Colesterolul este un compus organic din grupa lipidelor care este necesar corpului pentru a crea celule, vitamine și anumiți hormoni.
Chiar dacă ficatul produce cantitatea necesară de colesterol, acesta mai poate fi obținut și din alimentație, lucru care poate duce la creșterea nivelului acestui compus și la amplificarea riscului de dezvoltare a anumitor afecțiuni [1].
Dacă ai colesterolul mărit, află în continuare câteva sfaturi și recomandări pentru a-l menține în limite normale!
5 sfaturi și recomandări pentru colesterol mărit
Există două tipuri de colesterol și anume: colesterolul rău (LDL) și colesterolul bun (HDL). Atunci când nivelul celui rău crește, iar nivelul celui bun scade, există o probabilitate mai mare pentru depunerea grăsimilor pe pereții vaselor de sânge (ateroscleroză).
Deoarece valorile ridicate de colesterol pot crește riscul de apariție a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral [1], iată câteva sfaturi pentru a menține nivelul acestuia în limite normale:
Axează-te pe o dietă sănătoasă
Alimentația este foarte importantă pentru reducerea colesterolului rău și pentru creșterea celui bun. Pentru a realiza această schimbare, trebuie să eviți în primul rând grăsimile saturate și cele trans obținute din:
- carne roșie;
- alimente procesate;
- produse lactate cu un conținut ridicat de grăsime cum ar fi înghețata și crema de brânză;
- alimente prăjite;
- produse de tip fast-food.
Întrucât organismul are nevoie de grăsimi, evitarea acestora în totalitate nu reprezintă o soluție bună. Poți obține grăsimi sănătoase prin consumul de:
- ton, somon, sardine sau hering;
- ulei de măsline;
- avocado;
- diferite nuci și semințe.
Axarea pe diete bogate în fructe și legume, cereale integrale și surse slabe de proteine poate reprezenta un pas bun spre reducerea naturală a nivelului de colesterol [2].
Exerciții fizice regulate
Exercițiile fizice sunt importante pentru o viață cât mai sănătoasă, motiv pentru care numeroși specialiști recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi.
Realizarea acestor activități poate ajuta și la reducerea nivelului de colesterol prin stimularea enzimelor care ajută la mutarea compusului rău (LDL) din sânge în ficat, unde va fi convertit apoi în bilă sau pur și simplu excretat.
Mai mult decât atât, exercițiile fizice pot ajuta și la menținerea greutății în limite normale, lucru care poate preveni obezitatea și toate riscurile asociate cu această problemă.
Dacă ai avut până în acest moment un stil de viață sedentar, discută cu un specialist pentru a primi un plan personalizat de exerciții, bazat pe condiția ta fizică și pe obiectivele propuse [3].
Renunță la fumat
Fumatul reduce nivelul colesterolului bun. Dacă fumatul este combinat cu un nivel necorespunzător de colesterol, atunci riscul de dezvoltare a bolii coronariene este mult mai mare.
Adițional, fumatul poate crește și riscul de dezvoltare al altor afecțiuni care pot agrava bolile cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul. Prin renunțarea la acest obicei dăunător, fumătorii pot reduce nivelul de colesterol rău și pot oferi o protecție mai bună arterelor [4].
Dacă nu poți renunța ușor la fumat, apelează la specialiști sau la numeroasele opțiuni disponibile, pentru a-ți crește șansele de reușită!
Menține o greutate corporală normală
Dacă ești supraponderal, este recomandat să ajungi la o greutate normală, întrucât kilogramele în plus pot contribui la creșterea nivelului de colesterol.
Schimbarea stilului de viață sedentar și nesănătos într-un stil de viață activ și axat pe diete echilibrate reprezintă o metodă bună atât de reducere a nivelului de colesterol, cât și de scădere a altor factori de risc [5].
Medicamente prescrise de medic
Dacă schimbările aduse stilului de viață nu sunt de ajuns pentru a gestiona eficient nivelul de colesterol, atunci medicul îți va prescrie tratament specific pentru a controla această problemă [2].
Respectă recomandările medicului în ceea ce privește dozajul și planul de administrare, pentru a evita orice potențiale complicații.
Deoarece colesterolul ridicat poate avea consecințe severe sau chiar letale, discută cu un medic specialist dacă ai un stil de viață nesănătos sau alți factori de risc asociați cu această problemă!
Referințe:
- “What Is Cholesterol?” Www.heart.org, www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol. Data accesării: 24.01.2023
- Watson, Stephanie. “5 Tips for Lowering Cholesterol: Diet, Exercise, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/high-cholesterol/tips-to-lower-cholesterol. Data accesării: 24.01.2023
- “Exercise to Lower Cholesterol.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/cholesterol-management/features/exercise-to-lower-cholesterol. Data accesării: 24.01.2023
- Elbert, TJ. “5 Tips for Managing High Cholesterol.” New West Physicians, www.nwphysicians.com/5-tips-for-managing-high-cholesterol/. Data accesării: 24.01.2023
- “Can Lifestyle Changes Benefit Your Cholesterol?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/reduce-cholesterol/art-20045935. Data accesării: 24.01.2023