Pleci în concediu: 5 aspecte de rezolvat înainte de decolare

Ideile despre concediu s-au schimbat suficient de mult încât să conștientizăm că doar câteva zile de repaos într-un an nu sunt suficiente. Tocmai de aceea s-au extins perioadele concediilor, iar asta, pe lângă o relaxare suplimentară departe de casă, aduce un plus de stres înainte de plecare, din cauza volumului crescut de pregătiri care se impun. Am ales pentru tine 5 dintre cele mai importante lucruri pe care să le bifezi înainte de a pleca, pentru a reduce stresul și a te asigura că totul este în ordine și în vacanță și acasă. 

Pregătiri în jurul casei

În funcție de durata călătoriei, cel mai probabil va trebui să te asiguri că rămâne în ordine întreaga locuință și anexele sale. Verifică sistemele de siguranță pentru a fi în condiții optime de funcționare, nu lăsa alimente care s-ar putea altera și asigură-te că ceri ajutorul unui apropiat sau vecin pentru a monitoriza orice mișcare neobișnuită. De asemenea, dacă ai animale de companie și le vei lăsa acasă, asigură-te că persoana care va avea grijă de ele are la dispoziție suficientă mancare caini și surse de apă, de exemplu. 

Când ai și o grădină care necesită atenția ta, lasă pe mâini bune udatul acesteia, de preferat cuiva care la rândul său are o grădină și știe exact care sunt nevoile la acest capitol. Pune la adăpost de ploaie sau vijelii orice obiecte decorative care ar putea fi stricate și asigură-te că ai închis ferestrele și ușile laterale. Nu în ultimul rând, dacă nu îți sunt necesare, oprește alimentările cu apă și energie, pentru a elimina orice surpriză neplăcută pentru când te întorci. 

Verificarea documentelor/facturilor

La acest capitol sunt două aspecte de luat în calcul. În primul rând, documentele care îți sunt necesare în călătorie trebuie să fie în perioada lor de valabilitate, inclusiv la întoarcere. Orice alte aprobări ar fi bine să se regăsească și fizic și stocate online, pentru orice eventualitate, iar procedurile finale să fie aprobate și complete (cum este în cazul vizelor). Asigură-te că ai achitat tot ce trebuia, că știi exact data și ora plecării și sosirii tale (mai ales când ai de luat în calcul diferențe de fus orar). 

În al doilea rând, facturile care ajung la scadență, pentru serviciile consumate acasă, sunt și ele de ținut sub observație. Din fericire, serviciile de facturare electronică sunt de regulă disponibile doar cu ajutorul unei conexiuni la internet, iar prin banking online poți achita orice, fără riscuri. Desigur, dacă preferi varianta clasică, lasă achitarea facturilor precum și sumele necesare în grija unei persoane de încredere, care să nu uite de ele. 

Cumpărături potrivite

Este de la sine înțeles că toată etapa de shopping se desfășoară în raport cu destinația. De la îmbrăcăminte și încălțăminte, până la umbrelă pentru soare sau saci de dormit, toate sunt în acord cu vremea probabilă și clima locului.

Cele mai citite articole

În plus, la pregătiri, cu siguranță va trebui să ții cont că ai un spațiu limitat al bagajelor, chiar și cu mașina personală. De regulă, partea a doua a cumpărăturilor de concediu se face la destinație, deci automat te vei întoarce cu mai multe lucruri. Ține cont și de ceea ce ai voie din punct de vedere legal să transporți și de cantitățile optime. Ce poate fi perfect normal într-o țară ți-ar putea aduce câteva întrebări suplimentare într-o altă destinație, deci informează-te.

Stabilirea unui traseu

A ști concret unde vrei să ajungi este vital pentru succesul călătoriei. Dacă ești genul de călător care explorează și se bucură de necunoscut, cel mai sigur nu îți bați foarte mult capul cu direcția pe care o vei urma. Totuși, chiar și așa, ar fi bine să te informezi în legătură cu punctele de atracție turistică și programul acestora, unde este cazul, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

În cazul în care ești un călător organizat, cu atât mai mult îți va fi de folos să știi dinainte unde vrei să ajungi, ce obiective de interes vrei să bifezi și, măcar în teorie, cum să ajungi acolo (transport în comun, independent sau alte modalități). 

Îmbinarea utilului cu plăcutul 

S-ar putea ca, printre pregătiri, mai ales dacă plecați o perioadă mai lungă de timp, să te trezești stresată, obosită și în criză de timp. Ideal este să începi totul din timp, pentru a evita presiunea. 

O idee foarte simpatică este aceea ca, atunci când pregătești bagajul, să te vizualizezi purtând respectivele accesorii pe o plajă liniștită sau bucurându-te de o cină liniștită, de concediu, în timp ce te simți perfect în pielea ta, folosind exact ceea ce pui în bagaj.

În final, nu uita că aceste pregătiri ar trebui realizate din timp, tocmai pentru a nu îți spori gradul de agitație. Dacă ai timp liber cu o zi înainte de plecare, nu ar trebui să te simți ciudat – de fapt asta este normalitatea și treburile făcute din timp au avantaje pe termen lung. Pregătirile de acest fel se învață treptat, astfel că, pe măsură ce vei călători mai mult, vei fi mai eficientă. 

Sursa Foto: Pixabay 

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce să faci atunci când mașina ta se supraîncălzește vara

Read Next

Gătitul miresei: cele mai curioase obiceiuri din lume

Most Popular