
Reciclarea este acel proces de transformare al deșeurilor în materiale sau produse potențial utile.
Această activitate este extrem de importantă, deoarece permite reducerea consumului de materii prime, energie electrică și limitează poluarea aerului, solului și a apei.
Există numeroase materiale care se pot recicla atât acasă, cât și la locul de muncă. Cele mai cunoscute materiale reciclabile care pot fi supuse acestui procedeu sunt, precum toată lumea știe: sticla, hârtia, metalul, plasticul, țesăturile și componentele electronice.
Beneficiile reciclării pentru mediul înconjurător

Sticla se obține prin topirea anumitor componente anorganice la temperaturi ridicate și, prin urmare, prin răcirea rapidă a masei se ajunge la o stare solidă necristalină.
Unii cred că au fost egiptenii cei care au inventat acest material versatil, deoarece există obiecte din sticlă care datează de peste 4.500 de ani. La început, au fost fabricate doar blocuri solide (lingouri de sticlă) și bile, dar în jurul anului 2000 î.Hr., vasele mici au început să fie modelate cu ajutorul formelor de lut.
După circa 1.500 de ani, egiptenii au început să producă geamuri. Pentru aceasta, au așezat coca vitroasă de sticlă pe o masă cu margini înalte – pentru ca amestecul să nu mai curgă – și l-au netezit cu multă migală.
De ce este atât de important să reciclăm acest material?

Sticla, dacă este aruncată în mediu, nu poluează în mod clasic, deoarece materialul acesta este unul inert (nu se degradează, nu se nu se fărâmițează, nu se topește în cazul unei temperaturi normale). Dar dacă luăm în considerare volumul pe care îl ocupă în depozitele de deșeuri. Trebuie să fim de acord că sticla este campioana la gunoi, chiar și pentru simplul fapt că nu poate fi compactată ca deșeurile de hârtie, iar dacă se face totuși acest lucru, ea se transformă în cioburi periculoase.
Epoca consumatoristă în care avem (ne)șansa ca să trăim predispune la acumularea de deșeuri în cantități atât de mari încât dacă se continuă acest trend avem toate premisele pentru ca să dispărem ca specie. Și nu doar noi, ci și alte multe forme de viață terestră.
Prin reciclare inteligentă putem însă ca să limităm necesitatea producerii de materiale noi, se pot utiliza mai rațional resursele naturale, se îmbunătățește calitatea vieții oamenilor și se pot menține niște condițiilor de mediu măcar acceptabile.
În plus, se generează și venituri substanțiale pentru acei oameni din întreaga lume care consideră că această activitate de reciclare este o reală oportunitate de afaceri.
Ambalajele din sticlă trebuie introduse de către cel ce reciclează în drumul dintre containerele separatoare din apropierea locuinței sau biroului.
Colectarea separată este cea mai simplă și mai economică cale de a reporni la viață un ambalaj de sticlă, cu cât este mai mare numărul de produse din sticlă strânse, cu atât mai mare este și succesul operațiunii de reciclare.
Procesul de reciclare pentru diverse materiale include anumite seturi de tehnici specifice, foarte focusat orientate spre strângerea deșeurilor și refolosirea lor în scopuri productive. Astfel, impresionate cantități de materiale diverse care ar deveni gunoi sunt colectate separat, prelucrate cu atenție și mai apoii utilizate ca materii primă la fabricarea de noi produse destinate lor utilizărilor felurite de natură casnică sau industrială.
Deșeurile din sticlă, o bogăție pe care nu avem dreptul ca să o ignorăm

Sticla este un material ecologic, reciclabil sută la sută.
Ca și plasticul și hârtia, aceasta reprezintă un material care este foarte frecvent în viața de zi cu zi a oamenilor. Cu toții folosim sticle de băuturi alcoolice și nealcoolice (bere, vin, sucuri) sau chiar vase realizate din material pentru a stoca cele mai diverse produse (cafea, fursecuri, bomboane, făină, orez, ulei, compoturi, gemuri, zacuscă, murături, zahăr etc.).
Se pot colecta perfect în prezent absolut toate deșeurile din sticlă: ambalaje, geamuri de diferite forme și dimensiuni, lentile de ochelari, vase, oglinzi etc.
Un kilogram de sticlă reciclată e suficient pentru a face din el un kilogram de sticlă nou-nouță, iar principalul avantaj al sticlei este că poate să fie reciclată iar și iar, la nesfârșit.
Pe de altă parte, specialiștii afirmă faptul îngrijorător că atunci când sticla nu este reciclată, dacă este păstrată în condiții propice, poate rezista chiar și un milion de ani fără a se descompune.
S-au făcut teste numeroase și a rezultat că dacă s-ar recicla doar 10% din sticlă spartă s-ar reduce emisiile de dioxid de carbon cu 5%.
În afară de asta, reciclarea deșeurilor din sticlă economisește energia electrică. Pentru a vă face o idee, reciclarea unei singure sticle de vin goale economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 100 de wați timp de patru ore sau pentru a alimenta un televizor timp de 20 de minute!
Conform Protocolului de la Kyoto, nu e puțin lucru ca dintr-un kilogram de sticlă colectată să se facă un alt kilogram nou de sticlă, astfel încât pe lângă avantajul reciclării sută la sută a acestui material, nici nu mai este nevoie de materii prime suplimentare.
Se conservă astfel și resurse naturale importante de nisip, calcar, diverse oxizi. Așadar, atunci când se procedează la reciclarea sticlei și reintroducerea acesteia în circuitul economic toată lumea câștigă. La fel și Mama Pământ.
Pe lângă reducerea consumului de materii prime care ar trebui extrase din natură, adăugarea spărturilor de sticlă în amestecuri de materii prime reduce timpul de topire destinat fabricării sticlei noi, ceea ce conduce inclusiv la reducerea importantă a consumului de energie electrică în lanțul productiv. Așadar, inclusiv se înregistrează un spor de productivitate. Plus că se reduc costurile de curățenie urbană și se necesitatea găsirii unor spații extinse pentru depozitarea unui volum imens de deșeuri în depozitele de colectare.
Se mai pot folosi deșeurile din sticlă ca agregate pentru poduri rutiere, ca materiale abrazive, elemente constructive de pavaj, plăci compuse de gresie etc.
Toate aceste aplicații utilizează cioburi de sticlă măcinată sau spartă în diverse dimensiuni în funcție de aplicațiile adăugate în procente atent alese.
Sticla are o rată foarte mare de reutilizare și reciclare prin urmare este absolut să se dezvolte de către specialiști noi tehnici, care să optimizeze refolosirea acesteia în scopuri din ce în ce mai variate.
Nu există probabil nici un material atât de ofertant precum sticla care este infinit reciclabilă.
Tipuri de sticlă reciclabilă
Se știe că nu toate obiectele din sticlă pot fi trimise pentru reciclare. Etichetele de pe obiectele de sticlă pot rămâne, cu toate acestea, capacele fabricate din materiale plastice trebuie eliminate.
Trebuie spus și că există obiecte din sticlă care nu pot fi plasate în punctele de colectare din cauza procentului de materiale diferite utilizate în compoziția sa. Prin urmare, aceste materiale nu se topesc la aceeași temperatură cu alte recipiente de sticlă obișnuită și, dacă sunt reciclate, vor da naștere la obiecte din sticlă defecte.
Primul pas este separarea deșeurilor de sticlă acasă. Colectați sticle, borcane de sticlă și alte obiecte realizate din acest material și așezați-le în cutii de carton sau în pungi groase, dar amintindu-vă ca să le etichetați, descriind conținutul.
Sticla spartă poate și trebuie, de asemenea, separată pentru reciclare. Cu toate acestea, trebuie să i se acorde mai multă grijă, pentru ca persoana care manipulează cioburile să nu fie rănită. Înfășurați-le în ziare, puneți-le în cutii de carton sau pungi groase și etichetați-le și pe ele.

Iată câteva categorii de produse din sticlă care se pretează la reciclare:
– sticle de sucuri, băuturi răcoritoare, bere și alte tipuri de băuturi;
– borcane pentru alimente;
– cioburi (spărturi) de sticlă;
– sticluțe de medicamente;
– sticluțe de parfum;
– geamuri plate;
– parbrize;
– farfurii, boluri și pahare (cu condiția să nu fie în combinație cu părți acrilice, ceramice sau din porțelan) etc.
Deși în zilele noastre folosim numeroase obiecte din sticlă, nu tot acest material este sută la sută din sticlă comună, compoziția chimică a ambalajelor este mult diferită de aceea din trecutul nu prea îndepărtat. Deci este nevoie de un pic de atenție când ea este introdusă în circuitul de reciclare.
Faze inițiale ale reciclării deșeurilor din sticlă:
– depozitarea deșeurilor de sticlă în eco puncte pentru a garanta alimentarea treptată și continuă unei unități industriale de reciclare;
– îndepărtarea contaminanților mari;
– aspirația contaminanților ușori;
– îndepărtarea prin inducție electromagnetică a contaminanților feroși;
– îndepărtarea contaminanților infuzibili (pietre și porțelan).
Tot materialul este apoi supus la temperaturi înalte, de regulă peste 1.300 de grade Celsius. Acesta se topește și în stare vâscoasă și este gata (din nou) pentru modelare.
Sticla topită este maleabilă și se poate adapta la forme care variază în funcție de matrița aleasă, indiferent că este vorba de o sticlă pentru băutură, un borcan, un vas, un pahar, o glastră pentru flori, un ornament din sticlă. Se poate realiza din sticlă reciclată orice obiect care poate fi ulterior inclus din nou lanțul de consum în condiții de maximă siguranță.
Dacă nu sunt reciclate, deșeurile din sticlă pot veni în contact cu mediul înconjurător și pot contamina râurile și lacurile, fapt periculos pentru viața marină.
Eliminarea incorectă poate conduce la accidente în mediu poluare și chiar la moartea animalelor și peștilor.
Așadar este absolut necesar ca sticla să fie întotdeauna trimisă pentru reciclare pentru a se preveni pagubele incomensurabile ce pot ca să fie produse naturii.