De ce este important controlul optometric

Sănătatea vizuală este la fel de importantă ca orice alt aspect legat de starea noastră fizică, așadar nu ar trebui să neglijezi controlul periodic al ochilor și al vederii. Acest lucru poate fi realizat în cadrul unui control optometric ce se poate realiza fie într-un cabinet specializat, dar și în cadrul unui magazin de optică. Va trebui să realizezi periodic un astfel de control, află mai multe despre etapele acestuia, de ce este important și care sunt semnele că ai nevoie de o examinare a vederii.

Ce este controlul optometric și cum decurge?

Un control optometric presupune o examinare completă a stării ochilor și a vederii, în urma căreia se pot identifica eventuale afecțiuni oculare care afectează acest simț. Scopul principal al acestui control este de a depista eventualele vicii de refracție, adică acele defecte de vedere care se pot trata prin purtarea ochelarilor. Controlul poate dura în jur de 20-30 de minute și de obicei constă într-o serie de investigații.

Primul pas constă în verificarea acuității vizuale, mai precis capacitatea ochilor de a distinge detalii și forme. Ea se măsoară cu ajutorul unui optotip, adică acel panou cu litere de diferite dimensiuni. Va fi verificată, pe rând, acuitatea fiecărui ochi, iar investigația va consta în citirea literelor de la o distanță de aproximativ 6 metri, acoperind un ochi, apoi celălalt. Dacă apar dificultăți de percepere a literelor, este posibil să fie vorba despre anumite defecte de vedere, așa că se vor măsura dioptriile cu ajutorul unui aparat special.

Controlul optometric poate include și alte investigații ce au ca scop verificarea stării ochilor. Biomicroscopia este una dintre ele și presupune examinarea componentelor ochiului, iar măsurarea tensiunii oculare cu ajutorul unui aparat special ajută la depistarea altor afecțiuni, de exemplu glaucomul.

Când îți dai seama că ai nevoie de un control optometric

Cele mai citite articole

O serie de simptome pot indica necesitatea unui control optometric și prezența unor afecțiuni oculare. Un semn foarte clar este o oarecare afectare a vederii. Aceasta se poate manifesta sub forma vederii încețoșate, dificultăți de a percepe imaginile aflate la distanță, de a vedea pe întuneric sau tendința de a apropia sau depărta obiectele în timpul cititului și de a „strânge” ochii pentru a vedea mai bine.

Și alte simptome oculare pot fi un semn că ar trebui să îți faci un control optometric. Senzația de disconfort la nivelul ochilor (usturime, uscăciune și mâncărimi), precum și roșeața pot fi un bun indicativ, precum și durerile de cap sau senzația de amețeală și de rău de mișcare.

Importanța controlului optometric

Un control optometric este esențial pentru a putea diagnostica la timp orice problemă de vedere. Multe persoane se confruntă cu vicii de refracție și vederea lor este afectată, însă simptomele se instalează de obicei treptat, așa că își pot da seama cu dificultate că au o problemă. Un astfel de control realizat periodic poate ajuta la depistarea la timp a acestora și la prevenirea creșterii dioptriilor și a complicațiilor, ajutând la îmbunătățirea vederii.

Controlul optometric este esențial pentru a se putea recomanda purtarea ochelarilor. În cadrul acestuia, se vor măsura dioptriile, iar specialistul va recomanda ochelarii potriviți. De multe ori, ai ocazia să alegi o pereche imediat după control, dacă alegi să îl realizezi într-un magazin specializat. Poți alege showroom-ul de optică Slatina al Lensa pentru a găsi ochelarii de vedere perfecți pentru tine.

Nu în ultimul rând, un control optometric ajută și la monitorizarea stării ochilor. Dacă suferi de anumite afecțiuni (de exemplu diabetul), ai un risc mai crescut de afectare a vederii. Așadar, acest control este mai mult decât recomandat în mod regulat.

Controlul optometric este vital pentru a menține sănătatea ochilor și a preveni sau a diagnostica timpuriu orice afecțiune oculară care ar putea afecta vederea. Nu trebuie să așteptăm să apară simptomele pentru a programa un astfel de control, ci este esențial să înțelegem importanța acestuia și să fim proactivi în privința sănătății noastre vizuale. Fă acum o programare și ai grijă de ochii tăi!

Cele mai citite articole

Read Previous

Top cazuri stomatologice care își găsesc soluția în implantul dentar

Read Next

Vin alb și gastronomie: Combinații culinare pentru experiențe gustative remarcabile

Most Popular