autonomie din ce în ce mai mare pentru motoarele Plug-in Hybrid

Una dintre cele mai mari griji cu privire la alegerea unei maşini Plug-in Hybrid a fost autonomia. Producătorii auto ţin cont de acest aspect şi îmbunătăţesc cu fiecare generaţie de maşini numărul de kilometri pe care îl poţi parcurge cu ajutorul bateriei motorului electric.

Un minim de 200 de kilometri este suficient pentru naveta cotidiană în traficul urban. Cu toate acestea, există modele cu autonomie de peste 400 de kilometri, suficient pentru a parcurge distanțe între oraşe cu consum scăzut de carburant.

Beneficii fiscale

Echiparea maşinii cu motoare hybrid îţi poate aduce şi beneficii fiscale. Pentru a încuraja scăderea numărului de vehicule poluante, autorităţile locale din capitală şi marile oraşe practică deduceri fiscale pentru maşinile pe bază de combustibil alternativ.

Pentru autoturismele cu motor exclusiv termic de peste 2.000 de centimetri cubi, impozitul anual poate depăși 1.000 de lei, ajungând chiar şi la sume de peste 1.000 de euro în cazul vehiculelor mai mari de 3.000 cmc. În schimb, un motor hibrid de peste 3 litri poate avea o cotă de impozitare mai mică de 50 de euro pe an.

Motoarele hybrid sunt o prezenţă constantă în trafic. Pentru a face o alegere corectă trebuie să stabileşti în primul rând categoria de vehicule de care ai nevoie. În funcţie de numărul de kilometri pe care îi parcurgi zilnic şi de condiţiile de deplasare vei putea alege tipul de motor hybrid care te avantajează cel mai mult. Un mare avantaj este manevrabilitatea facilă a acestor vehicule. Tehnologiile pe care le încorporează le fac uşor de condus în special în aglomerația urbană. Datorită eficienţei economice şi impactului minim asupra mediului înconjurător merită să iei în considerare alternativa hybrid când vine vorba de maşini.  

Cele mai citite articole

Read Previous

S-au împlinit 50 de ani de la primul apel realizat de pe un telefon mobil

Read Next

Cum să utilizezi reciclarea pentru a spori gradul CSR al afacerii tale

Most Popular