Probleme dermatologice rare: 5 afecțiuni ale pielii despre care știai prea puține

Dincolo de aspectul cosmetic, afecțiunile pielii ascund adesea situații medicale complexe și provocări unice pentru cei afectați. În rândurile următoare, ne aventurăm în lumea afecțiunilor cutanate mai puțin cunoscute, ce pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Psoriazisul inversat

Psoriazisul, o afecțiune cutanată cronică, se manifestă în mai multe forme, iar printre acestea se numără și psoriazisul inversat. 

Caracterizat prin plăci roșii și inflamate care se dezvoltă în zonele cu pliuri ale pielii, (sub sâni, la axilă, în zona genitală) și în alte zone ale corpului cu umiditate mai ridicată, această variantă aduce cu sine un set unic de provocări. Pe lângă manifestările fizice, calitatea vieții pacienților cu psoriazis inversat poate fi afectată considerabil, întrucât stigmatizarea îi poate afecta atât emoțional, cât și psihic. 

Fiind o tulburare autoimună, se recomandă consultarea medicului dermatolog încă de la primele manifestări specifice, astfel încât specialistul să poată elabora o schemă de tratament cât mai curând cu putință, iar complicațiile bolii să poată fi evitate.

Lichenul plan

Manifestându-se sub forma unor pete sau umflături, lichenul plan poate afecta diverse zone ale corpului, inclusiv pielea, unghiile și mucoasele. Cauzele precise care declanșează această tulburare rămân încă neclare, însă se presupune că apariția acesteia este influențată de o combinație de factori autoimuni și genetici. 

Diagnosticul se stabilește pe baza examenului clinic și, în unele cazuri, pe biopsie. Tratamentul lichenului plan are ca obiectiv ameliorarea simptomelor și poate include corticosteroizi topici sau medicamente imunosupresoare. 

Zona zoster

Zona zoster, cunoscută și sub denumirea de herpes zoster, este o consecință a reactivării virusului varicelo-zosterian, cel responsabil de una dintre bolile copilăriei – varicela. Această problemă de sănătate afectează nervii și se manifestă prin vezicule dureroase pe suprafața pielii, adesea dispuse pe un traiect nervos, numit dermatom. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau vârstnicii sunt mai susceptibili la dezvoltarea zonei zoster. 

Durerea acută și complicațiile posibile, precum nevralgia postherpetică, fac din zona zoster o adevărată provocare pentru unii pacienți. Tratamentul, care poate include medicamente cu acțiune antivirală și analgezice, se concentrează pe calmarea simptomelor și prevenirea complicațiilor aferente acestei afecțiuni dermatologice.

Pemfigoidul bulos

Pemfigoidul bulos, o boală autoimună rară, se caracterizează prin apariția de bășici mari și fragile, la nivelul pielii și al mucoaselor. La fel ca în cazul psoriazisului, cauza declanșatoare a acestei afecțiuni rămâne necunoscută, însă specialiștii sunt de părere că, în unele situații, sistemul imunitar atacă involuntar straturile superioare ale pielii. 

Diagnosticul presupune adesea biopsii cutanate și analize de laborator, iar tratamentul este unul simptomatic, fiind prescriși corticosteroizi și alte medicamente imunosupresoare. Pemfigoidul bulos este încă un mister medical, motiv pentru care sunt necesare cercetări suplimentare, astfel încât să poată fi descoperite atât cauzele, cât și eventualele metode de prevenție.

Dermatita herpetiformă

Dermatita herpetiformă, o afecțiune cutanată provocată de intoleranța la gluten, demonstrează legăturile complexe dintre alimentație și sănătatea pielii. Manifestată prin mâncărimi severe și leziuni cutanate, această formă rară de dermatită se manifestă, în special, la persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiacă. Sistemul imunitar al pacienților afectați reacționează la aportul de gluten, afectând pielea. Și în această situație, stabilirea diagnosticului poate necesita efectuarea unei biopsii cutanate și teste pentru anticorpii specifici. 

Tratamentul pentru dermatita herpetiformă constă, în primul rând, în eliminarea glutenului din dietă, concomitent cu administrarea de medicamente cu rol imunosupresor. De aceea, diagnosticarea corectă joacă un rol deosebit de important pentru abordarea terapeutică, dar și pentru calitatea vieții pacienților afectați.

Rolul principal al pielii este acela de a proteja organele interne și celelalte țesuturi, însă, uneori, chiar ea este ținta problemelor de sănătate. Dacă identifici semne și simptome care pot semnala prezența unei afecțiuni dermatologice, adresează-te de îndată medicului tău.

Sursa foto: Shutterstock

Read Previous

Află 3 sfaturi bune de aplicat pentru evoluția unei afaceri de tip cafenea

Read Next

Top 10 accesorii de birou pentru a-ți face ziua de muncă mai plăcută și mai productivă

Most Popular