Salvia, cunoscută din punct de vedere științific drept “Salvia officinalis” sau popular ca “jaleș de grădină”, este o plantă aromatică ce provine din zona mediteraneană, cu peste nouă sute de specii existente în toată lumea. Ceaiul de salvie se obține prin infuzarea apei calde cu frunzele acestei plante, în formă proaspătă sau uscată.
Proprietăți ale ceaiului de salvie
Ceaiul de salvie este bogat în antioxidanți, ce acționează împotriva radicalilor liberi care pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, de exemplu, diabet zaharat de tip 2. Alți compuși vegetali pe care îi conține în cantitate ridicată sunt acid rozmarinic, acizi fenolici și salviatanin, cu potențiale efecte benefice asupra sănătății, cum ar fi scăderea nivelului inflamației și al celui de zahăr din sânge.
Vitamina K se află într-o cantitate relativ crescută în salvie, astfel că ceaiul din aceasta are rol în coagularea corectă a sângelui și contribuie la o bună circulație sangvină.
Beneficii
Printre beneficiile pe care ceaiul de salvie le poate avea asupra sănătății se află următoarele:
- Susține ameliorarea răcelii sau gripei
Datorită proprietăților antiinflamatorii, ceaiul de salvie poate ajuta în ameliorarea durerilor de gât și a unor probleme ale sistemului respirator. Întrucât compușii pe care îi conține salvia au și acțiune astringentă, pot contribui la scăderea producției de mucus, ceea ce are rol în reducerea tusei și a rinoreei.
- Are rol în menținerea sănătății orale
Una din întrebuințările comune ale salviei este în stomatologie. Deoarece compușii din salvie au acțiune antiinflamatoare, este posibil să sprijine reducerea durerilor dentare și a inflamației din zona bucală. Întrucât salvia are și potențiale proprietăți antimicrobiene, ceaiul din această plantă, utilizat pentru gargară, poate ameliora leziunile din cavitatea bucală, durerile de gât, gingivita și abcesul dentar. Ceaiul de salvie poate îmbunătăți și respirația urât mirositoare.
- Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge
Ceaiul de salvie ar putea fi util în gestionarea nivelului glicemiei și susține lupta pentru prevenirea apariției diabetului de tip 2. Cu toate acestea, este necesar acordul medicului diabetolog înainte de a consuma acest ceai, pentru a te asigura că nu interferează cu medicația.
- Ajută la menținerea sănătății pielii
Deoarece salvia este utilizată ca ingredient în unele produse cosmetice topice, este posibil ca și ceaiul de salvie să aibă acțiune benefică asupra pielii. Printre potențialele efecte pozitive ale sale se află:
- accelerarea procesului de vindecare a rănilor;
- ameliorarea leziunilor cutanate care au apărut pe fondul expunerii prelungite la soare sau ale inflamațiilor stratului superficial al pielii;
- susține dezvoltarea sănătoasă a celulelor pielii, încetinirea apariției semnelor asociate cu procesul înaintării în vârstă, precum ridurile.
- Contribuie la sănătatea creierului
Ceaiul de salvie poate acționa benefic asupra creierului, prin stimularea memoriei și aportul în lupta de prevenire a apariției tulburărilor neurologice și a unor afecțiuni din această sferă, precum boala Alzheimer. Este posibil ca proprietățile acestui tip de ceai să aibă rol și în îmbunătățirea stării de spirit.
- Poate fi util pentru organismul femeilor
Proprietățile salviei ar putea ajuta la diminuarea unor simptome digestive din perioada de la începutul sarcinii, precum greața. Este posibil să contribuie și la reducerea producției de lapte matern în cazul celor care doresc să întrerupă alăptarea sau care au o lactație pe care organismul o produce în exces. Ceaiul de salvie ar putea diminua și bufeurile asociate cu prezența menopauzei la femei.
Important de reținut: nu există îndeajuns de multe dovezi științifice care să susțină aceste aspecte. În cazul în care ești însărcinată, vrei să reduci sau să întrerupi alăptarea, ori dacă te afli în perioada menopauzei, discută cu un medic înainte de a consuma ceaiul de salvie.
- Ar putea îmbunătăți sănătatea inimii
Întrucât unii dintre compușii vegetali pe care îi conține salvia pot ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului în sânge, este posibil ca acest lucru să contribuie și la scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Astfel, ceaiul de salvie ar putea reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
În general, atunci când este consumat în cantități reduse, ceaiul de salvie este bine tolerat de majoritatea persoanelor. Există însă și unele situații în care este contraindicat, precum dacă există predispoziție la alergii. În cazul unor femei însărcinate, ingerarea ceaiului de salvie sau a uleiului esențial din aceasta pot duce la apariția unor contracții uterine, motiv pentru care se recomandă evitarea lor.
Cere sfatul medicului înainte de a introduce în alimentația ta ceaiul de salvie sau oricare alte suplimente alimentare care conțin extracte din această plantă, pentru a te asigura că sunt sigure pentru organismul tău.
Surse de informare:
1. Contributors, WebMD Editorial. “Sage Tea: Health Benefits, Nutrition, and Uses.” WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-sage-tea. Accessed 9 Mar. 2023;
2. “9 Emerging Benefits and Uses of Sage Tea.” Healthline, 19 Nov. 2019, www.healthline.com/nutrition/sage-tea. Accessed 9 Mar. 2023.