Tratamentul laringitei: opțiuni și sfaturi pentru ameliorarea simptomelor

Laringita este o inflamație a laringelui care apare pe fondul infecției, unor iritații sau a suprasolicitării corzilor vocale. Inflamarea corzilor vocale în laringită determină distorsionarea sunetelor ceea ce face ca vocea să fie anormală, răgușită sau slab perceptibilă. Tratamentul medicamentos, alături de modificarea stilului de viață și aplicarea unor remedii la domiciliu este eficient și poate fi asociat cu modalități de prevenire a uscării sau iritării mucoasei faringolaringiene și a corzilor vocale pentru rezultate optime. Prezentăm mai jos opțiuni și sfaturi utile pentru ameliorarea simptomelor neplăcute și tratarea eficientă a laringitei, o afecțiune frecventă a laringelui ce poate fi acută sau cronică. 

Tratament medicamentos

Laringita acută trece de regulă în aproximativ o săptămână și nu necesită tratamente speciale. Micile modificări pe care le poți face pentru ameliorarea simptomelor țin de stilul de viață și se referă la consumul de lichide, umiditatea corespunzătoare a aerului din locuință, dar și la repaus vocal. 

Pentru stabilirea diagnosticului de laringită cronică ai nevoie de un consult ORL la arcadiamedical.ro, în urma căruia să primești tratamentul adecvat care poate viza administrarea de antibiotice pentru a combate infecția bacteriană sau corticosteroizi pentru reducerea inflamației corzilor vocale. În acest al doilea caz poate fi vorba și de prescrierea unei protecții gastrice, medicamentele fiind oferite pentru a regla aciditatea gastrică ce poate crește odată cu ingerarea corticosteroizilor orali. 

Uneori pot fi necesare și antifungice pentru a lupta cu o infecție provocată de o drojdie sau de Candida. (1), (2)

Remedii la domiciliu

Alături de tratamentul medicamentos vei avea nevoie de odihnă vocală, hidratare corespunzătoare, un mediu ambiental umed acasă și la serviciu, precum și de un aport crescut de lichide la nivelul mucoasei faringolaringiene, fie prin efectuarea gargarei cu apă și sare, fie prin mestecarea gumei. 

În același timp se recomandă evitarea decongestionantelor nazale care favorizează senzația de gât uscat, precum și șoptitul, care în realitate forțează mult mai mult decât tonul normal corzile vocale, motiv pentru care această tehnică de protejarea a laringelui trebuie evitată. (1), (2)

Prevenirea uscării sau a iritației mucoasei faringolaringiene și a corzilor vocale

Evitarea cauzelor apariției laringitei înseamnă prevenirea instalării acestei afecțiuni. Hidratarea corespunzătoare, cu îndepărtarea alcoolului și a cofeinei care deshidratează organismul, eliminarea viciului fumatului și păstrarea distanței față de fumători pentru a nu fuma pasiv, înlocuirea alimentelor și a produselor puternic condimentate sau pipărate cu preparate mai sănătoase înseamnă reducerea acidității gastrice și înlăturarea pericolului refluxului gastroesofagian, dar și un risc mai mic de laringită. 

Cele mai citite articole

O dietă sănătoasă, bogată în cereale integrale, fructe și legume proaspete, proteină animală de calitate sunt de ajutor pentru gât și pentru starea de sănătate generală a organismului. Ca măsură de limitare a laringitei amintim și tratarea corectă a infecțiilor căilor respiratorii superioare și îndepărtarea față de persoanele cu probleme de sănătate de acest tip. 

Un aspect demn de menționat care îți poate părea inofensiv și pe care îl poți avea este „dresul vocii”. Acest obicei afectează corzile vocale și poate determina apariția laringitei, atunci când folosești metoda frecvent pentru eliberarea gâtului. (1), (2)

Recunoașterea simptomelor laringitei și a momentului în care să ceri ajutor 

Răgușeala sau pierderea vocii, durerea în gât, uscăciunea gâtului, tusea seacă, senzația de furnicături în cerul gurii sunt simptome de laringită pe care le poți resimți la un moment dat. Când durerea devine intensă, apar febra și imposibilitatea înghițirii alimentelor și lichidelor sau sesizezi unele probleme respiratorii, vizita la medic nu mai trebuie amânată. 

În plus, în cazul contractării laringitei pe fondul unei infecții, există riscul ca aceasta să se răspândească și în alte zone ale tractului respirator superior și să apară complicațiile de sănătate. 

În laringită tratamentul oferit este în concordanță cu nevoile pacientului, astfel că în afecțiunea cronică scopul este acela de a trata cauzele care au stat la baza problemei, așa cum sunt arsurile la stomac, fumatul sau consumul în exces de băuturi alcoolice. Ținând cont de complexitatea cazului, pot fi necesare și alte opțiuni de tratament precum terapia vocală sau intervenția chirurgicală. (1)

Acest material despre tratamentul laringitei este strict informativ. Dacă te confrunți cu probleme asemănătoare celor prezentate în articol, mergi la medicul specialist și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Laryngitis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/diagnosis-treatment/drc-20374267

2. Laryngitis – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22268-laryngitis#management-and-treatment

Cele mai citite articole

Read Previous

Jocuri de cazino bazate pe abilități

Read Next

Rețete care conțin soia. Cele mai delicioase și bune preparate pe bază de soia

Most Popular