Cum să ai grijă de laptopul tău în 6 pași

Modul în care folosești și întreții un laptop contează atât pentru buna lui funcționare, cât și pentru prelungirea duratei sale de viață. În acest sens, ți-am pregătit șase pași pe care să-i urmezi.  

  1. Instalează un antivirus

Fie că ai un laptop vechi, fie că tocmai ți-ai achiziționat un laptop nou, una dintre primele tale griji este să instalezi un program antivirus. Virușii informatici sunt periculoși și îți pot compromite datele și buna funcționare a laptopului. 

Poți investi într-o licență de antivirus, care să îți protejeze laptopul într-un mod complet, sau poți apela la o soluție gratuită, cu o protecție minimă, dar absolut necesară. 

Operațiunea de instalare a antivirusului nu este deloc greu de efectuat, prin urmare, nu-ți trebuie foarte multe cunoștințe tehnice. Alege programul de antivirus dorit și urmează instrucțiunile. 

  1. Utilizează-l cu atenție

Pe lângă calitatea produsului în sine, modul și atenția în care utilizezi un laptop îi pot prelungi durata de viață. 

Este foarte important, așadar, ce faci pentru a avea grijă de componentele acestuia. De exemplu, evită să folosești tastatura având mâinile murdare de mâncare sau alte grăsimi și ai grijă de băuturile pe care le pui lângă el. 

Porturile de conectare, precum USB-ul, cardul de memorie sau încărcarea la priză, trebuie utilizate corect pentru a evita deteriorarea lor. 

Ecranul laptopului trebuie, de asemenea, curățat periodic cu soluții dedicate pentru menținerea curată a displayului. Sunt produse accesibile, ușor de procurat și care te pot ține chiar și un an întreg. 

  1. Apelează la ajutorul unui specialist

Problemele hardware se stabilesc și se rezolvă cu ajutorul unui specialist care deține cunoștințele tehnice necesare, precum și instrumentele utile pentru reparație. Chiar și înlocuirea unor piese cu altele mai performante necesită pricepere și atenție. 

Nu îți recomandăm să faci astfel de lucruri pe cont propriu, ci să apelezi la servicii de reparatii laptop. Contra cost, însă te asiguri că laptopul tău va funcționa corespunzător.  

  1. Asigură-te că îl transporți în condiții bune

Deși la prima vedere pare a fi un aspect mai puțin relevant, condițiile în care îți transporți laptopul contează foarte mult. Indiferent că pleci în vacanță, la birou sau orice altă deplasare, laptopul trebuie să fie protejat de șocuri. Cu siguranță, nu vrei să găsești ecranul spart. 

Caută huse potrivite pentru el, având în vedere dimensiunea lui. De asemenea, transportă-l într-o geantă sau rucsac de laptop, deoarece aceste produse prezintă zone special întărite care mențin laptopul stabil în timpul transportului. 

  1. Monitorizează temperatura ambientală 

Temperatura ambientală a spațiului interior unde lucrezi la laptop este importantă pentru buna funcționare a acestuia. 

Vara este anotimpul cel mai problematic, deoarece temperaturile cresc, iar componentele hardware ale laptopului se încălzesc și mai tare decât în mod obișnuit. Placa video, procesorul și hard-diskul sunt cele trei componente principale expuse supraîncălzirii. 

Dacă nu te afli într-un spațiu interior echipat cu aer condiționat, este ideal să achiziționezi un suport de laptop cu cooler de ventilație. Găsești suficiente modele și opțiuni, în funcție de dimensiunea laptopului, funcții și buget. 

De asemenea, nu este o idee deloc bună să folosești laptopul la exterior, în zilele caniculare. Prin urmare, caută să-l protejezi cât mai mult în ceea ce privește temperaturile ambientale de lucru. 

  1. Nu lăsa praful să se adune în el

Praful care există pe birou sau în mediul în care folosești laptopul dăunează performanțelor sale de lucru. Acesta pătrunde cu ușurință prin grilele de aerisire existente atât pe lateral, cât și în zona din spate a carcasei. 

Un prim semn că laptopul a acumulat mult praf la interior este funcționarea zgomotoasă a ventilatoarelor și creșterea temperaturii în timpul utilizării. 

O husă pentru laptop este utilă atunci când depozitezi laptopul pe birou sau în orice alt loc din locuință. Din când în când, efectuează o igienizare și o curățare interioară a laptopului. 

În concluzie, pentru a preveni problemele, dar și pentru a te asigura că laptopul funcționează la parametrii săi optimi, ai în vedere pașii regăsiți în articol. 

Sursă foto: Shutterstock

Read Previous

Shakshuka: o reteta traditionala din Orientul Mijlociu

Read Next

Principalele 8 surse de murdărie de la locul de munca

Most Popular