Coronițe dentare: cum pot fi salvați dinții cariați ai copiilor noștri cu ajutorul acestora?

Un copil zâmbește de 400 de ori pe zi. Iar zâmbetul e cel mai frumos cadou pe care copilul tău îl poate oferi celor din jur. De aceea, ca părinți avem responsabilitatea de a ne asigura că, indiferent de situație, copilul va avea un zâmbet sănătos.

Există, însă, situații în care copilul dezvoltă carii dentare pe o suprafață mare a dinților, sau se întîmplă un traumatism dentar în urma căruia apar leziuni și fracturi dentare.

Cariile pe dinții de lapte reprezintă cele mai frecvente afecțiuni dentare întâlnite la copii și apar de la vârste foarte fragede, chiar și începând cu primul dinte erupt pe arcada dentară.

Atunci când nu sunt observate la timp de părinți și rămân netratate, aceste carii pot evolua chiar și de 10 ori mai repede decât cele care apar pe dinții definitivi și, în cele din urmă, pot afecta nervul dentar în mai puțin de 2-3 luni, ceea ce va duce la apariția durerii și la necesitatea de a aduce copilul cât mai repede pentru tratament la medicul stomatolog pediatru.

Astfel, apar frecvent situații în care dintele a fost afectat semnificativ de carie și nu mai permite reconstruirea prin intermediul unei obturații, iar medicul stomatolog pediatru ar putea recomanda utilizarea unei coronițe dentare din zirconiu.

Mulți părinți se întreabă de ce nu sunt extrași dinții de lapte afectați de carii profunde în loc să fie reabilitați protetic. Mai ales că, desigur, dinții de lapte cad oricum.

Medicii stomatologi pediatri din cadrul echipei DENT ESTET 4 KIDS recomandă tratarea dinților de lapte, deoarece menținerea sănătății acestora reprezintă o investiție în sănătatea dentară a copilului pe termen lung.

De exemplu, în perioada de creștere a copilului, atunci când se dezvoltă și oasele maxilarelor, un spațiu liber cauzat de extragerea unui dinte de lapte ce ar fi putut fi tratat cu ajutorul unei coroane dentare, poate determina creșterea incorectă a dinților permanenți pe arcadă și ca atare, copilul ar putea necesita purtarea unui aparat ortodontic pe viitor.

Ce este, de fapt, o coroniță dentară?

O coroniță dentară reprezintă, practic, o soluție de înlocuire a unui dinte pe care s-a dezvoltat o carie profundă cu infecție la interior, sau a unui dinte care a suferit o fractură/un traumatism cu o piesă protetică special din zirconiu, biocompatibilă cu organismul și care nu conține metal.

Coronița din zirconiu are rolul de a reface atât funcționalitatea pe care o are dintele natural, cât și forma și culoarea acestuia. Astfel, dintele este îmbrăcat într-o armură nouă care îi oferă stabilitate și rezistență, la fel ca atunci când nu îți pierduse integritatea.

Coronițe dentare: cum le alegem pe cele mai bune?

În general, cele mai bune alternative sunt considerate a fi cele care au la bază zirconiul și sunt biocompatibile cu organismul copilului, precum coronițele disponibile în clinicile DENT ESTET 4 KIDS.

Coronițele din zirconiu sunt foarte versatile și, prin urmare, medicii le recomandă atât pentru dinții afectați de carii medii sau profunde, cât și pentru dinții care au fost fracturați în urma unor diverse traumatisme, dar și pentru copiii cu dinți tratați endodontic și care au devenit, astfel, casanți.

În plus, dacă vorbim despre coronițele dentare disponibile în clinicile DENT ESTET 4 KIDS, acestea sunt importate din Statele Unite ale Americii și sunt folosite constant în clinici stomatologice pentru copii din întreaga lume, cu rezultate excelente, de peste 10 ani.

Forma anatomică a acestor coronițe din zirconiu îi redă, practic, dintelui copilului atât naturalețea, cât și funcționalitatea pierdute.

De asemenea, fiecare dintre aceste coronițe dentare este proiectată pentru a oferi o fixare și o cimentare excelente, precum și spațiul necesar pentru ca igienizarea sau curățarea dintelui să poată fi făcută cu ușurință.

Desigur, îți poți îndrepta atenția și spre alte opțiuni precum coronițele dentare din oțel inoxidabil, compozit sau metalo-acrilice, însă, comparativ cu cele din zirconiu, acestea prezintă destul de multe neajunsuri. Dacă vorbim despre coroanele dentare din oțel inoxidabil, acestea sunt foarte inestetice și evidente, prin urmare vor atrage atenția asupra lor ori de câte ori micuțul tău va zâmbi.

La polul opus, dacă vorbim despre coroanele din compozit, acestea au tendința de a reține placa bacteriană și de a se decolora în timp.

Nu în ultimul rând, dacă ne referim la coroanele metalo-acrilice, acestea se colorează în timp și se deteriorează mult mai repede decât coronițele realizate din alte materiale.

Avantajele alegerii unor coronițe dentare din zirconiu

Un tratament dentar cu ajutorul coroanelor dentare din zirconiu pentru copii aduce numeroase beneficii precum:

  • fiind realizate din zirconiu, nu prezintă risc de apariție a unor alergii
  • aspectul coronițelor dentare din zirconiu este foarte natural, prin urmare nu vor exista deosebiri semnificative între aspectul unui dinte natural și aspectul unui dinte tratat protetic prin coroniță dentară din zirconiu;
  • sunt biocompatibile cu organismul, nu sunt respinse de organism
  • oferă rezistență și protecție dintelui până ce acesta este înlocuit de dintele temporar pe arcada dentară
  • în plus, pentru că mențin dintele pe arcadă, coronițele reușesc să mențină poziția corectă a dinților pe arcadă, spațiu de care va fi nevoie atunci când vor apărea dinții definitivi
  • protejează gingia și favorizează dezvoltarea osoasă normală
  • nu permit acumularea de placă bacteriană și asigură o igienizare optimă datorită suprafeței externe lucioase
  • spre deosebire de tratamentele clasice, coronițele dentare din zirconiu scad considerabil riscul ca micuțul tău să dezvolte carii secundare

În concluzie, un tratament stomatologic de calitate poate menține sănătatea dentară a copilului tău pe termen lung și tocmai de aceea este foarte important ca acesta să fie făcut la timp.

Iar cel mai important sfat oferit de medicii stomaotlogi pediatri este acela de a programa prima vizită a copilului tău la cabinetul dentar imediat după apariția primului dințișor.

Read Previous

Cum alegem o culegere de limba romana clasa a V-a?

Read Next

4 materiale pe care nu le-ai fi asociat niciodată cu foitele pentru țigări

Most Popular