Informatii utile despre catina – ce este, cum se cultiva, cum poate fi consumata si ce beneficii ofera?

In lunile mai reci de toamna si iarna, fructele de catina de culoare portocalie sunt cele care protejeaza organismul de raceli deoarece contin multa vitamina C. De aceea, foarte multe persoane aleg si alte retete pentru a consuma catina, una dintre cele mai populare fiind suc de catina in diverse combinatii, inclusiv cu aronia si alte fructe de padure.

Ce este de fapt catina?

Catina (Hippophae rhamnoides) este un fruct salbatic care creste sub forma unor tufe in toata Europa. Fructul se dezvolta cel mai bine in plina lumina solara si in sol nisipos, motiv pentru care este cultivat cel mai frecvent in regiunile de coasta. In Romania, catina poate fi intalnita pe dealuri, unde practic creste singura, fara sa fie intretinuta de cineva, dar si in plantatii intregi de catina ale antreprenorilor.

La inceput, boabele de catina par mici si de un verde deschis, dar toamna se coc la dimensiunea maxima si devin portocalii si moi. Deoarece fructele de catina au un gust foarte acru, ele sunt rareori consumate crude, dar sunt procesate in suc sau gem.

Cand se recolteaza catina?

Recoltarea plantei intre septembrie si octombrie este adesea foarte dificila, deoarece boabele de catina sunt inconjurate de spinii. Fructul se poate sparge rapid si exista riscul de a deteriora boabele. O metoda populara de recoltare a catinei este, prin urmare, taierea si inghetarea ramurilor individuale crescute. Odata ce fructele sunt inghetate, pur si simplu trebuie sa fie scuturate de pe ramuri.

Cat de sanatoasa este catina?

Cel mai important ingredient din catina este vitamina C foarte concentrata. Doar cateva lingurite de suc de catina acopera necesarul zilnic de vitamina C pentru adulti, motiv pentru care boabele mici inving multe citrice.

In plus, catina este bogata si in vitamina E, oligoelemente fier, calciu, mangan si magneziu si chiar contine vitamina B12, care altfel se gaseste doar in produsele de origine animala. Mai ales iarna, catina intareste sistemul imunitar si ajuta la raceli. In plus, catina are efect antiinflamator si promoveaza vindecarea ranilor.

Read Previous

Celebrități și poveștile lor neașteptate cu jocurile de noroc!

Read Next

3 sfaturi pentru a vinde rapid un imobil

Most Popular