Cum poți să-ți accelerezi în mod natural metabolismul?

Pentru a putea funcționa, corpul nostru are nevoie de energie, pe care o obținem din alimente. Sistemul digestiv transformă mâncarea în diverse substanțe, printre care și glucoza, pe care o eliberează apoi în sânge. Organismul folosește glucoza pentru a alimenta corpul cu energie sau, dacă acest lucru nu este necesar în acel moment, o stochează pentru a o folosi mai târziu  Fiecare aliment are un indice caloric diferit, în funcție de cantitatea de energie pe care o oferă. 

Metabolismul unei persoane reprezintă rata de transformare a alimentelor în energie. Acesta diferă în funcție de vârstă, sex, bagajul genetic, activitatea fizică, masa musculară și grăsimea corporală. Omul poate influența totuși metabolismul, astfel încât să evite acumularea de grăsime și anumite boli legate de încetinirea acestuia, cum este diabetul. Din fericire, există metode naturale accesibile oricui.

Mănâncă la ore fixe

Pentru a-ți menține echilibrul metabolic, este necesar să ai un program de hrănire. În mod ideal, o persoană ar trebui să mănânce la fiecare 3-4 ore. Dacă mâncăm mult deodată și apoi avem perioade lungi în care nu consumăm nimic, organismul va arde caloriile mai încet și va avea tendința să depună mai multă grăsime.

Consumă destule calorii

Unele persoane sar peste mese, mănâncă fără să se sature sau se înfometează pentru a pierde în greutate. Aceste practici, deși eficiente la prima vedere, transmit corpului că alimentația este săracă și că trebuie să conserve energie, astfel că acesta va încetini metabolismul. În funcție de activitatea fizică, o femeie adultă are nevoie de 1600-2400 calorii pe zi, iar un bărbat de 2000-3000. 

Fă sport

Masa musculară are o rată metabolică mami mare decât grăsimea, ceea ce înseamnă că aceasta are nevoie de mai multă energie pentru a se menține. Astfel, activitățile fizice care presupun antrenarea mușchilor pot contribui la accelerarea metabolismului. Poți folosi greutăți sau masa propriului corp, într-o varietate de exerciții. Exercițiile de creștere a masei musculare sunt utile și dacă nu ai de gând să accelerezi metabolismul, deoarece contracarează pierderea acesteia odată cu vârsta.

Evită stresul

Stresul afectează corpul în multe moduri, iar unul dintre ele este producția hormonului numit cortizol. Acesta influențează apetitul, astfel că unii oameni tind să mănânce excesiv în condiții de stres. Influența stărilor psihice negative se răsfrânge și asupra somnului, care, dacă este insuficient sau superficial, afectează, la rândul său, metabolismul.

Ia un supliment pe bază de berberină

Cele mai citite articole

Berberina este un extract din scoarța arbustului Berberis Aristata, care se folosește de 5000 de ani în medicina tradițională indiană și chineză. Berberina are multiple calități, care contribuie la reglarea și accelerarea metabolismului. Aceasta reduce glicemia, colesterolul și trigliceridele și este un eficient antifungal și antimicrobian. În plus, berberina inhibă așezarea grăsimii pe țesuturi și reglează apetitul prin reglarea unor hormoni implicați în activitatea metabolică. Găsești aici Berberină Bio Activă în 60 de capsule pe care să ți le administrezi conform prospectului și recomandărilor medicului. 

Consumă alimente bogate în vitaminele B

Vitamina B joacă un rol esențial în activitatea metabolică. Cele mai importante sunt  B1, B2 și B6, pe care le găsești în diverse alimente:

  • Ouă
  • Cartofi
  • Banane
  • Unt de arahide
  • Mazăre
  • Spanac
  • Cereale integrale

Bea ceai verde

Ceaiul verde accelerează metabolismul, datorită compușilor din compoziția sa. În plus, este bogat în antioxidanți care previn degenerarea celulelor, scăderea funcțiilor cerebrale și instalarea bolilor cardiovasculare. Nu este nevoie să băi mult, 1-2 căni pe zi fiind suficiente, dar este indicat să îl consumi neîndulcit. 

Accelerarea metabolismului te poate ajuta să previi depunerea de grăsime și să slăbești. Însă cele mai mari beneficii sunt prevenirea și ameliorarea bolilor grave, ca diabetul de tip 2. Metodele naturale pe care ți le-am prezentat te ajută să crești rata metabolismului într-un mod sănătos.  

Referințe:

Bubnis, Daniel. “9 Natural Ways to Increase Your Metabolism.” Medical News Today, Oct. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/323328#green-tea.

Cele mai citite articole

Read Previous

5 surprize sexuale pe care bărbații le adoră

Read Next

Cat de des sa postezi continut pe blog dupa ce achizitionezi gazduire domeniu?

Most Popular