Ce să faci atunci când mașina ta se supraîncălzește vara

Supraîncălzirea mașinii, în special în timpul verii, poate fi o experiență stresantă și potențial periculoasă, atât pentru pasageri, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Este foarte important să știi cum să reacționezi corect și rapid pentru a-ți proteja mașina, dar și pentru a evita accidentele. Descoperă în acest articol care sunt principalele cauze pentru care mașina se poate supraîncălzi în timpul verii, dar și cum să gestionezi o astfel de situație.

Care sunt cauzele supraîncălzirii mașinii în timpul verii?

Supraîncălzirea poate fi cauzată de variați factori, dar, în timpul verii, temperaturile ridicate exercită o presiune suplimentară asupra sistemului de răcire al mașinii. Printre cele mai comune cauze ale supraîncălzirii se numără:

  • un nivel inadecvat al lichidului de răcire – cunoscut ca antigel, acesta are rolul de a menține o temperatură optimă a motorului. Atunci când nivelul de antigel este insuficient, motorul – și implicit mașina – se poate supraîncălzi. Apelează la un magazin online de piese auto și produse pentru întreținerea mașinii pentru a te asigura că ai în permanență în portbagaj antigelul potrivit
  • scurgeri de antigel – sistemul de răcire este format dintr-un radiator, un ventilator, o pompă de apă și un termostat, precum și din furtunuri conectate la motorul mașinii. Dacă antigelul se scurge din radiator, furtunuri sau alte componente ale sistemului de răcire, atunci eficiența acestui proces este diminuată
  • probleme la nivelul termostatului – un termostat defect poate împiedica antigelul să circule corect
  • probleme la nivelul ventilatorului – acesta are rolul de a răci radiatorul, iar, în cazul unei defecțiuni, nu va disipa corect căldura generată de motor
  • un blocaj în sistemul de răcire – poate să fie vorba despre diverse reziduuri sau de procesul de coroziune. Acestea pot împiedica antigelul să circule corespunzător în sistemul de răcire.

Ce să faci atunci când mașina ta se supraîncălzește?

În primul rând, este foarte important să recunoști semnele de supraîncălzire, apoi să oprești mașina într-un loc sigur, pentru a nu bloca circulația și pentru a preveni accidentele. Apoi, deși vei fi tentat să deschizi imediat capota, trebuie să știi că este foarte important să lași motorul să se răcească înainte de a o face. Astfel vei evita eventuale accidente, precum arsurile cauzate de aburi sau de stropii de antigel.

După ce motorul s-a răcit, fă o inspecție preliminară, pentru a detecta problemele. Dacă remarci că nivelul de antigel este scăzut, poți să-l completezi. După ce ai completat nivelul lichidului de răcire, repornește motorul și monitorizează temperatura. Dacă temperatura rămâne una normală, poți continua să conduci, dar fii prudent. Chiar dacă temperatura pare normală, este recomandat să mergi cu mașina la un mecanic auto profesionist cât mai curând posibil.

De cealaltă parte, la cel mai mic nou semn de supraîncălzire, este indicat să te oprești și să apelezi un serviciu de asistență rutieră. Același lucru este indicat să-l faci și dacă mașina ta se supraîncălzește și nu poți rezolva problema pe loc. Supraîncălzirea poate provoca defecțiuni grave ale motorului, așa că este important să înțelegi riscurile.

Cum poți să previi supraîncălzirea mașinii?

Cele mai citite articole

Cea mai bună modalitate de a preveni astfel de probleme este să-ți duci mașina regulat la revizie. În timpul reviziei pot fi detectate toate problemele pe care le poate avea mașina, inclusiv cele de la sistemul de răcire. Înainte de instalarea sezonului cald, ia măsurile necesare pentru a-ți pregăti mașina pentru perioadele de caniculă.

De asemenea, anumiți aditivi pentru lichidul de răcire pot ajuta la prevenirea supraîncălzirii vehiculului.

Totodată, adoptă principiile șofatului ecologic, pentru a reduce riscul de supraîncălzire. Accelerează ușor, menține viteza constantă în timpul călătoriilor și condu prudent, evitând frânele bruște și schimbarea vitezelor în mod inutil.

Urmând pașii de mai sus și luând măsuri preventive, vei putea gestiona eficient problema supraîncălzirii mașinii, pentru a evita daunele potențiale și accidentele.

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite articole

Read Previous

Sfaturile specialiștilor pentru a ne proteja intimitatea online și offline

Read Next

Pleci în concediu: 5 aspecte de rezolvat înainte de decolare

Most Popular